Όταν εκείνο το βροχερό μεσημέρι του 1963 έπεφτε ο πρώτος πυροβολισμός στην αυτοκινητοπομπή που διέσχιζε το Ντάλας ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι, έπιασε το λαιμό του υπό τα έντρομα μάτια της συζύγου του. Δευτερόλεπτα αργότερα έγειρε το κεφάλι του προς τα πίσω, όταν δέχτηκε τον δεύτερο πυροβολισμό.

Η δημόσια δολοφονία του Τζον Κένεντι αποτυπώθηκε σε έγχρωμο φιλμ 8 χιλιοστών χωρίς ήχο από έναν ερασιτέχνη κινηματογραφιστή, τον Ρωσοεβραίο Αβραάμ Ζαπρούντερ. Είχε την ιδανική θέση για την κινηματογράφηση στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής. Οι εικόνες του έγιναν αφετηρία για να γραφτούν πολλά βιβλία, να γυριστούν ταινίες και ντοκιμαντέρ σε σχέση με τη δολοφονία.

Θεωρίες συνομωσίας

Η κινηματογραφική μηχανή του Αβραάμ Ζαπρούντερ Εικόνα: Brian Cahn/ZUMAPRESS/picture alliance

Το κινηματογραφικό υλικό του Ζαπρούντερ αφήνει στον αέρα την υπόθεση ότι ο φερόμενος ως δράστης, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας 24χρονος πρώην πεζοναύτης, δεν έδρασε μόνος του. Η επιτροπή Γουόρεν, που συστάθηκε για να διερευνήσει τις συνθήκες της δολοφονίας του Κένεντι, κατέληξε παρόλα αυτά στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ έριξε τις δύο σφαίρες από το κοντινό αποθετήριο, ενα επταώροφο κτήριο για σχολικά βιβλία ως μεμονωμένος δράστης.

60 χρόνια μετά το δραματικό γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο, πολλοί αναρωτιούνται ακόμη, από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί. Είναι και το θέμα της χολιγουντιανής παραγωγής με τον τίτλο «Assasination» με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο, Τζον Τραβόλτα, Κόρτνεϊ Λαβ, Βίγκο Μόρτενσεν κι άλλους. Η ταινία του Ντέιβιντ Μάμερ βασίζεται στη θεωρία ότι η μαφία του Σικάγο διέταξε το χτύπημα στον «JFK», όταν ο ίδιος είχε προσπαθήσει να τη διαλύσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Κένεντι είχε στενούς δεσμούς με τη Μαφία πριν γίνει πρόεδρος.

Και φαίνεται ότι μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του προσπάθησε να τη χτυπήσει, ξεκινώντας έρευνες και διώξεις σε εθνικό επίπεδο που απειλούσαν τη δύναμη και τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες θεωρίες που έχουν προκύψει από εκείνη τη μοιραία ημέρα. Ίσως το πιο γνωστό έργο για το παρασκήνιο της δολοφονίας Κένεντι είναι το κινηματογραφικό έπος του Όλιβερ Στόουν «JFK – Τόπος εγκλήματος στο Ντάλας» του 1994, στο οποίο ο Κέβιν Κόστνερ υποδύεται τον εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Τζιμ Γκάρισον, ο οποίος πιστεύει ότι στη δολοφονία υπήρχαν περισσότερα από όσα είχε ανακαλύψει η Επιτροπή Γουόρεν. Ο Γκάρισον και η ομάδα του υποψιαζόταν ότι ο Όσβαλντ ήταν πράκτορας της CIA που τον επιστράτευσαν για τη δολοφονία.

Ο «μύθος» Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Ο Χάρβεϊ Λι Όσβαλντ Εικόνα: Reuters/Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas

Ο Όσβαλντ πέρασε κάποιο διάστημα στην τότε Σοβιετική Ένωση, γεγονός που τροφοδότησε εικασίες σχετικά με την επιρροή της Μόσχας. Άλλοι συγγραφείς υποψιάζονται την επιρροή της Κούβας, καθώς ο Κένεντι ενδιαφερόταν για την ανατροπή του κομμουνιστή επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Το FBI και ο διάδοχός του Κένεντι στην προεδρία, Λίντον Μπέινς Τζόνσον (LBJ) ήταν επίσης ύποπτοι.

Το βιβλίο «The Man Who Killed Kennedy: The Case Against LBJ» (Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι: Η υπόθεση εναντίον του LBJ) γράφτηκε από τον Ρότζερ Στόουν, συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο διάδοχος του Κένεντι συνεργάστηκε με γκάνγκστερ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον πρόεδρο. Πολλά από αυτά τα κερδοσκοπικά βιβλία και ταινίες έχουν εκδοθεί γύρω από τις επετείους του θανάτου του Κένεντι, συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου του Στόουν, το οποίο εκδόθηκε 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Κένεντι το 2013.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι New York Times εξέτασαν από κοντά την έκθεση του Πολ Λάντις, ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά από τον Κένεντι, όταν τον πυροβόλησαν. Η έκθεση του Λάντις θέτει υπό αμφισβήτηση τη λεγόμενη «θεωρία της μίας σφαίρας» της Επιτροπής Γουόρεν. Αυτή αναφέρει ότι μία από τις τρεις σφαίρες διαπέρασε τον λαιμό του Κένεντι προτού χτυπήσει τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι, που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα, τραυματίζοντάς τον στην πλάτη, το στήθος, τον καρπό και τον μηρό.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Ο «πόλεμος» για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα – Το lobbying και το πράσινο φως της Ευρωβουλής (pics + tweets)

JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Τρόφιμα: Πώς το φενγκ σούι στο ψυγείο βάζει στοπ στη σπατάλη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ