Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων «έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αλλά αποσιωπάται σε μεγάλο βαθμό», όπως εκτιμά ο Νιγηριανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φρανκ Τίτιε. Λέει χαρακτηριστικά στην DW: «Θα περίμενε κανείς ότι η δημόσια αποδοκιμασία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι έτσι».
Η δεξαμενή σκέψης Global Financial Integrity (GFI) με έδρα την Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη διαφθορά, το παράνομο εμπόριο και το ξέπλυμα χρήματος. Η GFI εκτιμά ότι το κέρδος ετησίως από την εμπορία οργάνων κυμαίνεται από 840 εκατομμύρια έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια (755 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση είναι καθιερωμένες ιατρικές διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα των ασθενών με ανεπαρκή όργανα. Οι διαδικασίες μπορούν να είναι πολύ επιτυχείς εάν διεξάγονται με συναίνεση μετά από ενημέρωση και διαφάνεια. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Αφρική συχνά «καθοδηγούνται κυρίως από τη φτώχεια και όχι από το ευγενές κίνητρο της διάσωσης μιας ζωής ή της βοήθειας στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου», σημειώνει ο Τίτιε. «Υπάρχει ιατρικό προσωπικό, ιδίως γιατροί, που είναι αδίστακτοι».
«Πόσο κοστίζει το νεφρό μου;»
Η πώληση ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη σε όλη την Αφρική. Το 2022, ωστόσο, το Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια ανάρτηση στο Facebook με τη λεζάντα «Δεν αγοράζουμε νεφρά!». Αυτό συνέβη επειδή το νοσοκομείο είχε καταγράψει την ερώτηση «Πόσο δίνετε για το νεφρό μου;» ως την πιο συχνή.
Σύμφωνα με τον Γουίλις Οκούμου, ανώτερο ερευνητή του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας, δεν είναι όλες οι «παράτυπες» μεταμοσχεύσεις αναγκαστικές. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για το εμπόριο οργάνων στο Ελντορέτ, μια πόλη στη δυτική Κένυα, ο Οκούμου βρήκε πρόθυμους πωλητές: νεαροί άνδρες δέχτηκαν να πουλήσουν τα νεφρά τους για «γρήγορα χρήματα». «Δεν εξαναγκάστηκαν με κανέναν τρόπο», λέει ο Οκούμου, προσθέτοντας ότι στους δότες προσφέρθηκαν «έως και 6.000 δολάρια».
Οι δωρητές σπάνια λαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Θυμάται ότι είδε «αρκετούς νέους ανθρώπους με ουλές στο στομάχι τους» – σημάδια ότι είχαν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έδειχναν να φοβούνται τη δίωξη καθώς οι αρχές δυσκολεύονταν να επιβάλουν τον νόμο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αγοράσει μια μοτοσικλέτα ή είχαν χτίσει ένα νέο σπίτι, για παράδειγμα. Οι δότες στρατολογούσαν επίσης άλλους νεαρούς άνδρες να δωρίσουν τα νεφρά τους για να προμηθεύσουν μια αυξανόμενη μαύρη αγορά εκτός Κένυας.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle