Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία δεν θα συμμετάσχει στην Επιτροπή που θα καθορίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2025, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει την εξέλιξή του μέσω νομοθεσίας και αλγόριθμου, καθιστώντας τη διαβούλευση προσχηματική.

«Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα μετάσχουμε στην Επιτροπή διαβούλευσης γιατί αυτή έχει ενδιαφέροντα πράγματα όπως τις συλλογικές συμβάσεις. Εμείς είπαμε ότι για το 2025 δεν χρειάζεται να πάμε στην Επιτροπή που θα προσδιορίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 850 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα στα 950 ευρώ. Εδώ η Κυβέρνηση έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια της καθώς προσδιορίζει με νόμο τον κατώτατο μισθό και δεν συζητάει επί της ουσίας. Να διαβουλευτούμε τί; Η κυβερνητική δέσμευση είναι σαφής. Να πάω να κάνω τί; Αφού η αύξηση θα προσδιορίζεται από έναν αλγόριθμο, να κοροϊδεύω τον κόσμο;» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας το πρωί στο Action24.

Και συνέχισε:

«Εμείς θέλαμε να γίνει διάλογος και γι’ αυτό ορίσαμε εκπροσώπους υψηλού επιπέδου. Εμείς τους λέμε ελάτε να καθίσουμε εργοδότες, κυβέρνηση και εργαζόμενοι να δούμε πώς θα αποκατασταθεί το θεσμικό δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων γιατί μόνο έτσι καταπολεμιέται η ακρίβεια. Θα εισηγηθώ 9 Απριλίου να γίνει γενική απεργία για ακρίβεια, στεγαστικό και συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα αυξήσουν τους μισθούς».

Στην ερώτηση αν η οικονομία είναι σε θέση να επαναφέρει την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων ο κ. Παναγόπουλος απάντησε: Στη συνάντηση δεν έρχονται και οι εργοδότες που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Στις τράπεζες υπογράφηκαν οι συμβάσεις. Και στον επισιτισμό υπέγραψαν σύμβαση. Εγώ επιμένω: Το ότι το ζητούν και οι εργοδότες αποδεικνύει ότι είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι ο πυρήνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου που φέρει ισορροπία.

Διαβάστε ακόμη 

Μεγάλου: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Tράπεζα Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική

Πώς οι αποφάσεις του Τραμπ αλλάζουν τα παγκόσμια οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα

Χρυσός: Κατέγραψε νέο ρεκόρ – Οι δασμοί Τραμπ αυξάνουν τη ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα