Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων σημείωσαν απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις και τον υψηλό κρατικό δανεισμό.
Το ξεπούλημα στην αγορά κρατικών ομολόγων των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ βάθυνε μετά την εντυπωσιακή έκθεση για την απασχόληση που ενίσχυσε τα στοιχήματα μεταξύ των εμπόρων και των οικονομολόγων της Wall Street ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναστείλει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Η τελευταία αναταραχή στα ομόλογα της Βρετανίας προκάλεσε συγκρίσεις με την πανωλεθρία του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας το 2022, ενώ οι αποδόσεις στην Ιαπωνία σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Ακολουθούν μερικά από τα διαγράμματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και τη γεωπολιτική:
Τι συμβαίνει διεθνώς
Η αγορά κρατικών ομολόγων φαίνεται και πάλι τρομακτική και οι πολιτικοί, όπως και όλοι μας, θα πρέπει να το προσέξουν. Αυτό το ξεπούλημα είναι πιο περίπλοκο και δυσοίωνο από κάποια άλλα. Επίσης, δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Οι αγορές ομολόγων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάζουν επίσης ένα υψηλό που έγινε στα τέλη του 2023. Υπήρχε η πεποίθηση ότι οι μειώσεις των επιτοκίων, που έγιναν από όλες τις κύριες κεντρικές τράπεζες, θα εξασφάλιζαν ότι αυτό θα παρέμενε το ανώτατο σημείο. Αυτό τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση.
Το συνδικάτο των λιμενεργατών των ΗΠΑ κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για μια νέα σύμβαση εργασίας με μια ομάδα θαλάσσιων μεταφορέων και διαχειριστών τερματικών σταθμών, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τις παγκόσμιες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες, σύμφωνα με μια εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι οι χειρότερες από την εποχή της πανδημίας.
ΗΠΑ & Καναδάς
Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον περασμένο μήνα τις περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα, επισφραγίζοντας μια εκπληκτικά ισχυρή χρονιά και υποστηρίζοντας την υπόθεση της παύσης των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.
Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενους δασμούς από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Μια προκαταρκτική εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες κατατάσσει το περιστατικό μεταξύ των πιο δαπανηρών φυσικών καταστροφών που έχουν συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, και πιθανότατα την πιο ακριβή πυρκαγιά που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα. Η καταστροφή θα προκαλέσει πιθανότατα μεταξύ 52 και 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζημιές και οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με την AccuWeather Inc.
Το τέλος της εννιαετούς θητείας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Τώρα, καθώς ο Καναδάς προετοιμάζεται για την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, το Συντηρητικό Κόμμα του βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να αναλάβει την εξουσία και να απομακρύνει τη χώρα από τις προοδευτικές πολιτικές που καθόρισαν τη θητεία του Τριντό.
Ευρώπη
Τις τελευταίες ημέρες, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί και η λίρα έχει υποχωρήσει – ένας σπάνιος συνδυασμός που μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το εθνικό χρέος και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διάσωση, σύμφωνα με τον πρώην ρυθμιστή επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας Martin Weale.
Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας τη σταδιακή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων, χωρίς να την εκτροχιάσει εντελώς. Η άνοδος δεν θα αποτελέσει έκπληξη για την ΕΚΤ, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πορεία επιστροφής στον στόχο του 2% θα είναι ανώμαλη. Αναμένει ότι θα επιτύχει σταθερά αυτό το ορόσημο μόνο προς το τέλος του έτους.
Η φιλοδοξία να μετατραπεί η Γερμανία σε υπερδύναμη των ημιαγωγών, η οποία περιγράφεται από ειδικούς ως προσωπική επιδίωξη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, φαίνεται πλέον όλο και πιο απελπιστική. Η προσπάθεια της Γερμανίας να επανεφεύρει τον εαυτό της ως κόμβο ημιαγωγών αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου αγώνα για την απόκτηση του ελέγχου του πετρελαίου της ψηφιακής εποχής και της κινητήριας δύναμης πίσω από μελλοντικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Ασία
Η κυβέρνηση της Ινδίας μείωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη για το οικονομικό έτος στην πιο αδύναμη από την εποχή της πανδημίας, με τους οικονομολόγους να λένε ότι ακόμη και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,4% το έτος έως τον Μάρτιο, δήλωσε το υπουργείο Στατιστικής, από 8,2% το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας, ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν ήταν ποτέ τόσο απαισιόδοξοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με ορισμένους να στοιχηματίζουν τώρα σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ που θα αντικατοπτρίζει εκείνο της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990.
Η Κίνα δήλωσε ότι διαθέτει επαρκή δημοσιονομική δύναμη πυρός για να ανταποκριθεί στις εξωτερικές προκλήσεις, υποσχόμενη να εκτελέσει καλύτερα τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Λιάο Μιν επανέλαβε τη δέσμευση ότι το 2025 ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά τη δέουσα νομική διαδικασία.
Αναδυόμενες αγορές
Οι ηγέτες της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης επισημοποίησαν μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης που θα συνδέει τη συνοριακή περιοχή των δύο χωρών τους, με στόχο την προσέλκυση 50 έργων κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της ίδρυσής της. Αξιωματούχοι στο Τζοχόρ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένουν ότι η ζώνη θα δημιουργήσει έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα προσθέσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία της Μαλαισίας έως το 2030.
Οι Αργεντινοί γίνονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της ταλαιπωρημένης οικονομίας της χώρας τους, μια αλλαγή που αναμένεται να ενθαρρύνει τον πρόεδρο Χαβιέρ Μίλεϊ, ο οποίος είναι υπέρ της λιτότητας, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών αργότερα φέτος.
Διαβάστε ακόμη
Τι κρύβουν οι διεθνείς παρεμβάσεις του Ελον Μασκ
Επενδύσεις «δίχως φραγμούς» βλέπει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Damac
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα