Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι η περιοχή κινδυνεύει να μείνει πίσω από τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και την Ασία, εάν δεν καταφέρει να καινοτομήσει και να προσαρμοστεί σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο αναμένεται επιτάχυνση των αλλαγών της παγκόσμιας πολιτικής κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρώπη «πάντα υστερούσε» σε σχέση με τους ομολόγους της στην Ασία και τις ΗΠΑ όσον αφορά την καινοτομία, δήλωσε στο CNBC ο Mάριο Γκρέκο, διευθύνων σύμβουλος της Zurich Insurance, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Σε έναν κόσμο που προχωράει πολύ γρήγορα μπροστά, με πολλή καινοτομία, αυτό είναι μια κλήση αφύπνισης, και πάλι, για την Ευρώπη. Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα το λάβει σοβαρά υπόψη της», δήλωσε ο ίδιος.
«Πάρτε όλες τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή τεχνολογία. Η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει σε αυτό, όπως έκαναν η Αμερική και η Κίνα. Είναι επίσης η ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη. Εξακολουθεί να είναι[ένα ζήτημα το πόσο περίπλοκο είναι να ανοίξεις επιχειρήσεις στην Ευρώπη … Και γι’ αυτό το λέω ξανά, η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει», προσέθεσε ο Γκρέκο.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ασχοληθεί υπερβολικά με τη ρύθμιση και ότι αυτή καταπνίγει την πρόοδο, ιδίως στις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης και ιδιαίτερα καθώς εισερχόμαστε στην εποχή Trump 2.0 με τις πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» που σημαίνουν ότι η περιοχή θα πρέπει να υπερασπιστεί περαιτέρω τα οικονομικά της συμφέροντα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα πλήθος εκτελεστικών διαταγμάτων την πρώτη ημέρα της θητείας του, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και της ανάκλησης του στόχου για ηλεκτρικά οχήματα με ποσοστό 50%, καθώς και κινήσεις για την αυστηροποίηση της μετανάστευσης.
Στο παγκόσμιο μέτωπο, μαζί με τη δήλωση ότι δασμοί 25% θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά του Μεξικού και του Καναδά ήδη από τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ έστειλε επίσης ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, καθώς και πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαφορετικά θα αποτελέσει στόχο για δασμούς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis δήλωσε στο CNBC ότι η εποχή Trump 2.0 είναι «μια μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη», κατά τη διάρκεια της οποίας η περιοχή πρέπει να απορρυθμίσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.
«Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τώρα, σε έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ απορρυθμίζουν τόσο έντονα και προσπαθούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, αν θα συνεχίσει να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, θα συνεχίσει να αυξάνει τη ρύθμιση, ή θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα πιο φιλικό προς τον ανταγωνισμό και την καινοτομία περιβάλλον στην Ευρώπη».
«Θα πρέπει να το δούμε. Η ιστορία δείχνει ότι ενώ υπάρχουν πολλά λόγια, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πράξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, νομίζω ότι η Ευρώπη θα μείνει ακόμη περισσότερο πίσω έναντι των ΗΠΑ», δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να έχουν επίγνωση της επείγουσας ανάγκης για καινοτομία και απορρύθμιση ενόψει του εκρηκτικού οικονομικού ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Η νέα διοίκηση Τραμπ θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη», σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών. «Αντί να εστιάζουμε στα αντίποινα κατά των δασμών των ΗΠΑ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις της Ευρώπης – τη μειούμενη ανταγωνιστικότητα και το αυξανόμενο χάσμα παραγωγικότητας που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ING δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται πιο απλοποιημένη και εναρμονισμένη ρύθμιση σε όλο το μπλοκ, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της εργασίας, ένα αυξανόμενο πρόβλημα για την ήπειρο. Σημείωσε ότι χρειάζονται επίσης περισσότερες επενδύσεις.
«Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στις υποδομές, πολλές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά τις τεχνολογικές υποδομές, αυτά είναι τα πράγματα που χρειάζονται τόνωση», δήλωσε στο CNBC στο περιθώριο του WEF.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ για το μέλλον της ανάπτυξης, η εκτελεστική πρόεδρος της Banco Santander δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πλαίσια για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη «με τον σωστό τρόπο, με αναδιανομή και με σκέψη για το τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη».
«Δεν είμαστε μουσείο», είπε για την Ευρώπη. «Κινδυνεύουμε να γίνουμε μουσείο. Αλλά ποιος αναπτύσσει τα τελευταία εμβόλια; Πολλές από τις καινοτομίες συμβαίνουν στην πραγματικότητα στην Ευρώπη. Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων, το θέμα είναι ότι ξεκινούν από εδώ και στη συνέχεια πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Διαβάστε ακόμα
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Περιθώριο ανόδου 48% από τα τρέχοντα επίπεδα βλέπει η Axia
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Telekom – Eπενδύσεις €3 δισ. στην Ελλάδα
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες νότια της Πελοποννήσου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα