Κάτω από ηλιοφάνεια και καταγάλανο ουρανό, με φόντο το εμβληματικό βουνό Sugarloaf του Ρίο, οι ηγέτες της Ομάδας των G -20 συγκεντρώθηκαν για την «οικογενειακή τους φωτογραφία». Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλειπε.

Η παραδοσιακή ευκαιρία για φωτογραφία κατέληξε σε φάρσα τη Δευτέρα, όταν ο Μπάιντεν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απουσίαζαν από τη σύνθεση.

Αυτό έγινε σαφές, όμως, μόνο όταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε ποζάρει για το στιγμιότυπο με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες, μετά το οποίο διαλύθηκαν για περαιτέρω συνομιλίες.

Μήπως επρόκειτο για μια πράξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αντικατέστησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν; Ή μήπως είχαν καθυστερήσει κάποιες διμερείς συναντήσεις; Τελικά, φαίνεται ότι πρόκειται απλά για κακή διοργάνωση, σύμφωνα με το bloomberg.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε για οργανωτικά ζητήματα και δήλωσε ότι η οικογενειακή φωτογραφία τραβήχτηκε νωρίς. Η απουσία του Μπάιντεν δεν ήταν πράξη διαμαρτυρίας, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές λένε ότι ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι άργησαν. Μπορεί να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ξανά όλους τους ηγέτες για μια νέα φωτογράφιση – κάτι που θα ήταν το πρώτο στην ιστορία της G-20.

Αλλά ο συμβολισμός ήταν αδιαμφισβήτητος. Η έλλειψη ενότητας μεταξύ των ηγετών αντανακλά το πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν όλοι στην ίδια σελίδα στη σύνοδο κορυφής.

Ο Μπάιντεν ήταν σε μεγάλο βαθμό αόρατος σε αυτή τη συγκέντρωση, καθώς εκτίει τους δύο τελευταίους μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος λαμόγιο πάπια. Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας έφαγε ξύλο από τους ψηφοφόρους και ο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και πιθανότατα θα εκδιωχθεί από την εξουσία.

Εν ολίγοις, η Δύση εμφανίστηκε σε σύγχυση.

Αυτό επέτρεψε στον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας να μπει στο προσκήνιο και να αναλάβει την κεντρική σκηνή. Ο Λούλα της Βραζιλίας πλαισιώθηκε από τον προηγούμενο οικοδεσπότη της G-20 – τον Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας – και τον επόμενο – τον Σιρίλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής. Ο Αργεντινός Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος υπήρξε αγκάθι στο πλευρό του Λούλα, καραδοκούσε ακριβώς πίσω του και δίπλα στον Μακρόν, με τον οποίο φαίνεται να έχει συνάψει δεσμό σε αυτή τη συνάντηση.

Ο Λαβρόφ ήταν με ασφάλεια κρυμμένος στο πίσω μέρος δίπλα στον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ βγήκε μόνος του στον ήλιο. Νωρίτερα είχε ενοχλήσει τον Σι επιπλήττοντας δημοσίως την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναφερόμενος στην Ταϊβάν. Η ψυχρότητα μεταξύ των δύο ήταν αισθητή καθώς απέφευγαν επιμελώς την επαφή, χωρισμένοι μόνο από τον Αυστραλό ηγέτη Άντονι Αλμπανέζε.

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Η παροιμία ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινή όταν πρόκειται για την ετήσια παράδοση της G-20 για την οικογενειακή φωτογραφία. Από την ίδρυσή της το 1999, αυτό το στιγμιότυπο στο χρόνο αφηγείται την ιστορία της ανόδου και της πτώσης της συνεργασίας μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Υπήρξαν υψηλές στιγμές -όπως όταν ενώθηκαν για να ξεπεράσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008- και υπήρξαν χαμηλές στιγμές.

Σε αυτές τις στιγμές, οι ηγέτες συχνά εγκαταλείπουν τη φρουρά τους. Και είναι όταν παίρνουν θέση – κάποιοι φτάνουν αργότερα (ή καθόλου), κάποιοι είναι παγωμένοι, άλλοι ψιθυρίζουν και χαχανίζουν στο πλάι – που οι οξυδερκείς παρατηρητές μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες για την κατάσταση της διεθνούς διπλωματίας.

Η γλώσσα του σώματος μεταξύ των ηγετών αποκαλύπτει συχνά αν πραγματικά συμπαθούν ο ένας τον άλλον ή αν στέκονται άκαμπτοι περιμένοντας απλώς το κλικ της φωτογραφικής μηχανής για να φύγουν.

Η σύνοδος κορυφής στο Νέο Δελχί, εν μέσω των βροχών των μουσώνων, προμήνυε τις δυσκολίες που βρίσκονταν μπροστά μας σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Η Ινδία εγκατέλειψε το συνηθισμένο σκηνικό, επειδή οι ηγέτες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το τι θα κάνουν με τον Λαβρόφ, αφού ο Πούτιν – ο οποίος είχε γίνει παρίας μετά την εισβολή του στην Ουκρανία το 2022 – απέφυγε να ταξιδέψει.

Έκτοτε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει κάπως.

Η οργή και η καταδίκη έδωσαν τη θέση τους σε μια συνειδητοποίηση μεταξύ πολλών ηγετών εδώ ότι η Ουκρανία μπορεί να πρέπει να αποδεχτεί την απώλεια μέρους του εδάφους της στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της οικογενειακής συγκέντρωσης ήταν ο Μακρόν που έφτασε στο σημείο όπου στεκόταν ο Λαβρόφ και του έσφιξε για λίγο το χέρι.

Όχι πολύ καιρό πριν, ο Ζελένσκι ήταν το αστέρι των παγκόσμιων συνόδων κορυφής και των κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο. Όμως, καθώς η πολεμική κόπωση έχει αρχίσει να εμφανίζεται, το χάσμα μεταξύ της Δύσης που εξακολουθεί να τον υποστηρίζει και των αναδυόμενων δυνάμεων του Παγκόσμιου Νότου έχει διευρυνθεί.

Ο Μόντι δεν ήθελε να κλέψει την παράσταση στην G-20 στο Νέο Δελχί, η οποία είχε ως στόχο την προβολή της ανόδου της Ινδίας, και ο Λούλα αισθανόταν ακριβώς το ίδιο.

Το σχέδιο σήμερα ήταν να προσκληθούν όλοι και να καλυφθούν οι ρωγμές στην παγκόσμια διπλωματία. Ο Λούλα ήλπιζε κυριολεκτικά να πνίξει τις διαφορές με το να έχει περισσότερους ανθρώπους στο κάδρο.

Αντ’ αυτού, καθώς ο Σι κρατούσε τα χέρια με άλλους ηγέτες και χαμογελούσε, η Μελόνι συνειδητοποίησε ότι εκείνη και ο Τρουντό έχαναν κάτι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της πισίνας, έμεινε άναυδη και είπε «Η φωτογραφία!».

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας

«Στοίχημα η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό»

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Νέο εγχείρημα στα ακίνητα με τη «Bespoke Real Estate»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα