Μπορεί η κονταρομαχία Κάμιλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική προεδρία να επικεντρώνει όλα τα… φώτα, όμως καλό είναι να μην λησμονούμε ότι η αυριανή κάλπη στις ΗΠΑ περιλαμβάνει κι άλλες κρίσιμες μάχες: τις νέες ισορροπίες στο λόφο του Καπιτωλίου, την επιλογή νέων Κυβερνητών σε 11 από τις 50 πολιτείες, μια σειρά σημαντικών δημοψηφισμάτων σε πολλές πολιτείες με το ζήτημα των αμβλώσεων να ξεχωρίζει (σε 10 πολιτείες), καθώς και τοπικές αναμετρήσεις για τα πολιτειακά κοινοβούλια, την επιλογή δημάρχων, δημαρχιακών συμβούλων, δικαστών ακόμη και σερίφηδων!

Από τις αναμετρήσεις αυτές κομβικής σημασίας είναι σαφώς η δομή της νομοθετικής εξουσίας, ήτοι ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και ο διαχωρισμός των εδρών ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Στις κάλπες της Τρίτης πρόκειται να ανανεωθεί το σύνολο των 435 εδρών του Κογκρέσου και το ένα τρίτο της Γερουσίας, ήτοι 34 έδρες.

Θυμίζουμε πως οι βουλευτές έχουν διετή θητεία, ενώ οι Γερουσιαστές εκλέγονται για έξι χρόνια.

Σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και οι Δημοκρατικοί οριακά έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας, κρατώντας έτσι μοιρασμένη την επιρροή τους επί του κοινοβουλευτικού έργου. Είναι εύλογο δε, πως αν ένα κόμμα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο και της εκτελεστικής εξουσίας (την προεδρία) και της νομοθετικής (Βουλή και Γερουσία) αποκτά σημαντική επιρροή και δίδει στον πρόεδρο πολύ μεγάλο περιθώριο ευελιξίας να εφαρμόσει τη στρατηγική του.

Τα προγνωστικά και στη μάχη αυτή είναι αρκετά μπερδεμένα. Κοινώς οι δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές αφήνουν επίσης όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με επικρατέστερο το σενάριο να κρατηθεί μοιρασμένη η εξουσία, αλλά με μια ιστορική αντιστροφή των όρων: τους Ρεπουμπλικάνους να ανακτούν τον έλεγχο της Γερουσίας και τους Δημοκρατικούς να παίρνουν πάνω χέρι στη Βουλή.

Η επιβεβαίωση του σεναρίου αυτού θα θεωρηθεί ιστορικής σημασίας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 230 χρόνια που τα δύο κόμματα θα πετύχουν ταυτόχρονη εναλλαγή της πρωτιάς στα δύο νομοθετικά σώματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στη προεδρική αναμέτρηση, μια «χούφτα» έδρες σε συγκεκριμένες αμφίρροπες πολιτείες μπορεί να αλλάξουν την κλίση της ζυγαριάς.

Ειδικά στη μάχη της Βουλής, 22 έδρες ορίζονται ως αμφίρροπες και μπορεί να αλλάξουν… χρώμα, ανάμεσα τους έδρες στη Νέα Υόρκη, την Νεμπράσκα, το Όρεγκον, τη Μινεσότα και το Νιου Χάμπσαϊρ.

Για τη Γερουσία μεγάλη μάχη δίδεται σε Οχάιο, Πενσιλβάνια, Μοντάνα, Μίτσιγκαν και Τέξας. Στην τελευταία οι Δημοκρατικοί έχουν κινήσει… γη και ουρανό για να εκδιώξουν ένα από τα πιο ηχηρά μέλη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων, τον περιβόητο Τεντ Κρουζ.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση η ροή του χρήματος έχει «σπάσει» φέτος ρεκόρ, με τις πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες να έχουν ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. δολαρίων σε προεκλογικές εισφορές.

Στις αντίστοιχες αμφίρροπες έδρες της Γερουσίας οι εισφορές έχουν επίσης «πιάσει» νέο ταβάνι στα 2,5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: O χάρτης των αμερικανικών εκλογών από το 2000 και η πορεία μετοχών και ομολόγων

ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων – Ακύρωση επαναγοράς ιδίων μετοχών

Millenials – Boomers: Ποιοι σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα