Ο Αύγουστος έκλεισε με σημαντικές απώλειες για τους δείκτες της Wall Street, όμως η ανάκαμψη της τελευταίας εβδομάδας δημιούργησε ελπίδες για έναν καλύτερο Σεπτέμβριο, κάτι που τελικά θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις βουλές της Federal Reserve. Έτσι, αν και η σημερινή επίδοση της αγοράς κρατήθηκε τελικά σε μετριοπαθή επίπεδα, τα πρόσημα για το πενθήμερο παρέμειναν θετικά.
Ο Dow Jones, αν και έχασε τα αρχικά υψηλά του κέρδη, παρέμεινε σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να σημειώσει άνοδο κατά 0,33% στις 34.837 μονάδες.
Ο S&P 500 μετά από μια έντονη συνεδρίαση με συχνές εναλλαγές στα πρόσημα κατάφερε τελικά να κλείσει με μικρά κέρδη ύψους 0,18% στις 4.515.
Στον αντίποδα ο Nasdaq «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος από τις πρώτες ώρες και παρέμεινε εκεί χάνοντας τελικά 0,02% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.031 μονάδες. Θεωρείται, ωστόσο, ενθαρρυντικό ότι κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων.
Με τις επιδόσεις αυτές τα κέρδη του S&P και του Dow για το πενθήμερο κινήθηκαν αντιστοίχως στο 2,5% και 1,4%, κατατάσσοντας την εβδομάδα στην καλύτερη για τους δείκτες από τον Ιούλιο. Ακόμη καλύτερα πήγε ο Nasdaq με εβδομαδιαία άνοδο κατά 3,3%.
Η αγορά αποτίμησε θετικά τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, που έδειξε μικρή αύξηση της ανεργίας στο 3,8% τον Αύγουστο και επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων μεσα από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη άνοδο στα ωρομίσθια στο 4,29% σε ετήσια βάση, αντί του αναμενόμενου 4,4%.
Όμως, στην αγορά προστέθηκαν 187.000 θέσεις εργασίας, ήτοι αρκετά πάνω από τις αναμενόμενες, δείχνοντας πως παρά τα σημάδια… αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας, η εικόνα της παραμένει ισχυρή.
Θυμίζουμε πως η Fed έχει σταθεί επανειλημμένως στην εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας, ως έναν από τους επιβαρρυντικούς παράγοντες για τη διόγκωση του πληθωρισμού που αιτιολογεί τη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Οπότε το μέγα ερώτημα είναι αν η χαλάρωση στα νούμερα θα είναι αρκετή για να πείσει το συμβούλιο πως έχει τα περιθώρια να αποφύγει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του, στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η αρχική θετική αντίδραση της αγοράς έδειξε πως αυτό πίστεψαν οι επενδυτές, αν και το «μάζεμα» στους δείκτες αποτυπώνει τη νευρικότητα που επικρατεί.
«Θα ήταν λάθος να κοιτάξουμε τη σημερινή έκθεση της απασχόλησης, μαζί με τα υπόλοιπα πρόσφατα στοιχεία και να πούμε ότι η Fed τελείωσε (με τις αυξήσεις)» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC o Στιβ Γουίτ της BOK Financial. Άλλωστε η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανοδική και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το όριο-στόχο του 2%.
Ήταν κάτι που επεσήμανε και η πρόεδρος της Fed του Clevelant, Λορέτα Μέστερ, η οποία σχολιάζοντας τα στοιχεία υποστήριξε πως, αν και παρατηρείται καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, η εικόνα της παραμένει συνολικά ισχυρή. Κάτι που σημαίνει πως η αντίσταση των… γερακιών στο συμβούλιο, δεν θα καμφθεί εύκολα.
Στο μεταξύ σε επίπεδο μετοχών, η ροή των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου συνέχισε να επηρεάζει στοχευμένα αρκετές μετοχές.
Έτσι, κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές της Dell Technologies, της MongoDB και της Lululemon Athletica, ενώ απώλειες παρουσίασαν η VΜware και η Broadcom.
Στις χαμένες της ημέρας και η ανερχόμενη εταιρεία ηλεκτροκίνησης, η VinFast, που βλέπει συνεχώς να περιορίζονται τα δυναμικά κέρδη που είχε αποκομίσει. Έτσι, για το σύνολο της εβδομάδας, η εταιρεία από το Βιετνάμ μετρά απώλειες ύψους 60%, που έχουν περικόψει τα συνολικά της κέρδη από την πρεμιέρα της τον Αύγουστο περίπου στο 170%.
Στο «κόκκινο» έκλεισε και η μετοχή της Tesla, καθώς στους επενδυτές δεν άρεσε καθόλου η είδηση πως η εταιρεία έκοψε κι άλλο τις τιμές στα μοντέλα της στην Κίνα, συντηρώντας τη στρατηγική του πολέμου στις τιμές που έχει αποφασίσει ο Έλον Μασκ. Ο Μασκ θέλει να τονώσει τις πωλήσεις και να πλήξει τον ανταγωνισμό, όμως οι εκπτώσεις περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμα
Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ