Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία έχει επιταχυνθεί, καθώς οι υποψήφιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ένα ανήσυχο εκλογικό σώμα που περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να διασφαλίσει το βιοτικό της επίπεδο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς το παρόν ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας (CSU), θα επιστρέψουν στην εξουσία – αν και πολλά μπορούν να αλλάξουν καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία. Με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς, η πορεία του συντηρητικού μπλοκ προς την καγκελαρία θα περιπλέκεται από ένα κατακερματισμένο τοπίο, με επτά κόμματα να διεκδικούν έδρες.

Καθώς η Γερμανία παλεύει με το μέλλον της, ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο τα σημαντικότερα κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους σε βασικούς τομείς πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Bloomberg

Οικονομία

► Το CDU/CSU έχει παρουσιάσει τη λεγόμενη «Ατζέντα 2030» που στοχεύει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης του 2%. Το μπλοκ θέλει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25% από περίπου 30% που είναι σήμερα, ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Για την ενίσχυση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και κατ’ επέκταση την τόνωση της κατανάλωσης, στοχεύει να αυξήσει το επίπεδο κατά το οποίο αρχίζει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στα 80.000 ευρώ από περίπου 67.000 ευρώ.

► Το SPD σχεδιάζει ένα δανειακά χρηματοδοτούμενο επενδυτικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογία για την πράσινη μετάβαση. Θέλει επίσης να εξαπολύσει μια επενδυτική έκρηξη με την καθιέρωση μιας φορολογικής έκπτωσης 10% για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων σε γερμανικά περιουσιακά στοιχεία. Για την τόνωση της κατανάλωσης και της εγχώριας παραγωγής, τάσσεται υπέρ των φορολογικών εκπτώσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα «Made in Germany».

Bloomberg

► Οι Πράσινοι έχουν παρόμοια σχέδια για ένα ειδικό δημόσιο ταμείο χρηματοδοτούμενο από χρέος με το SPD, το οποίο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των σχολείων της Γερμανίας και θα υποστηρίξει τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Ο Χάμπεκ έχει ζητήσει δημόσιες επενδύσεις ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για μια περίοδο 10 ετών. Θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για ένα μπόνους 10% για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

► Το FDP στοχεύει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή κάτω από το 25% από το 30%, να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας για τα τρόφιμα εστιατορίων στο 7% και να καταργήσει την εισφορά επανένωσης για τα υψηλά εισοδήματα. Απαιτεί τριετές πάγωμα των νέων κανονισμών για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

► Το AfD ζητά χαμηλότερους φόρους και ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Δημοσιονομική πολιτική

► To CDU/CSU θέλει να επιμείνει στα συνταγματικά όρια του δανεισμού. Ο Μερτς, ωστόσο, πρόσφατα έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να είναι πρόθυμος να μεταρρυθμίσει τους κανόνες ώστε να τους καταστήσει πιο ευέλικτους, ιδίως όσον αφορά την αναμενόμενη ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές θα χρηματοδοτηθούν από την πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη.

► Το SPD θέλει να χαλαρώσει το φρένο του χρέους για να επιτρέψει περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, το SPD σχεδιάζει τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά. Θα αυξήσει τα έσοδα και θα αντισταθμίσει τα σχέδια για μείωση του ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου με την αύξηση των φόρων για τους υπερπλούσιους και την επαναφορά ενός φόρου πλούτου.

Bloomberg

► Οι Πράσινοι τάσσονται επίσης υπέρ της χαλάρωσης του φρένου του χρέους, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις. Θα διατηρήσουν αυστηρούς κανόνες για τις δαπάνες για τη δημόσια κατανάλωση και σχεδιάζουν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες με την περικοπή των επιχορηγήσεων που είναι επιβλαβείς για το κλίμα.

► Το FDP θέλει να διατηρήσει το φρένο χρέους ως έχει. Η δημοσιονομικά συντηρητική προσέγγισή του επεκτείνεται και στην ΕΕ, όπου το κόμμα αντιτίθεται στον κοινό δανεισμό. Θέλει επίσης να μειώσει τις επιδοτήσεις και να εκχωρήσει κρατικές συμμετοχές.

► Το AfD θέλει να τηρήσει τα αυστηρά όρια χρέους της χώρας, αλλά είναι ασαφές ως προς τον τρόπο με τον οποίο θέλει να χρηματοδοτήσει τα πρόσθετα σχέδια δαπανών του.

Ενέργεια

► Το CDU/CSU σχεδιάζει να εξετάσει την επαναλειτουργία των πυρηνικών σταθμών και να καταργήσει μια μεταρρύθμιση που προωθούσε τις ηλεκτροκίνητες αντλίες θερμότητας έναντι των παραδοσιακών λεβήτων. Το συντηρητικό μπλοκ θέλει να καταβάλει τα έσοδα από την εμπορία εκπομπών ως κλιματικό μέρισμα και να περικόψει τις επιδοτήσεις για τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα.

► Το SPD θέλει να μειώσει στο μισό τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσει τα τέλη του δικτύου. Παράλληλα με τη μείωση του κόστους για τη βιομηχανία, είναι ανοιχτό στην επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών μέσω άμεσων πληρωμών για την άμβλυνση του βάρους του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Bloomberg

► Οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει από ορισμένες σκληρές πολιτικές για το κλίμα και έχουν στραφεί στην ελάφρυνση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, θέλουν να κατασκευάσουν εναέριες γραμμές μεταφοράς ενέργειας αντί για τα πιο δαπανηρά υπόγεια καλώδια. Θέλουν επίσης να μειώσουν τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο όριο της ΕΕ, να αντισταθμίσουν τις τιμές για τις ενεργοβόρες εταιρείες και να καλύψουν το κόστος για τα τέλη δικτύου.

► Το FDP έχει λάβει αντίθετες θέσεις με τους Πράσινους και επιδιώκει να μεταθέσει την κλιματική ουδετερότητα της Γερμανίας κατά πέντε χρόνια για το 2050. Θέλει επίσης να καταργήσει τα σχέδια της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035, να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και να επιτρέψει την εκ νέου λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων.

► Το AfD θέλει να αποσύρει τη Γερμανία από τις συμφωνίες για το κλίμα. Θα αντιστρέψει την έξοδο της χώρας από τον άνθρακα, θα επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια και θα ανακατασκευάσει τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream για να εισάγει και πάλι ρωσικό φυσικό αέριο.

Εξωτερική πολιτική

► Το CDU/CSU θέλει να οικοδομήσει δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ και θεωρεί τις διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ευρώπης. Τούτου λεχθέντος, επιθυμεί η Γερμανία να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην εξωτερική σκηνή και σχεδιάζει τη δημιουργία ενός συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Θα επιδιώξει επίσης να καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική και λιγότερο γραφειοκρατική. Ο Μερτς αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο επικριτική στάση απέναντι στην Κίνα.

► Ενώ το SPD περιγράφει τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο σύμμαχο της Γερμανίας εκτός της ΕΕ, ο Σολτς έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ για σχόλια που υπονοούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλάβουν τη Γροιλανδία. Το κόμμα θέλει να εμβαθύνει την ολοκλήρωση της ΕΕ και να διευκολύνει τις προσπάθειες του μπλοκ να διεκδικήσει καλύτερα το βάρος του στην παγκόσμια σκηνή.

► Οι Πράσινοι επιθυμούν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και μια σθεναρή στάση απέναντι στην Κίνα. Όσον αφορά την ΕΕ, πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν την ομοφωνία με αποφάσεις πλειοψηφίας και θα διακόψουν τη χρηματοδότηση των μελών που υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

► Το FDP επιθυμεί τη συρρίκνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την ειδική πλειοψηφία για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Το κόμμα θα μείωνε την αναπτυξιακή βοήθεια της Γερμανίας για να ανακατευθύνει τα κονδύλια για εγχώρια συμφέροντα. Υποστηρίζει τη διατήρηση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα με ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων.

► Το AfD είναι φιλικό προς τη Ρωσία. Ζητά τον τερματισμό των κυρώσεων και την αναζωογόνηση των δεσμών με το Κρεμλίνο. Το κόμμα επιθυμεί επίσης την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ και τη μείωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Άμυνα

► Το CDU/CSU θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να επαναφέρει κάποια μορφή υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ο στόχος του ΝΑΤΟ να δαπανάται τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα χαρακτηρίζεται ως ο ελάχιστος. Το συντηρητικό μπλοκ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

► Το SPD σχεδιάζει επίσης να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Ενώ το SPD υποστηρίζει περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, είναι επιφυλακτικό απέναντι στην κλιμάκωση και για τον λόγο αυτό ο Σολτς μπλόκαρε τη μεταφορά πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Bloomberg

► Οι Πράσινοι έχουν εγκαταλείψει τον πασιφισμό του παρελθόντος και υποστηρίζουν τον στόχο του 2% για τις δαπάνες. Θέλουν να διευρύνουν τα θέματα ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ και να προωθήσουν περισσότερες κοινές προμήθειες όπλων, καθώς και ετοιμοπόλεμα πολυεθνικά στρατεύματα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

► Σε αντίθεση με το SPD, το FDP τάσσεται υπέρ του εφοδιασμού της Ουκρανίας με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς και υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλει έναν επαγγελματικό γερμανικό εθελοντικό στρατό και ζητά μακροπρόθεσμα έναν κοινό στρατό της ΕΕ.

► Το AfD θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα διέκοπτε τη στρατιωτική βοήθεια. Το κόμμα δεν έχει επικρίνει επιδεικτικά την εισβολή της Ρωσίας. Ζητά την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.

Μετανάστευση

► Το CDU/CSU ζητά αυστηρότερους ελέγχους της νόμιμης μετανάστευσης και θα εντείνει τις προσπάθειες για την αναχαίτιση των παράνομων εισόδων. Στο πλαίσιο της σκληροπυρηνικής στάσης, θα καταργούσε έναν πρόσφατο νόμο που επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα. Τα προγράμματα βοήθειας για τους αιτούντες άσυλο θα μειωθούν.

► Το SPD έχει σκληρύνει επίσης τη στάση του και σχεδιάζει να επιταχύνει περαιτέρω τις απελάσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο. Θα διατηρήσει τους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία περάσματα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Το SPD όμως θέλει να επιμείνει στον νόμο περί ιθαγένειας που διευκολύνει τους αλλοδαπούς να γίνουν Γερμανοί.

Bloomberg

► Οι Πράσινοι έχουν μια πιο ήπια θέση και θέλουν να συστήσουν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους δήμους και τους πρόσφυγες που θα συμβουλεύει το κράτος για τη μετανάστευση. Αντιτίθενται στην ανάθεση των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες και αντ’ αυτού ζητούν «ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές» για τη μείωση της «άτακτης μετανάστευσης».

► Το FDP τάσσεται κατά της «μετανάστευσης στο κοινωνικό σύστημα» και έχει προτείνει τη μετατόπιση της αρμοδιότητας για τις απελάσεις από τα κρατίδια σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

► Το AfD έχει την πιο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό. Θέλει ουσιαστικά να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας και ζητά μαζικές απελάσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος που κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται «παλιννόστηση».

Κοινωνική πολιτική

► Το CDU/CSU στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών δαπανών με τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας Bürgergeld, ώστε να προσπαθήσει να αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Οι συνταξιούχοι που θα αποφασίσουν να εργαστούν περισσότερο θα λάβουν φορολογική ελάφρυνση για μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ.

► Το SPD θέλει να διατηρήσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας της Γερμανίας, αλλά θα αυξήσει την πίεση στους μακροχρόνια ανέργους να εργαστούν, με δεδομένο ότι υπάρχουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας. Θα διατηρήσει σταθερές τις δημόσιες συντάξεις, παρά τις ανησυχίες ότι το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεταπολεμικοί Baby Boomers συνταξιοδοτούνται. Για να βοηθήσει τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, το κόμμα θα αυξήσει τον εθνικό κατώτατο μισθό κατά 17% στα 15 ευρώ την ώρα.

► Οι Πράσινοι θέλουν να δημιουργήσουν κίνητρα για τους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας να εργάζονται αντί να τους τιμωρούν για τη μη εργασία τους. Το κόμμα θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους των ενοικίων για να μειώσει την πίεση από την αύξηση του κόστους στέγασης και την επιδείνωση της έλλειψης κατοικιών. Ο Χάμπεκ πρότεινε υψηλότερους φόρους στα κεφαλαιακά κέρδη για να συνεισφέρουν στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

► Το FDP θέλει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τα επιδόματα ανεργίας και να απαιτεί από τους ανέργους να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία. Θα περικόψει τα επιδόματα εάν αυτό δεν συμβαίνει.

► Το AfD θα εμπόδιζε τους αλλοδαπούς που ζουν στη Γερμανία να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές και θα επέτρεπε στους συνταξιούχους να εργάζονται περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη