Σε καθοδική τροχιά παραμένει η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν. Νέα κυριακάτικη δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό της La Tribune Dimanche έδειξε την απήχηση του Γάλλου προέδρου να έχει κατρακυλήσει σε χαμηλό έξι ετών!

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν μειώθηκε περαιτέρω κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο, στο 21%, ήτοι μια… ανάσα από το ναδίρ του 20% που είχε καταγράψει τον Δεκέμβριο του 2018, εν μέσω της τότε κοινωνικής εξέγερσης των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Ουσιαστικά η δημοτικότητα του Γάλλου ηγέτη έχει χάσει 12 μονάδες αφότου προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που αντί να βελτιώσουν το πολιτικό τοπίο, οδήγησαν σε διχασμό της Βουλής και έβαλαν τη χώρα σε μια νέα κυβερνητική περιπέτεια. Άλλωστε και ο ίδιος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του παραδέχτηκε ότι η απόφαση του ήταν λανθασμένη.

Παράλληλα και ο νέος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Δεκέμβριο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, κινείται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ipsos το ποσοστό αποδοχής του βρίσκεται μόλις στο 20%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από οποιονδήποτε από τους έξι συνολικά πρωθυπουργούς που έχει αλλάξει ο Μακρόν, από την ανάδειξη του στην προεδρία, το 2017.

Σημειωτέον πως την ερχόμενη Τρίτη, ο Μπαϊρού πρόκειται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του σε κεντρική ομιλία του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη από τα κόμματα ώστε να καταφέρει να περάσει τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως όσο η δημοτικότητα της κυβέρνησης και του Ελιζέ συρρικνώνεται η επιρροή της Ακροδεξιάς ενισχύεται.

Η δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε πως οι δύο ηγέτες της Ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά, θεωρούνται μακράν οι πιο δημοφιλείς επιλογές για να διαδεχτούν τον Μακρόν στην προεδρία, μετά το τέλος της θητείας του, το 2027. Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής στο 34% και ο Μπαρντελά 33%.

Διαβάστε ακόμη

Zάκερμπεργκ: Oι εταιρείες χρειάζονται «αρσενική ενέργεια» λέει ο άνθρωπος που κάποτε «βαθμολογούσε» τις όμορφες φοιτήτριες του Χάρβαρντ (vid)

Ανατέλλει η χρυσή εποχή για το χρηματιστήριο της Ινδίας – Οι μετοχές του είναι τα «blue chips» του μέλλοντος

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο παραλιακό μέτωπο της Μεσογείου και οι επενδύσεις που την απογειώνουν (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα