Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοελ Μπαρό ξεκαθάρισε πως η Γαλλία συναινεί στην χρήση από την Ουκρανία δικών της πυραύλων εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος προκαλώντας εκ νέου απειλητικά σχόλια από την πλευρά της Μόσχας. Έτσι μετά τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία γίνεται η τρίτη κατά σειρά χώρα που επιτρέπει κάτι τέτοιο στο «πλαίσιο της αυτοάμυνας», όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πολιτικός, εκφράζοντας ουσιαστικά την άποψη του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία

Η δήλωση αυτή έγινε στο BBC για προφανείς λόγους και ενώ η… τέταρτη της παρέας, Γερμανία, δείχνει να κινείται έστω δειλά ή έστω σιωπηρά προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, με την σχετική πίεση προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συμφωνήσει με την εκτόξευση αντίστοιχων συστημάτων τύπου Taurus να αυξάνεται καθημερινά. Ο κύριος Μπαρό απέφυγε να διευκρινίσει αν τέτοια χρήση έχει ήδη γίνει, καθώς η Ουκρανία μετά το αρχικό «ΟΚ» των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει να εκτοξεύει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, συγκεκριμένα τους ATACMS από τις ΗΠΑ και τους τύπου Storm Shadow από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πάγια θέση μας» λένε οι Γάλλοι

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δίπλα στον Ζελένσκι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Εικόνα: Julia Demaree Nikhinson/REUTERS

Για τον Γάλλο υπουργό η απόφαση αυτή δεν είναι καινούργια σε ό,τι αφορά την ουσία της, αφού . Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε ήδη δηλώσει κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία τον Μάιο ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να εξουδετερώνει τους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, που εμπλέκονται άμεσα σε επιχειρήσεις κατά του εδάφους της. «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Γάλλοι στρατιώτες στο μέτωπο;

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με τους υπαινιγμούς του Εμμανουέλ Μακρόν για συμμετοχή Γάλλων στρατιωτών στο πεδίο του πολέμου, ο Μπαρό απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ερμηνεία: «Αυτό που είπε ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ότι δεν πρέπει να θέτουμε και να εκφράζουμε κόκκινες γραμμές. Θα πρέπει να διατηρήσουμε μια στρατηγική ασάφεια, έτσι ώστε να μην πούμε τι οφείλουμε ή τι δεν οφείλουμε να κάνουμε. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν απορρίπτουμε καμία επιλογή δημοσίως».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle