Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση Μπάιντεν κράτησε μια προσεκτική ισορροπία όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Λευκός Οίκος έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μπροστά από την Κίνα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους πολλούς πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Στις πρώτες 24 ώρες της επιστροφής του στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης: Απλά κατασκευάστε.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανακάλεσε το σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν για την ΤΝ. Η κίνηση αυτή σταμάτησε αμέσως την εφαρμογή βασικών απαιτήσεων ασφάλειας και διαφάνειας για τους προγραμματιστές ΤΝ. Ορισμένοι ηγέτες του κόσμου της τεχνολογίας που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός επαίνεσαν την προσέγγισή του. Άλλοι προειδοποίησαν για έναν κόσμο ΤΝ με λιγότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα.
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της SoftBank Group Corp., της OpenAI και της Oracle Corp. που θα χρηματοδοτήσει υποδομές τεχνητής νοημοσύνης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ συνεργάστηκε με τον Μασαγιόσι Σον της Softbank και στελέχη του τομέα της τεχνολογίας, όπως ο Σαμ Άλτμαν και ο Λάρι Έλισον. Το εγχείρημα θα αναπτύξει 100 δισεκατομμύρια δολάρια «αμέσως», δήλωσε ο Σον, με στόχο να αυξηθεί σε «τουλάχιστον» 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων και των πανεπιστημιουπόλεων. Ο Σον χαρακτήρισε την κοινοπραξία ως «την αρχή μιας χρυσής εποχής».
Την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για «ανθρώπους με πολλά χρήματα» να επενδύσουν στα λεγόμενα «εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης» για την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη – χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν αυτές οι πηγές ενέργειας είναι καλές ή κακές για το περιβάλλον.
Με αυτές τις πρώτες προσπάθειες, ο Τραμπ όχι μόνο επανεξετάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά απομακρύνεται περισσότερο από την Ευρώπη, δημιουργώντας μια σύγκρουση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης και τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Η ΕΕ είχε εκνευρίσει προηγουμένως ορισμένες κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, θεσπίζοντας αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια. Συγκριτικά, η ομάδα Τραμπ έχει προσελκύσει εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας, όπως ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ και ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Σακς, για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των πολιτικών της για την τεχνολογία και την ΤΝ.
Το πόσο χαλαρή θα είναι τελικά η στρατηγική του Τραμπ για την ΤΝ μπορεί να εξαρτηθεί εν μέρει από τον ρόλο του Μασκ. Ο Μασκ έχει από καιρό μια διαφοροποιημένη άποψη για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Ενώ έχει επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της νεοσύστατης επιχείρησής του, xAI, έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή αν δεν περιοριστεί.
Θερμή υποδοχή στο Νταβός
«Φαίνεται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την τεχνολογία και την τεχνολογική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ντέμης Χασάμπης, διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News στο Νταβός την Τρίτη. «Η διοίκηση λαμβάνει συμβουλές από τους ανθρώπους που κατανοούν πραγματικά τι συμβαίνει στην αιχμή του τεχνολογικού δόρατος».
Ο Χασάμπης ήταν ένας από τους πολλούς ηγέτες της τεχνολογίας στο Νταβός που ακούστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας του Τραμπ και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Σάρα Φρίαρ, οικονομική διευθύντρια της OpenAI, δήλωσε στο Bloomberg News ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη δείξει «μια πραγματική προθυμία» όσον αφορά την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Ομοίως, η πρόεδρος της Alphabet Inc. Ρουθ Πόρατ δήλωσε ότι η ομάδα του Τραμπ θέλει να «απομακρύνει ορισμένα από τα εμπόδια για επενδύσεις» σε κέντρα δεδομένων και άλλες υποδομές που απαιτούνται για την ΤΝ.
Λιγότερη εστίαση στην καθαρή ενέργεια
Τους τελευταίους μήνες, η OpenAI και άλλες εταιρείες προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να χαράξει το δρόμο για πρωτοφανείς επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και πηγές ενέργειας. Η OpenAI, ειδικότερα, ζήτησε κέντρα δεδομένων 5 γιγαβάτ – αρκετά μεγάλα ώστε να τροφοδοτούν ολόκληρες πόλεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο κατευθύνει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μισθώσουν κρατική γη για κέντρα δεδομένων ΤΝ, δίνοντας έμφαση στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας. Ερωτηθείς την Τρίτη αν θα ανακαλέσει το εν λόγω διάταγμα, ο Τραμπ δήλωσε: «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό. Αυτό μου ακούγεται σαν κάτι που θα μου άρεσε».
Ακόμα κι έτσι, ο Τραμπ είναι πιθανό να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο Τζόζεφ Ματζούτ, διευθυντής του προγράμματος για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Αφού εξήγγειλε τις μελλοντικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα περικόψει τους «περιβαλλοντικούς κανονισμούς που πραγματικά έχουν τεθεί προκειμένου να σταματήσουν την πρόοδο σε αυτή τη χώρα».
Ανταγωνισμός με την Κίνα
Για τη διοίκηση Τραμπ και ενδεχομένως για πολλούς στη βιομηχανία ΤΝ, οι ανησυχίες για το κλίμα και την ασφάλεια κατατάσσονται δευτερεύοσες σε σχέση με τον φόβο του ανταγωνισμού από την Κίνα.
Στο Νταβός, η Πόρατ της Alphabet δήλωσε ότι δεν είναι «δεδομένο συμπέρασμα» ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν προβάδισμα έναντι της Κίνας στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Εν τω μεταξύ, η Φράιαρ της OpenAI δήλωσε ότι η Κίνα «επενδύει απολύτως σε αυτόν τον τομέα» και κατανοεί πόσο κρίσιμη είναι η τεχνητή νοημοσύνη για την οικονομία και την ασφάλειά της. «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε.
Σαν να υπογραμμίζει αυτή την ανησυχία, η DeepSeek, μια κινεζική startup, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα ενημερωμένο μοντέλο ΤΝ που όπως υποστηρίζει ότι είναι συγκρίσιμο με την τεχνολογία της OpenAI. Ο ιδρυτής της εταιρείας εμφανίστηκε επίσης σε συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές του κλάδου ανησυχούν για τις απρόβλεπτες συνέπειες αυτής της μάχης.
«Αυτό προετοιμάζει τις ΗΠΑ για βραχυπρόθεσμο κέρδος αλλά μακροπρόθεσμο πόνο», δήλωσε ο Φρανκ Πασκουάλε, καθηγητής νομικής στο Cornell Tech και στη Νομική Σχολή του Cornell. «Ο Τραμπ ανοίγει έναν δρόμο για περισσότερες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ρύθμισης», είπε, «αλλά υπήρχαν πολλοί καλοί λόγοι για να υπάρχουν περιορισμοί».
Ο στόχος, είπε ο ίδιος, «ήταν να βοηθήσουμε να καθοδηγήσουμε τις εταιρείες μακριά από την κατασκευή μη ασφαλών προϊόντων». Τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να αφήσει στις εταιρείες να αποφασίσουν οι ίδιες.
Διαβάστε ακόμη
«Πέφτουν» στην αγορά στεγαστικά προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ
Τα τρία «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» το deal Μασούτη – Κρητικού
Πώς προχωρούν τα έργα για το Sports Park και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα