Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προσελκύσει τις περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2020, σε έναν καταιγισμό συναλλαγών που έχει οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις των μετοχών τους και φαίνεται ότι θα διαρκέσει και το επόμενο έτος.

Οι τραπεζικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το 2024 ξεπέρασαν τα 41,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Συνολικά, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν σερβίρει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των τομέων φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 17% του συνόλου.

«Θα περιμέναμε ότι το 2025 θα είναι άλλη μια ισχυρή χρονιά για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς οι διοικητικές ομάδες έχουν πλεονάζοντα μετρητά και οι επαναγορές γίνονται λιγότερο ενισχυτικές», δήλωσε ο Νικ Μπράιντ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Polar Capital Global Financial Trust.

Bloomberg

Οι αποτιμήσεις σε όλους τους κλάδους στην Ευρώπη έχουν προσελκύσει αγοραστές, με τις μετοχές στην περιοχή να διαπραγματεύονται με έκπτωση ρεκόρ 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές, με βάση τους πολλαπλασιαστές των μελλοντικών κερδών. Με τις εταιρείες εξαγορών να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν ποσά ρεκόρ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις και εξαγορές μπορεί να συνεχιστούν με αυξημένο ρυθμό το 2025.

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν επίσης τις καλύτερες επιδόσεις της περιοχής για το 2024, με άνοδο 32% σε όρους συνολικής απόδοσης, καθώς η σύναψη συμφωνιών συμβάλλει στην ισχυρότερη εμφάνισή τους από το 2021.

Η Banca Monte Dei Paschi di Siena SpA ηγήθηκε της ανόδου, με την τιμή της μετοχής της να υπερδιπλασιάζεται, καθώς οι ανταγωνιστές και οι επενδυτές συρρέουν στην αγορά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της Ιταλίας να ιδιωτικοποιήσει την τράπεζα και να σφυρηλατήσει έναν νέο εθνικό τραπεζικό πρωταθλητή. Το ράλι διέκοψε μια 16ετή σειρά πτώσης των μετοχών του παλαιότερου δανειστή στον κόσμο.

Bloomberg

Στο επίκεντρο της ώθησης των τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκεται η αναζήτηση κλίμακας και η επιδίωξη χαμηλότερου κόστους, μαζί με τις προσπάθειες για την προσθήκη δυνατοτήτων και την ικανοποίηση πιο απαιτητικών και σύνθετων απαιτήσεων των πελατών. Ο κλάδος προετοιμάζεται επίσης για έναν κύκλο χαμηλότερων επιτοκίων, με τις συνέργειες από τις συμφωνίες να αποτελούν μέσο για τη διατήρηση της θετικής δυναμικής των κερδών.

Οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για το έργο αυτό, με τον μέσο δείκτη CET1 του τομέα, ένα μέτρο των επιπέδων κεφαλαίου, να ανέρχεται σε περίπου 14,9%, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. 

Η Unicredit SpA, η οποία έχει δημιουργήσει ένα μερίδιο περίπου 28% στην Commerzbank AG, ακόμη και καθώς επιδιώκει την εξαγορά της εγχώριας ανταγωνίστριας Banco BPM SpA, έχει το υψηλότερο πλεόνασμα κεφαλαίου πάνω από το απαιτούμενο από τις ρυθμιστικές αρχές επίπεδο, στα 8,6 δισ. ευρώ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι σκανδιναβικές τράπεζες Swedbank AB, SEB AB και Danske Bank A/S διαθέτουν τους υψηλότερους δείκτες CET1.

Bloomberg

«Τώρα που οι ισολογισμοί είναι ισχυρότεροι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επανεξετάζουν μεγαλύτερες συμφωνίες», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. Κιάν Αμπουχοσέιν.

Πέρα από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ήταν μια γεμάτη χρονιά συναλλαγών για τις τηλεπικοινωνίες, έναν άλλο από τους τομείς μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις του 2024.

Μετά από μια δεκαετία άσχημων επιδόσεων, ένα πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο συνέπεσε με τη βελτίωση των επιδόσεων του τομέα των τηλεπικοινωνιών. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν τη συγχώνευση της Vodafone Group Plc με την Three της CK Hutchison Holdings Ltd. Η Vodafone συμφώνησε επίσης να πωλήσει την ιταλική της επιχείρηση στην Swisscom AG.

Η Millicom International Cellular SA είναι η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις του κλάδου φέτος, αφού απέρριψε προσφορά εξαγοράς ύψους 4,4 δισ. δολαρίων από τον Χαβιέ Νιέλ, ο οποίος είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις και εξαγορές να αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική το επόμενο έτος. Εκτός από τις εταιρείες που αναζητούν στόχους μεταξύ των ομολόγων τους, τα παγκόσμια ιδιωτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών είχαν ένα ρεκόρ 2,62 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μη δεσμευμένων κεφαλαίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence και του παρόχου δεδομένων Preqin.

Διαβάστε ακόμη 

Τι απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα: Μεταβατική η κατάσταση στη Συρία, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Χριστούγεννα 2024: Περισσότεροι Ελληνες στο εξωτερικό, περισσότεροι ξένοι στην Αθήνα (πίνακας+pics)

Ηλιακοί θερμοσίφωνες – αντλίες θερμότητας: Ερχονται επιδοτήσεις 232 εκατ. – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα