Η Λαρίσα ζει στην Εσθονία σχεδόν όλη της τη ζωή, αλλά δυσκολεύεται με τη γλώσσα. Ως μία από τους περίπου 400.000 ρωσόφωνους που κατοικούν στη βαλτική χώρα, δίδασκε για σχεδόν δύο δεκαετίες σε ένα νηπιαγωγείο για τη ρωσική μειονότητα.

Αυτό όμως άλλαξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση υποχρέωσε περισσότερα από 50 ρωσικά σχολεία να αλλάξουν τη γλώσσα διδασκαλίας τους στα εσθονικά, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εκστρατείας για την εξάλειψη της επιρροής του Κρεμλίνου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Λαρίσα είναι μία από τους 670 εκπαιδευτικούς που έχασαν τη δουλειά τους. «Ένιωσα πληγωμένη», αποκαλύπτει από την πρωτεύουσα Ταλίν, αρνούμενη να αποκαλύψει το επώνυμό της λόγω της ευαισθησίας που περιβάλλει τη ρωσική κοινότητα. «Όμως αγαπώ το Ταλίν. Είναι το σπίτι μου».

Μέτρα με ρίσκο

Η Εσθονία εδώ και χρόνια προειδοποιεί για την επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης και εκτοξεύει απειλές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσέγγισή της υποστηρίζεται από την κοινή γνώμη, που ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρόλα αυτά, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα που ενδέχεται να αυξήσουν τη στήριξη προς τη Ρωσία και να ενισχύσουν τη ρητορική του Κρεμλίνου περί «ρωσοφοβίας» που υποκινείται από δυτικές πρωτεύουσες.

Η χώρα έχει κλείσει ρωσικά σχολεία, έχει στοχεύσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει αφαιρέσει όπλα από Ρώσους υπηκόους και έχει επιδιώξει να στερήσει το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές από πολίτες «εχθρικών κρατών». Τα μέτρα αυτά καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ ως εν μέρει διακριτικά, ενώ δημιουργούν ερωτήματα ακόμη και εντός της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας.

«Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα λύσουμε προβλήματα ή θα δημιουργήσουμε νέα», δήλωσε ο Άρνολντ Σινισάλου, πρώην επικεφαλής εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών, στο τοπικό μέσο Delfi, σχολιάζοντας την πρόταση για αλλαγή των δικαιωμάτων ψήφου. «Υπό ορισμένες συνθήκες, η Ρωσία είναι ικανή να δημιουργήσει απειλή ασφαλείας εξαιτίας αυτού».

Όπως και οι γειτονικές Λετονία και Λιθουανία, η Εσθονία έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα έχουν προκαλέσει δυσκολίες στη ρωσόφωνη μειονότητα, μια κληρονομιά της μαζικής μετανάστευσης κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Εσθονίας, που ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια, είναι ρωσόφωνοι.

Οι τρεις χώρες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά συνεχίζουν να δέχονται απειλές από το Κρεμλίνο. Το 1993, η Μόσχα διέκοψε προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου και απείλησε να αναστείλει την αποχώρηση των στρατευμάτων της λόγω των εσθονικών νόμων περί ιθαγένειας, τους οποίους χαρακτήρισε διακριτικούς.

Πιο πρόσφατα, η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η οποία έχει αναλάβει την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκε στη λίστα καταζητούμενων του Κρεμλίνου.

Επικίνδυνη ρητορική

Η Μόσχα κατηγορεί την Εσθονία για παραβιάσεις δικαιωμάτων των ρωσόφωνων. Παρόμοιες κατηγορίες αποτέλεσαν τη βάση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη δικαιολογία ότι οι ρωσόφωνοι στις ανατολικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Διαβάστε ακόμα

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που βλέπει το ελληνικό επιχειρείν στα «μηνύματα» Τραμπ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Telekom – Eπενδύσεις €3 δισ. στην Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες νότια της Πελοποννήσου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα