Οι πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η απαίτηση του για πτώση των πετρελαϊκών τιμών περιέπλεξε το τοπίο για τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, ενόψει και της συνόδου του γκρουπ τον ερχόμενο μήνα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη ομιλία του πως σκοπεύει να διευκολύνει την αύξηση της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής προκειμένου να επιτευχθεί και μείωση των τιμών. Επιπρόσθετα, στη χθεσινή (διαδικτυακή) τοποθέτηση του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός κάλεσε ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ «να κατεβάσουν το κόστος του πετρελαίου».
Αν και αξιωματούχοι της ομάδας έχουν υποστηρίξει πως δεν σκοπεύουν να παρεκκλίνουν από τα υπάρχοντα σχέδια του οργανισμού, είναι σαφές πως η παρέμβαση του Τραμπ αυξάνει την πίεση που δέχονται. Ενισχύει δε, τη σημασία της επικείμενης συνάντησης, στις 3 Φεβρουαρίου, που επρόκειτο να είναι μια σύνοδος ρουτίνας.
Σημειωτέον πως τα κράτη μέλη του καρτέλ έχουν κρατήσει μειωμένα τα επίπεδα προσφοράς εδώ και πάνω από δύο χρόνια προκειμένου να δώσουν ώθηση στις τιμές και για τον ίδιο λόγο έχουν καθυστερήσει επανειλημμένως να αποκαταστήσουν τα επίπεδα παραγωγής.
Σύμφωνα με το τωρινό πλάνο, τα κράτη μέλη πρόκειται να ξεκινήσουν να ανεβάζουν αργά και σταδιακά τα επίπεδα παραγωγής έως το επίπεδο των 120.000 βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο.
Όπως επισημαίνει και το Bloomberg, για την ώρα ούτε ηγεσία του καρτέλ ούτε το Ριάντ έχουν αντιδράσει στις δηλώσεις Τραμπ δείχνοντας διάθεση επιτάχυνσης των σχεδίων αποκατάστασης της παραγωγής. Κι αυτό διότι η καθίζηση της ζήτησης από την Κίνα σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ενίσχυση των ροών από τις ΗΠΑ, σημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεονάσματος στην αγορά.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές σήμερα υποχωρούν ελαφρά με το Brent συμβολαίων Μαρτίου να κινείται στα 78,24 δολάρια και το αμερικανικό WTI να πέφτει 0,24% στα 74,42 δολάρια το βαρέλι. Στα επίπεδα των 78 δολαρίων το Brent θεωρείται αρκετά έως και πολύ χαμηλό για κάποια κράτη μέλη του καρτέλ που δεν πρόκειται να δεχτούν εύκολα αλλαγές πολιτικής.
Στο θολό τοπίο έρχεται να προστεθεί και η στρατηγική του Τραμπ έναντι της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν, τις τελευταίες ημέρες διακυβέρνησης του, ενέκρινε νέο σκληρό πακέτο κυρώσεων κατά του ρωσικού ενεργειακού κλάδου, που δεν είναι βέβαιο αν ο Τραμπ θα θελήσει να διατηρήσει.
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος πλανητάρχης σκοπεύει να αυξήσει την αμερικανική πίεση προς την Τεχεράνη, κάτι που θα επιβαρύνει τις εξαγωγές αργού από τη χώρα και άρα τις διεθνείς τιμές.
Στη Μέση Ανατολή πολλοί δεν ξεχνούν πως ο Τραμπ ανάγκασε τους Άραβες εξαγωγείς, το 2018, να αυξήσουν τις ροές της προσφοράς εν αναμονή νέων δρακόντειων κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις οποίες τελικά ο Τραμπ έκανε πίσω την τελευταία στιγμή μετριάζοντας την επίθεση του.
Επιπλέον, το 2020, εν μέσω της πανδημίας και του κραχ των τιμών που «γονάτισαν» την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, ο Τραμπ είχε παίξει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στη συμφιλίωση μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, κάτι που οδήγησε τελικά σε τεράστια περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
Μετά την κυβέρνηση Τραμπ, και η προεδρία Μπάιντεν πίεσε το καρτέλ αξιοποιώντας τα στρατηγικά αμερικανικά αποθέματα μαύρου χρυσού για να παρέμβει στις τιμές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Δεν βλέπουμε τον ΟΠΕΚ+ να προχωρά σε αλλαγές πολιτικής σε απάντηση των σχολίων αυτών (από τον Τραμπ), ειδικά στα επίπεδα αυτά. Οι μνήμες από το 2018 και το 2022 είναι ακόμη πολύ ισχυρές, οπότε δεν χρειάζεται να δουν παρατεταμένα σφιχτά περιθώρια στην αγορά πριν συμφωνήσουν να αυξήσουν την προσφορά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπρονζ της Energy Aspects Ltd.
Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική απόφαση του Τραμπ να στηρίξει τον αμερικανικό πετρελαϊκό κλάδο (με την χαρακτηριστική δήλωση «drill, baby, drill» και να προσπαθήσει να διασφαλίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα σαφώς περιπλέκει το πεδίο.
Διαβάστε ακόμη
ΣτΕ για ΝΟΚ: Τι επιτρέπεται και τι όχι μετά τις αποφάσεις που τον έκριναν αντισυνταγματικό
«Καμπανάκι» ΣΕΒ για τη θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος
ΟΔΙΕ: Σε νέο πλειστηριασμό με «έκπτωση» 6 εκατ. ευρώ ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα