Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες σημείωσαν τεράστια αύξηση το 2024, με την εξάπλωση να αποδίδεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και στην εμφάνιση νέων παραλλαγών παθογόνων.

Τα ευρήματα, μέρος μιας προκαταρκτικής ανάλυσης της εταιρείας πρόβλεψης ασθενειών Airfinity Ltd. με έδρα το Λονδίνο, επιδιώκουν να δώσουν εκ νέου έμφαση στην αύξηση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και είναι ευαίσθητες στις κλιματικές συνθήκες, καθώς και στη συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τα κρούσματα δάγκειου πυρετού εκτοξεύτηκαν σε νέο ρεκόρ άνω των 13 εκατομμυρίων, υπερδιπλάσιο του περσινού αριθμού, καθώς οι μολύνσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική και κόστισαν τις ζωές σχεδόν 10.000 ατόμων παγκοσμίως φέτος. 

Τα κρούσματα κοκκύτη αυξήθηκαν σχεδόν 10 φορές σε σχέση με τον συνολικό αριθμό του 2023. Πολλές άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά των πιθήκων, ο πυρετός oropouche και η πολιομυελίτιδα, σημείωσαν επίσης αύξηση.

Τη χρονιά αυτή παρατηρήθηκε επίσης πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών που προκαλείται από τον ιό H5N1 στις ΗΠΑ, όπου αναφέρθηκαν 61 κρούσματα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η Ρουάντα ανέφερε επίσης το πρώτο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και δυνητικά θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους.

Η ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από 128 πηγές από 206 χώρες, διαπίστωσε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες και τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα συνέβαλαν στην έξαρση των ασθενειών, ορισμένες από τις οποίες προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και παράσιτα που μεταφέρονται από φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών και των κροτώνων.

Οι θερμότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους φορείς είναι σε θέση να επιβιώσουν και να φτάσουν σε νέες περιοχές.

Bloomberg

Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάνει τον Νοέμβριο τους 1,62C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με την χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus.

Εκτός αυτού, η πτώση των ποσοστών ανοσοποίησης μετά την πανδημία Covid-19 και η εμφάνιση νέων στελεχών ασθενειών συνέβαλαν επίσης στην ευρύτερη εξάπλωση.

Η ευλογιά των πιθήκων έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους φέτος, αφού ένα πιο σοβαρό στέλεχος εμφανίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την κηρύξει για δεύτερη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού παγκοσμίως μετά την πανδημία οδήγησε στην επιστροφή της ιλαράς, η οποία σημείωσε αύξηση 380% στις ΗΠΑ και 147% στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Airfinity διαπίστωσε επίσης ότι η μεγάλης κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών και η διακοπή των εκστρατειών εμβολιασμού λόγω στρατιωτικών συγκρούσεων οδήγησαν στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τις δύο εναπομείνασες ενδημικές χώρες των ασθενειών που πλήττουν κυρίως τα παιδιά.

«Η επανεμφάνιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και είναι ευαίσθητες στις κλιματικές συνθήκες αναδεικνύει τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων με παράλληλη προώθηση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των ασθενειών», δήλωσε η  αναλυτής της Airfinity, Κρίσταν Πιρόεβα, ζητώντας την παγκόσμια ανταλλαγή δεδομένων και την επιτήρηση των τάσεων για μια συντονισμένη αντίδραση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη 

Αγορές: Tι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan και BofA για το 2025

«Στον αέρα» 14.000 οικοδομικές άδειες λόγω ΝΟΚ

Πύραυλος Pantsir που εκτόξευσαν κακά εκπαιδευμένοι Τσετσένοι ο «κύριος ύποπτος» για την πτώση του Embraer στο Καζακστάν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα