Επίσημη αξιολόγηση της προσφοράς που έχει υποβάλλει η ιταλική UniCredit για την εξαγορά της μικρότερης Banco BPM, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η διαδικασία υπόκειται στους λεγόμενους κανόνες της «χρυσής εξουσίας» που απολαμβάνει το Δημόσιο έχοντας το δικαίωμα να επιβάλλει συγκεκριμένους όρους για την έγκριση μιας συμφωνίας.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να επιβάλει συγκεκριμένους όρους που αφορούν σε στρατηγικά assets ή ακόμη και να μπλοκάρει το deal, προκειμένου να προστατεύσει τα υποκαταστήματα της Banco BPM και τις θέσεις εργασίας.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα La Stampa.

Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου η Banco BPM στράφηκε στη ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας ζητώντας της να λάβει μέτρα για να προστατέψει τους μετόχους της από την προσέγγιση της UniCredit, την οποία ο CEO της, Τζουζέπε Καστάνια, έχει απορρίψει.

Θυμίζουμε πως τον Νοέμβριο η UniCredit πρόσφερε 0,175 νεοεκδοθείσες μετοχές για κάθε μετοχή του μικρότερου ανταγωνιστή της, αποτιμώντας έτσι τότε την BPM σε περίπου 10,1 δισ. ευρώ, προσφορά που ο Καστάνια απέρριψε ως πολύ χαμηλή.

Όμως, το ζήτημα αναπόφευκτα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η απόπειρα απορρόφησης της BPM από την UniCredit περιπλέκει το όραμα της Μελόνι για τη δημιουργία ενός τρίτου, μεγάλου ιταλικού τραπεζικού ομίλου. Κι αυτό με δεδομένο ότι η προσφορά ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Banco BPM αγόρασε από το Δημόσιο – προφανώς με τις… ευλογίες της κυβέρνησης – ένα σημαντικό μερίδιο στην Banca Monte dei Paschi di Siena προκειμένου να ισχυροποιηθεί.

Πάντως, στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία για τον χειρισμό της υπόθεσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι έχει υποστηρίξει πως δεν βλέπει λόγο για παρέμβαση του Δημοσίου στο θέμα, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει την UniCredit «ξένη τράπεζα». Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι περιορίστηκε να επισημάνει πως η Ιταλία διατηρεί το δικαίωμα του ειδικού βέτο στις συμφωνίες και πως ο χρυσός κανόνας της δίνει κάποιες επιλογές.

H ίδια η Μελόνι έχει αποφύγει για την ώρα να πάρει θέση ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις των υπουργών της.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό φυσικό αέριο: Η Ευρώπη αντέχει στο κλείσιμο της στρόφιγγας – Οι Ευρωπαίοι; (χάρτης)

Μεγάλο τουριστικό ρεύμα Τούρκων πολιτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου – Περισσότεροι από 70.000 ήρθαν με visa express

Καμπανάκι ΔΝΤ για τις αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα