Ραγδαίες είναι η εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ, να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος με σκοπό να περάσει τον προϋπολογισμό δίχως ψηφοφορία. Όπως αναμενόταν, αυτή η κίνηση οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν, αλλά και τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, να καταθέτουν προτάσεις μομφής με τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους να δηλώνουν πως θα τις ψηφίσουν.
Είναι πιθανό να πέσει η κυβέρνηση μετά από 2,5 μήνες;
Σύμφωνα με τη Le Monde, αν προστεθούν οι ψήφοι της αριστεράς, που αποτελείται από την οικολογική και κοινωνική ομάδα (38), τους κομμουνιστές (17), τους σοσιαλιστές (66) και το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (71), σε αυτές του Εθνικού Συναγερμού (124) και του δεξιού κόμματος, Union des droites pour la République (16) θα έπεφτε η κυβέρνηση Μπαρνιέ με 332 ψήφους από 577.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται τουλάχιστον 289 ψήφοι.
Πότε θα γίνει η ψηφοφορία;
Ο νόμος επιβάλλει καθυστέρηση 48 ωρών πριν από την ψηφοφορία, που σημαίνει ότι αυτή θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
Τι θα γίνει με τον Μπαρνιέ;
Εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, ο Μπαρνιέ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι ο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει μια νέα κυβέρνηση.
Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Μπαρνιέ, θα μπορεί να αυξήσει τους φόρους μόνο μέσω ειδικού νόμου, σύμφωνα με τη Le Parisien. Εάν ούτε αυτός περνούσε, τότε θα ήταν αδύνατη η πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων. Βέβαια αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, τονίζει το γαλλικό μέσο.
Ο Μακρόν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τα κόμματα να αναζητήσουν έναν νέο πλειοψηφικό συνασπισμό ή να προχωρήσει στον διορισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, μέχρι να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι, κι αυτό επειδή με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορούν να γίνουν γενικές εκλογές εντός 12 μηνών από την προηγούμενη ψηφοφορία.
Η σημερινή εξέλιξη βρίσκεται σε συνέχεια της μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία, όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η πρόταση μομφής περάσει, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση ανατρέπεται από το 1958.
Και ο προϋπολογισμός;
Όπως όλα δείχνουν η Γαλλία εισέρχεται σε κρίση με δύο πιθανά σενάρια. Το ένα είναι να τελειώσει το έτος με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση Μπαρνιέ και με προϋπολογισμό για το 2025, εκείνον του 2024 ή να υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα προσπαθήσει μέσα σε 70 ημέρες να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό για το 2025, κάτι που φαίνεται αδύνατο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της ακροδεξιάς.
Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν ζήτησε να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού. Η Λεπέν είχε δώσει προθεσμία στον Γάλλο πρωθυπουργό μέχρι σήμερα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, είχε απειλήσει ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας, όπως και έγινε.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης από Λονδίνο: Απέκλεισε την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες
Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» αυτή τη βδομάδα για ΕΝΚΛΩ και Κοντοβερό (pics)
S&P Global: Επιβράδυνση για την ελληνική μεταποίηση τον Νοέμβριο – Στις 50,9 μονάδες ο PMI
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα