Δασμοί στις εισαγωγές από την Ευρώπη, νέες πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών, περικοπές στη βοήθεια προς την Ουκρανία; Πολλές ήταν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ που έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν κάνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, θα επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς απομένουν πέντε εβδομάδες μέχρι την κάλπη.

Σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας;

Ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί στη Γερμανία αφορά το διεθνές εμπόριο. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαγγείλει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, για να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε κατ’ εξοχήν τη Γερμανία, η οποία στηρίζει την οικονομική ευρωστία της στις εξαγωγές.

«Εάν πραγματικά επιβληθούν αυτοί οι δασμοί, κινδυνεύουν θέσεις εργασίας στη Γερμανία» προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ. Επικαλούμενη στοιχεία του Ινστιτούτου Prognos, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε προ ημερών ότι στη Γερμανία περίπου 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και 300.000 από αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο, εφόσον ο Τραμπ υλοποιήσει τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Ιδιαίτερα οδυνηρές, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα ήταν οι συνέπειες για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει προβλήματα. Σήμερα μία στις τρεις νέες Porsche και μία στις έξι BMW κατευθύνονται στη βορειοαμερικανική αγορά, ενώ η Volkswagen, η Audi και η Mercedes-Benz εξάγουν γύρω στο 12-15% της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.

Εύλογη είναι η απάντηση της ΕΕ: Εάν πράγματι υλοποιηθούν οι απειλές περί δασμών οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν, επιβάλλοντας με τη σειρά τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Αλλά ακόμη και αν αποφευχθεί τελικά ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον στην Κίνα θα είχε επίσης σοβαρές συνέπειες για τους Ευρωπαίους, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι θα κατέβαλαν ακόμη πιο έντονη προσπάθεια να διεισδύσουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε περισσότερα στη DW