Επίσημη αξιολόγηση της προσφοράς που έχει υποβάλλει η ιταλική UniCredit για την εξαγορά της μικρότερης Banco BPM, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η διαδικασία υπόκειται στους λεγόμενους κανόνες της «χρυσής εξουσίας» που απολαμβάνει το Δημόσιο έχοντας το δικαίωμα να επιβάλλει συγκεκριμένους όρους για την έγκριση μιας συμφωνίας.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να επιβάλει συγκεκριμένους όρους που αφορούν σε στρατηγικά assets ή ακόμη και να μπλοκάρει το deal, προκειμένου να προστατεύσει τα υποκαταστήματα της Banco BPM και τις θέσεις εργασίας.
Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα La Stampa.
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου η Banco BPM στράφηκε στη ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας ζητώντας της να λάβει μέτρα για να προστατέψει τους μετόχους της από την προσέγγιση της UniCredit, την οποία ο CEO της, Τζουζέπε Καστάνια, έχει απορρίψει.
Θυμίζουμε πως τον Νοέμβριο η UniCredit πρόσφερε 0,175 νεοεκδοθείσες μετοχές για κάθε μετοχή του μικρότερου ανταγωνιστή της, αποτιμώντας έτσι τότε την BPM σε περίπου 10,1 δισ. ευρώ, προσφορά που ο Καστάνια απέρριψε ως πολύ χαμηλή.
Όμως, το ζήτημα αναπόφευκτα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η απόπειρα απορρόφησης της BPM από την UniCredit περιπλέκει το όραμα της Μελόνι για τη δημιουργία ενός τρίτου, μεγάλου ιταλικού τραπεζικού ομίλου. Κι αυτό με δεδομένο ότι η προσφορά ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Banco BPM αγόρασε από το Δημόσιο – προφανώς με τις… ευλογίες της κυβέρνησης – ένα σημαντικό μερίδιο στην Banca Monte dei Paschi di Siena προκειμένου να ισχυροποιηθεί.
Πάντως, στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία για τον χειρισμό της υπόθεσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι έχει υποστηρίξει πως δεν βλέπει λόγο για παρέμβαση του Δημοσίου στο θέμα, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει την UniCredit «ξένη τράπεζα». Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι περιορίστηκε να επισημάνει πως η Ιταλία διατηρεί το δικαίωμα του ειδικού βέτο στις συμφωνίες και πως ο χρυσός κανόνας της δίνει κάποιες επιλογές.
H ίδια η Μελόνι έχει αποφύγει για την ώρα να πάρει θέση ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις των υπουργών της.
Διαβάστε ακόμη
Ρωσικό φυσικό αέριο: Η Ευρώπη αντέχει στο κλείσιμο της στρόφιγγας – Οι Ευρωπαίοι; (χάρτης)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τις αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα