Η ενίσχυση του πακέτου διάσωσης της Κίνας για την αγορά ακινήτων προσφέρει την καλύτερη δυνατή πιθανότητα για να τεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης γύρω στο 5%, κατά την άποψη των περισσότερων οικονομολόγων.

Μεταξύ των επιλογών πολιτικής που εξετάστηκαν από 15 αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, η δυναμικότερη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου ήταν η πρώτη επιλογή της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων.

Η πολυετής ύφεση της αγοράς ακινήτων που έχει περιορίσει τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 18 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία. Κόστισε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κατέστρεψε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα όπως ο χάλυβας.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες αφότου η Κίνα παρουσίασε το σχέδιό της για την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, η πρόοδος είναι περιορισμένη. Η ανεργία έχει εν τω μεταξύ επιδεινωθεί, με το ποσοστό ανεργίας των νέων να αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

Σχεδιασμένο για να μειώσει την υπερπληθώρα αποθεμάτων ακινήτων, το πακέτο μέτρων υπολείπεται κατά πολύ του 1 έως 5 τρισεκατομμυρίων γουάν που ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι απαιτείται για να υπάρξει μια πιο αποφασιστική αναδιάρθρωση.

Δεδομένου του μη ελκυστικού οικονομικού χαρακτήρα του σχεδίου για τις τοπικές αρχές, μόνο 29 πόλεις ανταποκρίνονται στην έκκληση να βοηθήσουν στην απορρόφηση της υπερπροσφοράς κατοικιών, ένα μικρό ποσοστό των περισσότερων από 200 που καλούνται να συμμετάσχουν από την κεντρική κυβέρνηση.

Η δημοσιονομική πολιτική έχει αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη φέτος. Η πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις ακινήτων έχει αποτελέσει ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς, με τα έσοδα να έχουν υποχωρήσει κατά 41,8% ρεκόρ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Χωρίς μια έκρηξη τόνωσης της οικονομίας, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Παρ’ όλα αυτά, η ονομαστική ανάπτυξη, η οποία συνυπολογίζει τον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών, θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη, στο 4,25%, όπως εκτιμούν.

Εν τω μεταξύ, η κρίση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα προβλέπεται να διαρκέσει άλλα δύο έως πέντε χρόνια σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Economics, «η παρατεταμένη μείωση της στεγαστικής δραστηριότητας υποδηλώνει ότι το πακέτο διάσωσης που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαΐου δεν έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον. Η εντονότερη πτώση των τιμών των κατοικιών υποδηλώνει ότι οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες κατοικιών προσφέρουν εκπτώσεις για να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν τα σπίτια στην αδύναμη αγορά. Χρειάζεται περισσότερη πολιτική στήριξη με τη μορφή ταχύτερης εφαρμογής – ιδίως όσον αφορά τα μέτρα για τις προϋπολογισμένες δαπάνες και τα ακίνητα».

Οι κινεζικές αρχές εξετάζουν διάφορους τρόπους για να στηρίξουν την αγορά ακινήτων. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή δυνατότητας στις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράζουν απούλητες κατοικίες με κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση ειδικών ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων για τα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια και την άρση ορισμένων από τους εναπομείναντες περιορισμούς αγοράς κατοικιών για τους καταναλωτές.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί επειδή οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, ενώ οι εκτιμώμενες αποδόσεις από τη μετατροπή του αποθέματος σε προσιτές ενοικιαζόμενες κατοικίες είναι χαμηλότερες από το κόστος χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Πώς η έκθεση Ντράγκι μπορεί να αλλάξει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική (πίνακες)

Γαλακτοβιομηχανία Καράλης: Το οικογενειακό τυροκομείο που έγινε ο μεγάλος «πρεσβευτής» των ελληνικών τυριών

Ενέργεια: Φαντασία, δώρα και γκρίζες προσφορές

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα