Last update 23:11
Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας , κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γιουν κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Υπενθυμίζεται ότι κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ένα απροειδοποίητο τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ της Τρίτης, κατηγορώντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας για συμπάθεια προς τη Βόρεια Κορέα και για αντικρατικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, αμέσως μετά, οι Νοτιοκορεάτες νομοθέτες ψήφισαν για να εμποδίσουν το διάταγμα περί στρατιωτικού νόμου. Ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την ψηφοφορία σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας.
Υποχώρησε το νοτικορεατικό νόμισμα μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Άλλη μια παράμετρος της κρίσης στη Νότια Κορέα είναι η οικονομική. Το νοτιοκορεατικό νόμισμα, το γουόν, υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το γουόν υποχωρούσε κατά 1,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1.428,09 γουόν ανά δολάριο.
Τι θα σήμαινε ο στρατιωτικός νόμος
Το διάταγμα στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας θα απαγόρευε όλες τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και θα επέτρεπε συλλήψεις χωρίς ένταλμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το πλήρες στρατιωτικό διάταγμα. Θα απαγόρευε επίσης την «άρνηση της ελεύθερης δημοκρατίας ή την απόπειρα ανατροπής» και τις «ψεύτικες ειδήσεις» και τη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Και οι 190 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της κίνησης. Μετά την ψηφοφορία, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποχωρούν, σύμφωνα με την κορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo.
Πριν από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ο επικεφαλής του ίδιου του πολιτικού κόμματος του Γιουν, Χαν Ντονγκ-Χουν, καταδίκασε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και ορκίστηκε να την «μπλοκάρει» μαζί με τους αντίπαλους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-Μιούνγκ, δήλωσε ότι η κήρυξη ήταν «αντισυνταγματική», κάνοντας λόγο για μια κίνηση που «στρέφεται εναντίον του λαού», σύμφωνα με το Yonhap. «Ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο χωρίς λόγο», δήλωσε ο Λι. «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες με όπλα και σπαθιά θα ελέγχουν σύντομα τη χώρα». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Γιουν
Εκπροσωπώντας το συντηρητικό κόμμα People Power, ο Γιουν είναι πρόεδρος από το 2022 και έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από τον προκάτοχό του. Υποσχέθηκε να ενισχύσει τον στρατό της Νότιας Κορέας, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα εξαπέλυε προληπτικό πλήγμα αν έβλεπε σημάδια επιθετικής εκτόξευσης εναντίον της Σεούλ. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιουν είχε μια σειρά από σκάνδαλα και αντιπαραθέσεις που ώθησαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες να ζητήσουν την καθαίρεσή του.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr