Η είσοδος της νέας γενιάς στην αγορά εργασίας φέρνει σημαντικές αλλαγές που έρχονται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές αρχές των εργοδοτών. Οι προϊστάμενοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα εργασιακή κουλτούρα, αποδίδοντας συχνά τη διαφορετική συμπεριφορά των νέων στην υπερβολική χρήση των κινητών και των social media.
Η επίδραση των social media και η έλλειψη συγκέντρωσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jonathan Haidt, συγγραφέα του βιβλίου The Anxious Generation, η ενασχόληση των νέων με τις οθόνες έχει επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και να είναι δημιουργικοί στον εργασιακό χώρο. Οι νεαροί εργαζόμενοι είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που τους στερεί πολύτιμο χρόνο για σκέψη και ανάπτυξη.
Ο Martin Sorrell, επικεφαλής του διαφημιστικού κολοσσού WPP, επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η Gen Z δυσκολεύεται να παρακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρες εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες ή τουρνουά γκολφ, και προτιμά να βλέπει σύντομα στιγμιότυπα.
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα
Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τα στελέχη των επιχειρήσεων συζήτησαν πώς μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα εργασιακή νοοτροπία. Ο Haidt προτείνει στους εργοδότες να δίνουν στους εργαζόμενους άμεση ανατροφοδότηση και νέες προκλήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν.
Παράλληλα, ο ερευνητής Ravin Jesuthasan υπογραμμίζει ότι, παρά τη μειωμένη προσοχή, η Gen Z δεν είναι λιγότερο δημιουργική. Οι νέοι εργαζόμενοι αναπτύσσουν εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, οι οποίοι μπορούν να ωφελήσουν τις ομάδες στον εργασιακό χώρο.
Η Gen Z και το μέλλον της εργασίας
Η Janet Truncale, CEO της EY, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, η Gen Z θα αποτελεί το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Επομένως, είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τη διαφορετική προσέγγισή τους στη μάθηση και την επικοινωνία. Σύμφωνα με την Truncale, η Gen Z δεν είναι λιγότερο παραγωγική ή αποτελεσματική, αλλά έχει έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας που οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα ακίνητα του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και του Α. Κορασίδη (pics)
Jerome Renard (Bank of America) στο newmoney: Πώς θα κινηθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2025
Χατζηδάκης: Οι 6 νέες πρωτοβουλίες για μείωση του ιδιωτικού χρέους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα