Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές σε περίπτωση που οι ηγέτες της δεν αρχίσουν να υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Conference Board.
Η οικονομία των 20 χωρών πρόκειται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο μόλις 0,9% σε ετήσια βάση έως το 2039, σε σύγκριση με ποσοστά 1,6% στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο και 1,3% κατά τη δεκαετία πριν από την πανδημία, ανέφερε το think-tank σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ετήσιες επεκτάσεις ύψους 2,4% είναι θεωρητικά εφικτές, αν και αυτό θα απαιτούσε «αποφασιστικές προσπάθειες» τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνεται στο report που επικαλείται το Bloomberg.
Αυτές περιλαμβάνουν πενταπλασιασμό των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, πιο ενοποιημένες κεφαλαιαγορές και περισσότερους από πέντε εκατομμύρια νέους εργαζόμενους ετησίως.
Οι προκλήσεις στην Ευρώπη είναι τεράστιες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τα επιχειρηματικά μοντέλα ολόκληρων χωρών που βασίζονταν στη φθηνή ρωσική ενέργεια, ο ανταγωνισμός από την Κίνα απειλεί το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία και τα ρυθμιστικά εμπόδια λειτουργούν ως «τροχοπέδη» με αποτέλεσμα την αργή πρόοδο στις πράσινες επενδύσεις και την ψηφιοποίηση.
Σε αυτό έρχονται να προστεθούν η απειλή ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και η πολιτική «παράλυση» σε Γερμανία και Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής. Αυτό εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.
«Αν υπάρχει ένα μήνυμα εδώ, είναι η ανάγκη για λήψη μέτρων επειγόντως», δήλωσε η Μαρία Δεμερτζή, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στο Conference Board. «Τα γεγονότα μας προλαβαίνουν. Όμως, μιλώντας για γεωπολιτική και πόλεμο, τείνουμε να ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι κάτι που θα συμβεί με πιθανότητα 100%, εκτός αν αλλάξουμε την πολιτική μας. Ο λόγος για τη γήρανση».
Ο σημερινός πληθυσμός σε παραγωγική ηλικία ανέρχεται σε 291 εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ είναι 165 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο πρώτος θα έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, ενώ ο δεύτερος θα είναι σχεδόν κατά ένα πέμπτο μεγαλύτερος, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μικρή έως μηδενική πρόοδος στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού θα αποτελέσει βασικό συστατικό που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης. Αν αυτό συνδυαστεί με τις υποτονικές επενδύσεις στον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τους χαμηλούς προϋπολογισμούς στην έρευνα και ανάπτυξη και την αποτυχία άρσης των ρυθμιστικών εμποδίων, η ανάπτυξη κινδυνεύει να μην ξεπεράσει το 0,2% κατά μέσο όρο ετησίως, εκτιμά το Conference Board.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχει απευθύνει και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μία «αργή περίοδο αγωνίας» εάν δεν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η έκκλησή του για πρόσθετες επενδύσεις έως και 800 δισ. ευρώ ετησίως και δέσμευση για τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ωστόσο, έπεσε στο «κενό» σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
Η ΕΚΤ υπό την ηγεσία της Κριστίν Λαγκάρντ δημοσίευσε την Πέμπτη τις δικές της εκτιμήσεις έως το 2027. Δεν προβλέπεται ανάπτυξη που να υπερβαίνει το 1,4% σε κανένα από τα έτη που καλύπτουν οι εκτιμήσεις και δεν περιλαμβάνουν την πιθανή αρνητική επίδραση των αμερικανικών εμπορικών δασμών.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Το ράλι τιμών θα συνεχιστεί και το 2025
Κρουαζιέρα: Η Κέρκυρα γιορτάζει ένα επίτευγμα ρεκόρ – Αύξηση 23,08% στους επιβάτες (πίνακας)
Douleutaras: Εξασφάλισε χρηματοδότηση €1,2 εκατ. για την Piney
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα