Μέσα σε περίπου δύο ώρες το κλίμα άλλαξε στη Wall Street, καθώς η επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο για την ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου των δασμών Τραμπ από αύριο, Σάββατο, έστειλε σε αρνητικό έδαφος όλους τους δείκτες. Μάλιστα στην αρνητική πίεση υπέκυψε τελικά και ο Nasdaq, που νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει πάνω από 1%.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε τελικά κατά 0,75% στις 44.544 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,50% στις 6.040 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,28% και τις 19.627 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές διευρύνθηκαν οι απώλειες που κατέγραψαν οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Για το πενθήμερο η πτώση του Nasdaq κυμαίνεται στο 1,7% και του S&P 500 στο 1,6%, ενώ ο Dow κατέληξε τελικά οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Ωστόσο, ο απολογισμός του Ιανουαρίου παρέμεινε θετικός για όλη την αγορά, με τον Nasdaq να έχει ξεκινήσει τη χρονιά στο +1,5%, τον S&P 500 να έχει ανέβει 2,6% και τον Dow να κερδίζει τα σκήπτρα με άλμα 4,6%.

Αναλόγως οι προοπτικές και για τον Φεβρουάριο φάνταζαν θετικές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα, έως ότου η αναζωπύρωση των φόβων για τις συνέπειες των εμπορικών πολέμων να επαναφέρουν την κατήφεια στην αγορά.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κέρδισαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 4,573% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,234%.

Αντιστοίχως, τα κέρδη του αμερικανικού νομίσματος διευρύνθηκαν γρήγορα με τον δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,54% στο 108,37.

Οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διά στόματος της εκπροσώπου Τύπου, Κάρολιν Λίβιτ, πως από την 1η Φεβρουαρίου θέτονται σε εφαρμογή οι πρώτοι επιπλέον δασμοί ύψους 25% προς τον Καναδά και το Μεξικό και ένα (πρώτο) «καπέλο» ύψους 10% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Μάλιστα, η Λέβιτ ξεκαθάρισε πως, αν και το πρώτο πακέτο δεν αφορά τις εισαγωγές από την ΕΕ, το ζήτημα των δασμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χρονοδιάγραμμα των όποιων δασμών είναι ακόμη υπό εξέταση.

Αν και ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το πρώτο πακέτο των δασμών και αν τυχόν θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε κλάδους ή προϊόντα (δεδομένου για παράδειγμα πως υπήρχε έντονη συζήτηση για πιθανή εξαίρεση του καναδικού πετρελαίου), η αντίδραση της αγοράς ήταν λογικό να είναι αρνητική δεδομένης της ανησυχίας για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο εμπόριο, αλλά και τα επίπεδα των τιμών.

Για παράδειγμα Μεξικό και Καναδάς φαίνεται να έχουν ήδη έτοιμη την απάντηση τους με πακέτο ανταποδοτικών κυρώσεων. Και βέβαια το σύνολο των αναλυτών έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ενίσχυση των τιμών σε σειρά προϊόντων και αγαθών που θα πλήξει την… τσέπη των καταναλωτών και βέβαια θα ενισχύσει και τον δείκτη του πληθωρισμού.

Η Fed, που σήκωσε χειρόφρενο στη συνεδρίαση της Τετάρτης κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, ήδη υιοθέτησε ελαφρά πιο… γερακίσια γραμμή εκφράζοντας την ανησυχία της για τον ανθεκτικό πληθωρισμό. Και βέβαια είναι προφανές πως θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη νομισματική παύση, αν θεωρήσει ότι οι δασμοί μπορεί να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χειρότερα σενάρια διεθνών αναλυτών και οίκων έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, αντί της περαιτέρω μείωσης τους.

H Deutsche Bank σε ανάλυση της προ ημερών υποστήριξε πως το συγκεκριμένο πρώτο κύμα των δασμών προς τις τρεις χώρες θα μπορούσε να αυξήσει τον δομικό δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στο 3,7%, αντί το τωρινό βασικό σενάριο του 2,6%. Εξέλιξη που προφανώς θα φέρει τα πάνω κάτω στη νομισματική στρατηγική της κεντρικής τράπεζας. Θυμίζουμε πως νωρίτερα για τον Ιανουάριο ο βασικός PCE διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση.

«Εκτιμούμε πως οι αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά και τον Μεξικό θα μειωθούν κοντά στο 70% και από την Κίνα κατά περίπου 40%, όταν οι οικονομίες προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά το Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Ratings, ο κλάδος αυτοκινήτου και ηλεκτρικού εξοπλισμού θα είναι οι βασικοί χαμένοι των νέων δασμών προς το Μεξικό, ενώ αντιστοίχως για τον Καναδά θα είναι ο κλάδος των commodities.

Υπολογίζεται ότι το 60% των αμερικανικών εισαγωγών αργού και ένα στα πέντε βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από τον Καναδά.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές μετοχές που οδηγούσαν το ράλι νωρίτερα με οδηγό την Apple και τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, σταδιακά απώλεσαν τα κέρδη τους.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών, κυρίως της Chevron και της Exxon Mobil μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν με φόντο και την πτωτική τροχιά του μαύρου χρυσού.

Ωστόσο, σαφώς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση κυρίως σε Μεξικό και Καναδά, όπως η Constellation Brands, η Chipotle και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ που έχουν, όλες τους, εργοστάσια στο νότιο γείτονα τους.

Διαβάστε ακόμη

S&P: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες- Επενδυτική βαθμίδα για Εθνική και Eurobank

Λαγκάρντ και φον ντερ Λάιεν στους FT: Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα για την αλλαγή (pic)

Warner Bros Discovery: Μέγα deal 1 δισ. δολαρίων για την πώληση του μουσικού της καταλόγου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα