Η στρατηγική σημασία του λιθίου είναι πιθανό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Μετά από 25 χρόνια συνομιλιών, η ΕΕ και οι πέντε χώρες της Mercosur (μια συμμαχία που περιλαμβάνει την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και, πρόσφατα, τη Βολιβία) κατέληξαν σε μια πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία στις 6 Δεκεμβρίου.

Εάν επικυρωθεί από το μπλοκ των 27 χωρών, η σχέση ΕΕ-Mercosur θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καλύπτοντας μια εκτιμώμενη έκταση με πληθυσμό άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, να μειώσει τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς, να δημιουργήσει πιο σταθερούς κανόνες και να προωθήσει κοινές αξίες, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι υπέρ της συμφωνίας. Η Γαλλία και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το λίθιο, φαίνεται να «έχει γραφτεί σε λιγότερα πρωτοσέλιδα» όσον αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, παρά τη σημασία του μετάλλου για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Το λίθιο, που μερικές φορές αναφέρεται ως «λευκός χρυσός» λόγω του ανοιχτού χρώματος και της υψηλής αγοραίας αξίας του, θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Η Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι παρέχει περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τη Χιλή (26%) και την Αργεντινή (6%) να πρωτοστατούν. Η περιοχή εκτιμάται ότι κατέχει περισσότερα από τα μισά παγκόσμια αποθέματα λιθίου, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Αργεντινή (21%) και τη Χιλή (11%).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur ως μια «win-win συμφωνία» που μπορεί να εξοικονομήσει για τις εταιρείες της ΕΕ εξαγωγικούς δασμούς αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επεσήμανε τη σημασία της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη δήλωσή της σχετικά με την εμπορική συμφωνία.

«Για τους Ευρωπαίους, ανοίγει μια τεράστια περιοχή για ελεύθερο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και μειώνει τον κίνδυνο οι ανταγωνιστές να μας αντικαταστήσουν εν τη απουσία μας», δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Στάινμπεργκ του think tank Center for Strategic and International Studies, τρεις παράγοντες κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία μετά από 25 έτη αδιέξοδων διαπραγματεύσεων.

Αυτοί ήταν η άνοδος του προστατευτισμού, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Αργεντινός Χαβιέρ Μίλεϊ ήταν ισχυροί υποστηρικτές μιας συμφωνίας και «σημαντικές στρατηγικές εκτιμήσεις από την πλευρά της ΕΕ», όπως οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την ταχεία επέκταση του κινεζικού εμπορίου και των επενδύσεων στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Στάινμπεργκ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, σε τομείς υπηρεσιών υψηλής αξίας και σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο.

«Ως αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειώσει τους δασμούς σε γεωργικά προϊόντα και άλλα αγαθά και θα συνεισφέρει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας Global Gateway για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Mercosur», ανέφερε ο ίδιος στο CNBC.

Ενώ ορισμένοι στην Ευρώπη παραμένουν δυσαρεστημένοι με τους προτεινόμενους όρους, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur χαιρετίστηκε από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

«Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur παρουσιάζει μια τεράστια ευκαιρία για τη διαφοροποίηση της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο και ο χαλκός, οι οποίες είναι απαραίτητες για βασικές βιομηχανίες όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η BDI.

«Σε καιρούς αυξανόμενου κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου, η εμπορική αυτή συμφωνία στέλνει ένα σαφές και στρατηγικό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ερωτήματα και σενάρια προκαλούν οι δασμοί του Τραμπ στις αγορές

Ελον Μασκ: Είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία με καθαρή περιουσία πάνω από 400 δισ. δολάρια

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παίζει Champions League στην τεχνητή νοημοσύνη (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα