Οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δείχνουν μια περίοδο αβεβαιότητας, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις και η στασιμότητα σε μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα, να δημιουργούν νέες προκλήσεις. Παρά τις θετικές εξελίξεις στους δείκτες πληθωρισμού, η διεθνής οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψε επιβράδυνση προς το τέλος του 2024, με τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται μόλις κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή βοήθησε να σταματήσει η έντονη πτώση στις αγορές ομολόγων και ενίσχυσε τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ανισορροπία στις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την στρατηγική της τράπεζας. Επιπλέον, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί επωφελήθηκαν σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, με τη συγκέντρωση πλούτου να αυξάνεται.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απροσδόκητα, επηρεασμένος κυρίως από τις μειωμένες τιμές σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Στη Γερμανία, η οικονομία κατέγραψε δεύτερη συνεχή χρονιά ύφεσης, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι λιανικές πωλήσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν απογοητευτικές.

Στην Ασία, η κινεζική οικονομία παρέμεινε διπλής ταχύτητας. Αν και οι εξαγωγές συνέχισαν να ενισχύουν την ανάπτυξη, η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε υποτονική. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της ζήτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αναδυόμενες αγορές, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δημιουργεί ελπίδες για μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το Ισραήλ κατέγραψε ρεκόρ δανεισμού για να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου, με την πλειοψηφία του δανεισμού να προέρχεται από την τοπική αγορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, λόγω της μειούμενης πίεσης από τον πληθωρισμό. Τέλος, η Κίνα συνεχίζει να διαφοροποιεί τις εισαγωγές τροφίμων, συνεργαζόμενη με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Διαβάστε ακόμη 

Μetlen: Σε ποιους διεθνείς παίκτες θα πουλήσει γάλλιο ο Μυτιληναίος (διάγραμμα + pics) 

Ηλίας Γεωργιάδης: Η εξαγορά της Semeli και το σχέδιο για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο (pics)

Αυξήσεις μισθών και μειώσεις άμεσων φόρων εξετάζει το ΥΠΕΘΟ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα