Έξι σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην πλειοψηφία των μισθωτών και στων συνταξιούχων και έχουν άμεση επίπτωση στην ενίσχυση του εισοδήματός τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται σταδιακά από το τέλος του έτους.
Οι μισθωτοί που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους και υψηλότερες καθαρές αποδοχές, καθώς από 1/1/2025 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος του χρόνου, ενώ επιπροσθέτως οι δικαιούχοι συντάξεων άνω των 1400 ευρώ θα δουν ελάφρυνση από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αντίθετα, επιβάρυνση θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα αύξηση των εισφορών από 1/1/2025.
Ειδικότερα οι 6 αλλαγές είναι οι εξής:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα: Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1/4/2025. Οι προσεγγίσεις των οικονομολόγων «φωτογραφίζουν» μια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 830 σήμερα.
2. Αύξηση για τους νεοδιοριζόμενους στον δημόσιο τομέα: Ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνεται και ο μισθός για το νεοεισερχόμενο στον δημόσιο τομέα από την 1/1/2026. Όμως ειδικά για το 2025, η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή σήμερα ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει τα 20 ευρώ ώστε ο μισθός να εξισωθεί και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση
3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. Έτσι οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,16%, από 36,16% που είναι σήμερα. Ήτοι 13,37% εισφορά ασφαλισμένου και 21,79% εισφορά εργοδότη. Η μείωση θα προέλθει και αυτή τη φορά από το πακέτο υγειονομικής περίθαλψης και δεν θα θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ειδικότερα, σήμερα οι εισφορές υγείας είναι 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη, σύνολο 7,10%. Μια μείωση μιας μονάδας σημαίνει πως το συνολικό πακέτο της υγείας θα φτάσει στο 6,10%. Η μείωση αναμένεται να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή οι εισφορές υγείας του μισθωτού θα διαμορφωθούν στο 2,05% και του εργοδότη στο 4,05%.
Αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει σήμερα εισφορές υγείας (και εκείνος και ο εργοδότης) 71 ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα πέσουν στα 61 ευρώ και το όφελος θα είναι 120 ευρώ το χρόνο, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο αύξηση στον καθαρό μισθό.
Αντίστοιχα το καθαρό όφελος για τον εργοδότη θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο από μείωση του εργοδοτικού κόστους.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος.
4. Αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών: Σε «γκρίζα» ζώνη βρίσκεται ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2025 οι οποίες αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο σύμφωνα με το ποσοστό του πληθωρισμού.
Ωστόσο δεν αποκλείεται το 2025 να χρησιμοποιηθεί ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στον υφυπουργό εργασίας Πάνο Τσακλόγλου μέσα Δεκεμβρίου.
Αν ο δείκτης μισθών είναι υψηλός, θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών οι οποίες μέχρι σήμερα αυξάνονταν κάθε έτος ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Έτσι, με το τρέχον σύστημα η χαμηλότερη κατηγορία εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανέρχεται σήμερα σε 238,22 ευρώ μηνιαίως, με τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτιμάται στο 2,8%, θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2025 στα 244,8 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, αν υποθέσουμε ότι ο δείκτης μισθών θα προσδιοριστεί στο 4% -5%, η χαμηλότερη εισφορά θα κυμανθεί από 247,7 ευρώ-250 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εγείρουν εύλογες ενστάσεις καθώς στη διετία 2023 – 2024, οι εισφορές ανήλθαν πάνω από 13% και, αν προστεθεί άλλο ένα 5%, τότε θα προκύψει αύξηση μεγαλύτερη του 18% κατά την τελευταία τριετία, ενώ έχουν ήδη επιβαρυνθεί φορολογικά με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
5. Αυξήσεις στις συντάξεις: Η τελική αύξηση θα ανακοινωθεί επίσημα το Νοέμβριο με τον προϋπολογισμό και θα πιστωθεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα καταβληθούν τέλος Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η αύξηση κατά 2,4%, ανεβάζει τη μέση σύνταξη των 816 ευρώ στα 835.5 ευρώ.(+20 ευρώ) και την εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ στα 436,3 ευρώ
Σε γενικές γραμμές οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν ως 15 ευρώ το μήνα. Οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 30 ευρώ το μήνα, ενώ οι υψηλές συντάξεις, από 2.000 ως 3.000 ευρώ θα αυξηθούν από 50 ευρώ ως 75 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ετήσιες αυξήσεις του 2025 2.4% θα υπολείπονται του ετήσιου πληθωρισμού ο οποίος αναμένεται να κλείσει στο 2,8%-2,9%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δε θα δουν πραγματική αύξηση στην τσέπη τους καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα «ροκανίζουν» την αγοραστική τους δύναμη.
6. Οι αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Η τροπολογία που διορθώνει τις στρεβλώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου ώστε να εφαρμοστεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2025 που θα καταβληθούν τέλος Δεκεμβρίου.
Η νέα αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προβλέπει ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην έχει κανείς μείωση και να επωφελούνται πλήρως της αύξησης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι παρακρατήσεις τις ΕΑΣ είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το μηδενισμό των αυξήσεων η ακόμα και τη μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ που βρίσκονταν στα όρια των κλιμακίων.
Με την αλλαγή οι ωφελούμενοι (υπολογίζονται σε 12.000) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,4%) και κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ, ώστε να έχει υψηλότερη κράτηση. Η λύση αυτή κρίθηκε προτιμητέα, διότι το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Διαβάστε ακόμη
Εurobank Equities: Σύσταση αγοράς για τον ΟΠΑΠ – Στα €17,90 η τιμή στόχος
Προϋπολογισμός 2025: Τι δίνει σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες – Τι παίρνει από φόρους
«Grit»: Ένα σπάνιο yacht σε… ρότα πλειστηριασμού (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα