Σταδιακή αύξηση στους μισθούς τους θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς προγραμματίζονται αυξήσεις στους βασικούς μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία προβλέπεται από νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή αυτών των αυξήσεων.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η ρύθμιση έχει στόχο στην άρση των μισθολογικών ανισοτήτων που προκαλεί σε βάρος χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το μέτρο του συμψηφισμού των αυξήσεων που δικαιούνται λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων με τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς», τα οποία έχουν ενσωματωθεί στις αποδοχές τους λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο ενιαίο τους μισθολόγιο από το 2016.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει και αφορά περίπου 50.000 δημόσιους υπαλλήλους προκύπτει από τη διάταξη του ν. 4354/2015 για το ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 27 του νόμου προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης».
Εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια
α) Αν εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο και χαρακτηριστεί «ασυμψήφιστο» ένα ποσό της τάξης π.χ. των 150 ευρώ από την «προσωπική διαφορά», οι συμψηφισμοί θα επιτρέπεται να γίνονται από το εναπομείναν ποσό, εάν υπάρχει, οπότε:
Ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 2.050 ευρώ) δεν θα πάρει καμία αύξηση. Από την «προσωπική διαφορά» των 700 ευρώ, θα μείνει εκτός συμψηφισμού μεν το ποσό των 150 ευρώ, αλλά από τα υπόλοιπα 550 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 50 ευρώ της αύξησης. Η συνολική «προσωπική διαφορά» θα μειωθεί στα 650 ευρώ και οι αποδοχές του θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2.050 ευρώ.
Ο δεύτερος υπάλληλος, με τις αποδοχές των 1.500 ευρώ θα λάβει ολόκληρη την αύξηση των 50 ευρώ. Η προσωπική διαφορά που διατηρεί των 150 ευρώ θα μείνει αμείωτη καθώς το «ασυμψήφιστο» όριο θα είναι τα 150 ευρώ. Ετσι θα πάρει ολόκληρη την αύξηση των 50 ευρώ, οπότε οι αποδοχές του θα ανέβουν στα 1.550 ευρώ.
β) Εάν εφαρμοστεί το δεύτερο σενάριο, με πλαφόν π.χ. 15% επί της προσωπικής διαφοράς, το οποίο μπορεί να συμψηφίζεται με τις αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου, τότε:
Ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 2.050 ευρώ) δεν θα πάρει καμία αύξηση. Από την «προσωπική διαφορά» των 700 ευρώ, θα συμψηφιστεί το 15% δηλαδή το ποσό των 105 ευρώ με το ποσό της αύξησης των 50 ευρώ και θα περιοριστεί στα 65 ευρώ. Η συνολική «προσωπική διαφορά» θα μειωθεί από τα 700 στα 650 ευρώ και οι αποδοχές του θα μείνουν αμετάβλητες στα 2.050 ευρώ.
Ο δεύτερος υπάλληλος, με τις αποδοχές των 1.500 ευρώ θα λάβει ένα μέρος της αύξησης των 50 ευρώ. Από την προσωπική διαφορά των 150 ευρώ θα συμψηφιστεί μόνο το 15% δηλαδή μόνο το ποσό των 22,50 ευρώ με το ποσό της αύξησης των 50 ευρώ και έτσι θα του μείνει να εισπράξει τα υπόλοιπα 27,50 ευρώ της αύξησης, δηλαδή θα λάβει ένα σημαντικό τμήμα της. Έτσι οι αποδοχές του θα ανέβουν από τα 1.500 στα 1.577,50 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Ευρωπαϊκά ομόλογα: Γιατί το 2025 είναι η χρονιά τους (διάγραμμα)
Οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας αναδιαμορφώνουν τη ναυτιλιακή αγορά
Φρανσουάζ Μπετανκούρ Mέγιερς: Η σιδηρά κυρία της L’Oreal παραδίδει τα ηνία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα