Η Ισπανία σκοπεύει να λάβει μέτρα για να περιορίσει την αγορά κατοικιών από ξένους, ωστόσο αυτά τα μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα τουριστικά θέρετρα και τις εταιρείες που κατασκευάζουν πολυτελή ακίνητα. Παρά την προσπάθεια αυτή, τα μέτρα δεν αναμένεται να προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών για τους ντόπιους, το οποίο παραμένει έντονο.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σόκαρε τομέα των ακινήτων στην Ισπανία, καθώς πρότεινε να εφαρμοστεί επιβληθεί φόρος έως και 100% στα ακίνητα που αγοράζονται από κατοίκους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που το σχέδιο δεν έχει ακόμη περάσει από το κατακερματισμένο κοινοβούλιο της Ισπανίας – όπου υπάρχει η πιθανότητα να τροποποιηθεί ή να απορριφθεί – ήδη θεωρείται από πολλούς ως μια υπερβολική και αναποτελεσματική πρόταση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτή η πρόταση δεν έχει ουσία», δήλωσε ο Ματ Άντερσον, διευθύνων σύμβουλος σε μεσιτικό γραφείο ακινήτων που εξυπηρετεί Αμερικανούς που θέλουν να μετακομίσουν στη Μαγιόρκα, ένα νησί στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. «Ο Πέδρο Σάντσεζ θα πρέπει να μελετήσει τα βασικά της οικονομίας, γιατί αυτό που προτείνει δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Ο Σάντσεζ υποστήριξε ότι η πρότασή του έχει στόχο να περιορίσει την κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων και να δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση στέγης για τους ντόπιους. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα υψηλά ενοίκια και τις απρόσιτες τιμές κατοικίας είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ισπανία κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ασκώντας έτσι έντονη πίεση στον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα.

Ωστόσο, το φορολογικό σχέδιο του Σάντσεθ, θα αμφισβητηθεί μέχρι έναν βαθμό στο κοινοβούλιο. Αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των συναλλαγών. Μάλιστα, αντανακλά τη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει άμεση ή εύκολη λύση για το πρόβλημα της στέγασης στην Ισπανία.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού, κατηγορώντας άλλους για την αδράνειά της», δήλωσε ο Μικέλ Εσεβαρρέν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας Colliers Spain. «Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση λέει πως θέλει να σταματήσει την κερδοσκοπία, αλλά στην πραγματικότητα, λίγοι αγοράζουν διαμερίσματα στην Ισπανία και τα αφήνουν αχρησιμοποίητα».

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ισπανία – όπως και πολλές δυτικές χώρες – αγωνίζεται να παρέχει οικονομικά προσιτή στέγαση. Οι τιμές των ακινήτων στην χώρα έχουν δει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα το 2024 ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ενοικιαστών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ η ηλικία στην οποία οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 έτη.

Παρόλα αυτά, οι ξένοι αγοραστές δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το μερίδιό τους στην αγορά ακινήτων είναι σχετικά σταθερό στο 20%, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Μάλιστα, οι περισσότεροι δίνουν τη προσοχή τους σε επενδύσεις για διακοπές, χωρίς να απευθύνονται σε ντόπιους.

Ακολουθεί γράφημα με τα ποσοστά των εξαγορών ακινήτων στην Ισπανία από διεθνείς αγοραστές:

BloombergΟι αγοραστές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχαν ήδη κατοικία στην Ισπανία πραγματοποίησαν μόλις 9.166 αγοραπωλησίες κατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων. Αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2,7% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών ακινήτων στην Ισπανία για την ίδια περίοδο.

Ο Αρτούρ Λογκίνοφ, η μεσιτική εταιρεία του οποίου πουλάει σπίτια που έχουν μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια ευρώ στη Μαρμπέγια, δήλωσε ότι ο φόρος «θα μειώσει τον αριθμό των αγοραστών σε εξειδικευμένες αγορές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς αγοραστές».

«Μια τέτοια είδηση προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τις αρχές ενός έτους, που είναι η εποχή που το ενδιαφέρον για κατοικίες αρχίζει και αυξάνεται», είπε.

Η Σεσίλια Βαρέλα, η οποία συμβουλεύει κυρίως Μεξικανούς και Λατινοαμερικάνους πελάτες, συμφώνησε με τον Λογκίνοφ, επισημαίνοντας: «Οι επιχειρήσεις πολυτελών ακινήτων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ιδίως στη Μαδρίτη, καθώς η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη των διεθνών επενδυτών σχετικά με τον ρόλο της Ισπανίας στην αγορά ακινήτων».

Ενώ δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες για τα σχέδια, ο Εσεβαρρέν και άλλοι μεσίτες δήλωσαν ότι, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα βρουν πιθανότατα τρόπους να αποφύγουν αυτού του είδους τη φορολογία, όπως για παράδειγμα μέσω απόκτησης υπηκοότητας της ΕΕ, ή πραγματοποιώντας τις αγορές μέσω διάφορων εταιρειών στην Ισπανία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να το υποστούν οι Βρετανοί μετανάστες που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι στην Ισπανία. Αν και ο ρυθμός των αγορών έχει μειωθεί μετά το Brexit, οι Βρετανοί που αναζητούν κατοικίες για διακοπές ή για τη συνταξιοδότησή τους εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων αγοραστών στην Ισπανία.

 

Ακολουθεί γράφημα με τα ποσοστά συμμετοχής διαφόρων εθνικοτήτων στην αγορά κατοικιών της Ισπανίας:

Bloomberg

Ο ισχυρισμός ότι οι αγοραστές από το εξωτερικό είναι κερδοσκόποι είναι τόσο αναληθές που είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Μαρκ Στούκλιν του αναλυτή δεδομένων Spanish Property Insight. «Ενώ υπάρχει στεγαστική στενότητα σε μέρη όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Σεβίλλη, οι Βρετανοί δεν έχουν ούτε κατά διάνοια σχέση με αυτές τις αγορές».

«Είναι τρελό», είπε. «Έχω την αίσθηση ότι ο Πέδρο Σάντσεζ και η κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα σε ποιον απευθύνονται».

Διαβάστε ακόμη:

Η Microsoft χάνει την ιδιότητα του αποκλειστικού παρόχου cloud του OpenAI

Οι τιμές πώλησης για νεόδμητες κατοικίες: Αυξήσεις ακόμη και 88% στην επταετία –  7+1 λόγοι

ΕΝΦΙΑ: Τα 10 SOS για τις διορθώσεις λαθών στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα