Η κόκκινη, άσπρη, πράσινη και μαύρη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κυμάτιζε πάνω από τη Δαμασκό την Κυριακή 8/12, καθώς χιλιάδες κάτοικοι παρατάχθηκαν στην κεντρική πλατεία σε ξέσπασμα προκλητικού πανηγυρισμού – μετά την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Τις τελευταίες 11 ημέρες, μια συμμαχία ανταρτών διέσχισε τη Συρία στην πιο τολμηρή πρόκληση κατά της διακυβέρνησης Άσαντ εδώ και χρόνια – μετά από δεκαετίες βάναυσης βασιλείας της δυναστείας Άσαντ που σημαδεύτηκε από μάχες, αιματοχυσία και καταπιεστική πολιτική καταστολή.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο για τον συριακό λαό, αλλά και για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, Λιβανέζους, Παλαιστίνιους, Σύριους ή άλλους», δήλωσε στο CNN την Κυριακή ο Firas Maksad, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για ένα καθεστώς που, για πάνω από 50 χρόνια, υπό το μάντρα της ελευθερίας, της ενότητας και του σοσιαλισμού, καταπίεσε, βασάνισε και εξαφάνισε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία».

Τώρα, καθώς ο αντι-καθεστωτικός συνασπισμός αρχίζει να διαλύει τον στρατό του Άσαντ και να διατυπώνει το όραμά του για μια Συρία μετά τον Άσαντ, οι ειδικοί αναρωτιούνται αν η επόμενη φάση θα είναι μια νέα αυγή για έναν λαό που στραγγαλίστηκε από μια βάναυση απολυταρχία – ή αν ο σεχταρισμός θα φέρει ένα διαφορετικό είδος αυταρχικής διακυβέρνησης.

Η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας σκοπεύει τελικά να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ορίζεται από θεσμούς και ένα «συμβούλιο που θα επιλέγεται από τον λαό», δήλωσε στο CNN ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, η μαχητική φιγούρα που καθοδηγεί την τελευταία κίνηση των ανταρτών. Είναι επικεφαλής της κυρίαρχης ομάδας του συνασπισμού, της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), πρώην θυγατρικής της Αλ Κάιντα.

 

Ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών Τζολάνι χαιρετίζει τη νίκη στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκδίωξη του Άσαντ

Ο ηγέτης της κυριότερης ομάδας της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, χαρακτήρισε την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «νίκη για ολόκληρο το ισλαμικό έθνος» στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες.

«Αυτή η νίκη, αδελφοί μου, είναι μια νίκη για ολόκληρο το ισλαμικό έθνος. Αυτός ο νέος θρίαμβος, αδελφοί μου, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής», δήλωσε ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα.

Σε ομιλία που εκφώνησε μέσα σε τζαμί της πρωτεύουσας, ο Τζολάνι πρόσθεσε ότι η Συρία υπήρξε «παιδική χαρά για τις ιρανικές φιλοδοξίες, που διέσπειραν τον σεχταρισμό, υποδαυλίζοντας τη διαφθορά», αλλά τώρα, «η Συρία εξαγνίζεται με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού και με τις προσπάθειες των ηρωικών Μουτζαχεντίν». Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, ο πληρεξούσιός του, ήταν βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Άσαντ.

«Πρόκειται για ένα έθνος που, αν του πάρουν τα δικαιώματά του, θα συνεχίσει να τα διεκδικεί μέχρι να αποκατασταθούν», δήλωσε ο Τζολάνι, προσθέτοντας ότι η HTS απελευθερώνει ανθρώπους που είχαν φυλακιστεί από το καθεστώς Άσαντ.

«Αδέλφια μου, εγκατέλειψα αυτή τη γη πριν από 20 χρόνια και η καρδιά μου λαχταρούσε αυτή τη στιγμή», είπε ο Jolani στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο τζαμί Umayyad.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό στη Συρία που να μην έχει αγγίξει ο πόλεμος. Δόξα τω Θεώ, σήμερα η Συρία ανακάμπτει».

Πώς επηρεάζεται η Μέση Ανατολή

Ο Άσαντ έπεσε εξαιτίας δύο πολέμων: Του Ισραήλ που αποδυναμώνοντας τη Χεζμπολάχ, περιόρισε την επιρροή και τη δύναμη του σιιτικού Ιράν, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή με μοιραίες συνέπειες για τη Συρία και της Ρωσίας που επιλέγει να εστιάσει στον πόλεμο της Ουκρανίας λόγω των εξελίξεων που επιφυλάσσει ο ερχομός του Τραμπ στην εξουσία

Το τελικό χτύπημα ήρθε από την Τουρκία. Βλέποντας τον Άσαντ ανίσχυρο, στήριξε τους ισλαμιστές αντάρτες και ανέκτησε δια αντιπροσώπων την επιρροή της στη Συρία, υλοποιώντας μέρος του νεοθωμανικού οράματος του Ερντογάν.

Αλλά η σκόνη από όλες αυτές τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμα καθίσει. Το Ισραήλ ήδη παίρνει μέτρα για να εξουδετερώσει την απειλή των τζιχαντιστών στα σύνορά του: έχει εισέλθει στην ουδέτερη ζώνη εντός των υψιπέδων του Γκολάν από πλευράς Συρίας και βομβαρδίζει στη Δαμασκό αποθήκες με οπλα και χημικά για να μην πέσουν στα χέρια τους.

Η Τουρκία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Κούρδους της Συρίας, το Ιράν αν θα αναδιπλωθεί στα σύνορά του και θα εγκαταλείψει τις απειλές για αλλαγή πυρηνικού δόγματος, αν δεν θέλει να βρεθεί απέναντι σε Ισραήλ και Τραμπ και η Ρωσία, που με τη στάση της έναντι του Άσαντ έπληξε το διεθνές της κύρος ως αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος, πως θα διαχειριστεί από αυτή τη θέση τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά τη σχέση της με την Κίνα που ήδη κάνει τους υπολογισμούς της.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι ακριβώς θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει, καθώς έχει αφήσει να διαφανεί ότι δεν θέλει καμία εμπλοκή στην χώρα, κάτι που ερμηνεύεται ως πρόθεση απόσυρσης των αμερικανών στρατιωτών με ότι αυτό θα σημάνει τόσο για τους Κούρδους συμμάχους όσο και για την περαιτέρω ενίσχυση της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αναλυτές σε όλον τον πλανήτη, το μέλλον στη Μέση Ανατολή μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… 

Διαβάστε ακόμη

Ποιο είναι το νησί με τους 20 ανθρώπους και το ένα εκατομμύριο πουλιά (pics)

Σπίτι μου: Πώς το πρόγραμμα επηρεάζει τις τιμές στα ακίνητα

Νυχτερινό τιμολόγιο: Μέχρι πότε ισχύει το χειμερινό ωράριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα