Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι φέτος αντιμέτωπες με μικρότερο πλεόνασμα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, εν μέσω ισχυρότερης ζήτησης και νέων κινδύνων για την προσφορά, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν κατά 725.000 βαρέλια την ημέρα το 2025, αντί για 950.000 βαρέλια την ημέρα που προβλεπόταν προηγουμένως, ανέφερε ο σύμβουλος των μεγάλων οικονομιών σε μηνιαία έκθεσή του. Στις εκτιμήσεις της αύξησε το ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης για το 2024 και το 2025.
«Ο καιρός έγινε σαφώς ψυχρότερος τον Δεκέμβριο στον Καναδά, τις βόρειες και κεντρικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι. «Οι τιμές πήραν επίσης ώθηση, καθώς οι έμποροι εξέτασαν τους πολλαπλούς κινδύνους προσφοράς».
Οι σαρωτικές νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να «διαταράξουν σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού και διανομής ρωσικού πετρελαίου», σύμφωνα με την έκθεση. Οι εξαγωγές από το Ιράν θα μπορούσαν επίσης να περιοριστούν, εάν η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της για σκληρότερη στάση, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος των δύο πιθανών απωλειών, αλλά αν είναι αρκετά σημαντικές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε σχέδια για την αναζωογόνηση της παραγωγής, πρόσθεσε ο οργανισμός.
«Με τη ρωσική και την ιρανική προμήθεια να κινδυνεύουν με διακοπή, μπορεί να υπάρχει περιθώριο για τον ΟΠΕΚ να ξεκινήσει τις περικοπές, όπως έχει σηματοδοτήσει ότι σχεδιάζει να κάνει το 2025», δήλωσε ο Toril Bosoni, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγορών του ΙΕΑ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Οι κίνδυνοι για την προσφορά και ο χειμερινός καιρός έχουν οδηγήσει στην άνοδο των τιμών του αργού, στην αρχή του έτους, ανεβάζοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σε υψηλό πενταετίας πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Δευτέρα.
Οι παγωμένες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή στη Βόρεια Αμερική και να εξαντλήσουν περαιτέρω τα ήδη χαμηλά αποθέματα στον αμερικανικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα, σύμφωνα με την έκθεση. Τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2022, αναφέρεται.
Ο ΙΕΑ ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια κατανάλωση τόσο για το 2024 όσο και για το 2025 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση της ζήτησης θα επιταχυνθεί ελαφρώς σε 1,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, «καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται οριακά», ανεβάζοντας τα μέσα επίπεδα στα 104 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η συγκρατημένη επέκταση της ζήτησης θα υπερκαλύπτεται από την αύξηση των προμηθειών από χώρες εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+. Οι προμήθειες θα διογκωθούν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος – με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2024 – με επικεφαλής και πάλι μια παρόμοια σειρά παραγωγών στην αμερικανική ήπειρο: τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα και την Αργεντινή.
Η φετινή υπερκάλυψη της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, εάν ο ΟΠΕΚ+ προχωρήσει με τα καθυστερημένα σχέδια για τη σταδιακή αποκατάσταση της σταματημένης παραγωγής από το δεύτερο τρίμηνο. Η συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να προσθέσει μηνιαίες δόσεις περίπου 120.000 βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο, αλλά πιθανότατα θα επανεξετάσει το σχέδιο στις αρχές Μαρτίου προτού προχωρήσει.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ήδη προβλέψει διεύρυνση της υπερπροσφοράς το 2026, καθώς ο ΟΠΕΚ περιορίζει τελικά την παραγωγή, ενώ η παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γουιάνα συνεχίζει να αυξάνεται.
Διαβάστε ακόμη
Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι που απαιτούν αντιμετώπιση από τις τράπεζες
Τι σπίτια αγοράζουν οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου ΙΙ» (πίνακες)
Νέο 10ετες ομόλογο: Τι δείχνει η εκρηκτική ζήτηση (40,5 δισ.) από το εξωτερικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα