Σαφείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που ετοιμάζει το Πεκίνο για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας περιμένουν με αδημονία οι αγορές διεθνώς, δεδομένου πως η αδυναμία της Κίνας λειτουργεί σαν αρνητικό ντόμινο για δεκάδες κλάδους, όπως και για το εμπόριο και βέβαια τα commodities διεθνώς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Λιάο Μιν, σε δηλώσεις του στο Bloomberg News στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, πρόσφερε περισσότερα στοιχεία αποκαλύποντας ότι τα κίνητρα που ετοιμάζει το Πεκίνο θα επικεντρώνονται στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου για την ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης, έδωσε κάποια στοιχεία αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων εξηγώντας πως λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Κίνας θα προκύψουν μόνο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου. «Υπάρχει μία νομική διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για τη δημοσιονομική πολιτική της Κίνας», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση στους στόχους «είναι η ενίσχυση των μακροοικονομικών μέτρων για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και η επίτευξη του φετινού στόχου για την αύξηση του ΑΕΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στο μεταξύ το πακέτο τόνωσης πρέπει να συντονίζεται με τη νομισματική πολιτική για να προωθήσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας, ιδιαίτερα για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το εύρος αυτού του κύκλου μέτρων θα είναι αρκετά μεγάλης έκτασης».

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενεργοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες τα πιο τολμηρά οικονομικά κίνητρα μετά την πανδημία, καθώς μία σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία έθεσαν το Πεκίνο σε κίνδυνο να χάσει τον στόχο που έχει θέσει για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 5%.

Αν και η συγκεκριμένη δέσμη περιλάμβανε μειώσεις επιτοκίων, μεγαλύτερη ρευστότητα για τις τράπεζες και στήριξη του στεγαστικού τομέα, τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παρότρυνσης για εξομάλυνση του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρήθηκε ότι επικεντρώνονται περισσότερο στον περιορισμό των κινδύνων παρά στην τόνωση της ανάπτυξης.

Το πολυετές κραχ των ακινήτων στην Κίνα έχει «εξανεμίσει» δισεκατομμύρια δολάρια από τα νοικοκυριά, δημιουργώντας αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, καθώς οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί. Ο Λιάο χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τη χρήση ειδικών κρατικών ομολόγων εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών φέτος. «Ως ένα βαθμό, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής της Κίνας», είπε.

Ο Λιάο δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους «λεπτομερώς για τις σκέψεις της Κίνας» πίσω από τις πρόσφατες αποφάσεις, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τις δικές τους δημοσιονομικές και επιτοκιακές πρακτικές.

«Τόνισα επίσης στους ξένους συναδέλφους στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας την αποφασιστικότητα της Κίνας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα στο πλαίσιο της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και των μέτρων που καθορίστηκαν στην Τρίτη Σύνοδο (Third Plenum)», πρόσθεσε ο Λιάο, αναφερόμενος σε ένα συνέδριο που πραγματοποιείται δύο φορές ανά δεκαετία και έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο για τη χάραξη μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: «Eξυπνες» πλατφόρμες και a la carte ρυθμίσεις από το 2025

Πληροφορική: Τα επόμενα big deals – Στα «ραντάρ» ισχυρών ξένων και εγχώριων ομίλων ο κλάδος

Ελληνικό «Iron Dome» με σφραγίδα Ισραήλ – Με ποιους συζητά η Αθήνα, τι διαπραγματεύεται (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα