Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντείνει τη ρητορική του όσον αφορά τις δασμολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει, φαίνεται να έχει μετατοπίσει το επίκεντρο της ατζέντας προστατευτισμού από την Κίνα σε ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Σαβάνα της Τζόρτζια, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων  δήλωσε ότι θα βασιστεί στις δασμολογικές πολιτικές της πρώτης θητείας του σε μια προσπάθεια να απορροφήσει θέσεις εργασίας από ξένες χώρες είτε αυτές είναι φίλιες, είτε εχθρικές.

«Θα δείτε μια μαζική έξοδο από την Κίνα στην Πενσυλβάνια, από την Κορέα στη Βόρεια Καρολίνα, από τη Γερμανία στη Τζόρτζια», είπε στην ομιλία του, κατά την οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομία.

«Θέλω οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, θέλω να χτίσουν τα εργοστάσιά τους εδώ», προσέθεσε.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα στο πλαίσιο των προσπαθειών να διορθώσει αυτό που θεωρούσε άδικο εμπορικό ισοζύγιο. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές από τη χώρα αυτή σε ποσοστό 60% ή υψηλότερο.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν βασικός στόχος της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, ο οποίος ομαδοποιεί όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους και Ασιάτες εμπορικούς εταίρους μαζί με την αντίπαλη Κίνα. Ο πρώην πρόεδρος έχει προτείνει γενικούς δασμούς ύψους 20% που θα έπλητταν εισαγόμενα αγαθά από όλες τις χώρες.

«Μας έχουν φερθεί πολύ άσχημα. Οι σύμμαχοί μας μας φέρονται στην πραγματικότητα χειρότερα από τους λεγόμενους εχθρούς μας», δήλωσε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τους προστατεύουμε στρατιωτικά και στη συνέχεια μας εκμεταλλεύονται εμπορικά. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει. Θα γίνουμε έθνος με δασμούς», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια ακολούθησαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για την Ταϊβάν, όταν την κατηγόρησε ότι απορρόφησε «περίπου το 100%» των αμερικανικών επιχειρήσεων μικροτσίπ. Είπε επίσης ότι το δημοκρατικά διοικούμενο νησί θα πρέπει να πληρώνει τις ΗΠΑ για την άμυνά του.

Ο Τραμπ επιδιώκει εδώ και καιρό να ασκήσει οικονομική και διπλωματική πίεση στους συμμάχους των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για «εκμετάλλευση». Οι πρόσφατες δηλώσεις του σηματοδοτούν ότι ο ίδιος φαίνεται να ενισχύει αυτό το αφήγημα, όπως δήλωσε ο Νικ Μάρο, επικεφαλής για το παγκόσμιο εμπόριο στο Economist Intelligence.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η Ιαπωνία ανησυχεί επίσης για αυτό που θα μπορούσε να είναι μια άλλη «συναλλακτική» προεδρία Τραμπ και τις αναφορές του για δασμούς 100% σε ορισμένες εισαγωγές αυτοκινήτων. «Θα συμπεριλάβει τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες; Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο αναλυτής Ουίλιαμ Πέσεκ στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC τον Ιούλιο.

«Μία από τις πιο επικίνδυνες πτυχές της προδιάθεσης του Τραμπ προς τους δασμούς είναι ότι οι άλλες χώρες δε θα δεχθούν αυτές τις ενέργειες με σταυρωμένα τα χέρια. Τα αντίποινα από άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ -είτε μέσω αμοιβαίων, ανταποδοτικών δασμών είτε μέσω άλλων μη δασμολογικών μέτρων- είναι μια πιθανή συνέπεια όλων αυτών», δήλωσε ο Μάρο.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει την «αναγέννηση της μεταποίησης» μέσω της εφαρμογής μειώσεων στη φορολογία των επιχειρήσεων, της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλή φορολογία και φορολογικών πιστώσεων για εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

«Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν δυνητικά να προσελκύσουν κάποια παραγωγή στις ΗΠΑ, ιδίως για τις βιομηχανίες που είναι ευαίσθητες στους εμπορικούς φραγμούς», δήλωσε ο Στίβεν Γουέιμουθ, καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

«Ωστόσο, τα σχέδια αυτά είναι απίθανο να επιφέρουν μια ευρεία επανατοποθέτηση των βιομηχανιών, δεδομένης της πολυπλοκότητας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και του υψηλότερου εργατικού κόστους στις ΗΠΑ», προσέθεσε.

Ο οικονομολόγος Στίβεν Ροτς δήλωσε επίσης στο CNBC ότι οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, ενώ το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν το κόστος των αγαθών για τους Αμερικανούς καταναλωτές και κατασκευαστές. Αυτό συνάδει με την επικρατούσα οικονομική άποψη για τους δασμούς.

«Οι αμερικανοί κατασκευαστές που βασίζονται σε ξένα εξαρτήματα και συστατικά θα δεχθούν διπλό πλήγμα – οι εισροές τους θα είναι ακριβότερες λόγω των δασμών του Τραμπ και τα εξαγόμενα προϊόντα τους θα είναι ακριβότερα λόγω των ανταποδοτικών δασμών», δήλωσε ο Ουίλιαμ Ράινς, του τμήματος διεθνών επιχειρήσεων του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ο Τραμπ, ωστόσο, υποστήριξε ότι τον λογαριασμό θα πληρώσουν άλλες χώρες. «Δεν αυξάνω τους φόρους σας- αυξάνω τους φόρους της Κίνας και όλων αυτών των χωρών στην Ασία και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις», ανέφερε στη συγκέντρωση του στο Ουισκόνσιν.

Ο Ράινς δήλωσε ότι οι δασμοί, εάν εφαρμοστούν, θα αντιπροσωπεύουν επίσης μια σαφή ρήξη μεταξύ της μακροχρόνιας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και της κυρίαρχης οικονομικής στρατηγικής.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας, η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια συντονισμένη προσέγγιση με ομοϊδεάτες εταίρους όπως η Ιαπωνία και η Ολλανδία για την επιβολή εμπορικών περιορισμών.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε τους περισσότερους από τους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα και μάλιστα αύξησε τις εισφορές σε συγκεκριμένες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, ο Ράινς περιέγραψε τη διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεων των δύο στους εμπορικούς περιορισμούς ως «το σφυρί του Τραμπ έναντι του νυστεριού των Μπάιντεν/Χάρις».

Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός στον οποίο οι προτάσεις του Τραμπ για τους δασμούς είναι πραγματικές ή συνιστούν περισσότερο μία απλή απειλή αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης.

Σε συνέντευξή του στο CNBC TV18, ο Τζέιμι Ντίμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ του είχαν πει ότι οι προτεινόμενοι δασμολογικοί συντελεστές ήταν περισσότερο μια διαπραγματευτική τακτική για ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες παρά ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχίζει την υλοποίηση πρωτοβουλιών με ορίζοντα το 2027

Fed: Η ομιλία Πάουελ και τα στοιχεία για την απασχόληση θα κρίνουν τη νέα μείωση των επιτοκίων

Διά νόμου από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου οι φοροδηλώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα