Μετά την ανακοίνωση ότι η Χαμάς, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Γιαχία Σινουάρ, θα αποστείλει σήμερα στο Κάιρο την αντιπροσωπεία της, ενόψει της αυριανής συνδιάσκεψης των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, όλα δείχνουν ότιη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές, σημαντικό ρόλο έπαιξαν κάποιες διορθωτικές αλλαγές στο «πλαίσιο Μπάιντεν», που εισήγαγαν οι Αμερικανοί τις τελευταίες ώρες, δίνοντας την τελευταία ώθηση στις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας, έχει προταθεί να απελευθερωθούν τέσσερεις ισραηλινοί όμηροι κάθε εβδομάδα – ενώ αρχικά είχε οριστεί να απελευθερώνονται τρεις ανά εβδομάδα. Από την άλλη, απαίτησαν από τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν να μειώσουν σημαντικά την στρατιωτική τους παρουσία στον «Άξονα Φιλαδέλφειας», ήδη από το πρώτο στάδιο της συμφωνίας εκεχειρίας, όπως επίσης και να περιοριστεί το δικαίωμα βέτο των ισραηλινών αρχών ασφαλείας ως προς τη σύνταξη του ονομαστικού καταλόγου των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν.

Διχασμένη η ισραηλινή κοινή γνώμη ως προς τον πόλεμο

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ, που διαψεύδει πληροφορίες ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» και στο φυλάκιο της Ράφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε χθεσινό της δημοσίευμα η έγκυρη καταρινή εφημερίδα Al Arabi Al Jadeed έφερε το Ισραήλ να αποδέχεται το ενδεχόμενο μίας μόνιμης παρουσίας κυανοκράνων του ΟΗΕστον Άξονα Φιλαδέλφειας, ως επίσης μία από κοινού διαχείριση του φυλακίου της Ράφα από δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW