Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, με ισχύ από την Τρίτη. Οι άμεσες αντιδράσεις δεν άργησαν, με τον Καναδά και το Μεξικό να ανακοινώνουν αντίποινα και την Κίνα να προειδοποιεί για «απαραίτητα αντίμετρα».
Η εμπορική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδά και το Μεξικό είναι πλέον μεγαλύτερη από αυτήν με την Κίνα, φτάνοντας το 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, έναντι των 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα όπως αναφέρει το AP.
Ο Τραμπ κήρυξε οικονομική έκτακτη ανάγκη το Σάββατο, επιβάλλοντας δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και 25% σε αυτές από το Μεξικό και τον Καναδά. Ωστόσο, η ενέργεια από τον Καναδά, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, θα υπόκειται σε χαμηλότερο δασμό 10%.
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ένα «εκρηκτικό» χτύπημα στην παραγωγή
Εδώ και δεκαετίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά. Πάνω από το 20% των αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται σε Καναδά και Μεξικό. Το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αυτοκίνητα και φορτηγά αξίας 69 δισ. δολαρίων από το Μεξικό – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα – και 37 δισ. δολαρίων από τον Καναδά. Επιπλέον, 78 δισ. δολάρια σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων προήλθαν από το Μεξικό και 20 δισ. δολάρια από τον Καναδά.
Οι δασμοί 25% σε όλα αυτά τα προϊόντα δημιουργούν μια «βόμβα» στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές. Το κόστος, σύμφωνα με την S&P Global Mobility, θα μετακυλιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, αυξάνοντας την τιμή των αυτοκινήτων κατά περίπου 3.000 δολάρια, σε μια περίοδο όπου το μέσο νέο αυτοκίνητο κοστίζει ήδη 50.000 δολάρια και το μεταχειρισμένο 26.000 δολάρια.
Αύξηση στις τιμές των καυσίμων
Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής αργού πετρελαίου για τις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 90 δισ. δολάρια το 2023, πολύ μπροστά από το Μεξικό που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11 δισ. δολάρια.
Πολλά αμερικανικά διυλιστήρια εξαρτώνται από το καναδικό πετρέλαιο, καθώς αυτό είναι τύπου βαρέως αργού, το οποίο είναι ιδανικό για την επεξεργασία τους, σε αντίθεση με το ελαφρύτερο αργό που παράγεται στις ΗΠΑ. Οι δασμοί σε αυτό το πετρέλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 30 έως 70 σεντς το γαλόνι, με ιδιαίτερη επίδραση στις πολιτείες του Μεσοδυτικού τομέα.
Ακριβαίνουν τα ποτά – Στο στόχαστρο η τεκίλα και το καναδικό ουίσκι
Οι δασμοί θα επηρεάσουν και το αλκοόλ, ανεβάζοντας τις τιμές της τεκίλας και του καναδικού ουίσκι. Το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν τεκίλα αξίας 4,6 δισ. δολαρίων και μεσκάλ αξίας 108 εκατ. δολαρίων από το Μεξικό, καθώς και 537 εκατ. δολαρίων σε ποτά από τον Καναδά, εκ των οποίων τα 202,5 εκατ. δολάρια αφορούσαν ουίσκι.
Τα αντίποινα των άλλων χωρών θα μπορούσαν να πλήξουν και τις αμερικανικές εξαγωγές. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει δασμό 50% στο αμερικανικό ουίσκι από τον Μάρτιο, ενώ οι νέοι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα εμπορικά αντίμετρα. Σύμφωνα με τον Κρις Σουόνγκερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αποσταγμένων Ποτών των ΗΠΑ, οι νέοι δασμοί θα πλήξουν τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας, που ακόμα ανακάμπτει από την πανδημία.
Ακριβότερα αβοκάντο πριν το Super Bowl
Οι Αμερικανοί καταναλωτές που ήδη παλεύουν με τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγροτικά προϊόντα αξίας 45 δισ. δολαρίων από το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένου του 63% των λαχανικών και του 47% των φρούτων και ξηρών καρπών. Οι εισαγωγές από τον Καναδά έφτασαν τα 40 δισ. δολάρια.
Τα παντοπωλεία λειτουργούν με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους και δεν μπορούν να απορροφήσουν τους νέους δασμούς, ειδικά σε προϊόντα όπως το αβοκάντο, το 90% του οποίου προέρχεται από το Μεξικό. Με τους δασμούς να επιβάλλονται λίγες μέρες πριν το Super Bowl, οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν ακριβότερο γκουακαμόλε για το μεγάλο αθλητικό γεγονός.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο
Η αποδοχή οφειλών φέρνει κούρεμα προστίμων έως 50%
Τι αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν: 15,5% και όχι 24% ο πραγματικός ΦΠΑ (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα