Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα αρνητικών ειδήσεων που δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πριν προλάβουν καλά-καλά να συνέλθουν από το «χτύπημα» της άνετης εκλογής Τραμπ στην αμερικανική προεδρία επλήγησαν από την προοπτική της επικίνδυνης κλιμάκωσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις απειλές Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων στη γειτονιά τους.

Πάντως, οι πρωινές σημαντικές απώλειες σταδιακά περιορίστηκαν, χωρίς ωστόσο το νευρικό κλίμα να καταλαγιάσει.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 «έκλεισε» με πτώση 0,45% στις 500 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί να χάνει έως και 1,5% πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο του από τις αρχές Αυγούστου. Πάντως, όλοι οι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, πλην του κλάδου υγείας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τράπεζες να οδηγούν την πτώση.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε τελικά κατά 0,67% στις 19.060 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,67% στις 7.229 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,13% και τις 8.099 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB σημείωσε σημαντική πτώση κατά 1,28% στις 33.324 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.588 μονάδες μειωμένος κατά 0,74%.

Μετά το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο στο Κίεβο για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας τύπου ATAMCS οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το πρώτο χτύπημα βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Η Μόσχα από την πλευρά της απάντησε με απειλές περί χρήσης  πυρηνικών όπλων επικρίνοντας με σφοδρότητα και την αμερικανική ηγεσία καταγγέλλοντας τον Λευκό Οίκο πως θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Βέβαια, δυτικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως ήταν η Ρωσία αυτή που άλλαξε πρώτη τους όρους του παιχνιδιού με τη χρήση δυνάμεων και όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση για τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν ένα ακόμη χτύπημα σε ένα διάστημα που ήδη «τρέμουν» δικαιολογημένα το τι θα φέρει η εποχή Τραμπ στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο.

«Η Ευρώπη βάλλεται πανταχόθεν και βλέπουμε την αποστροφή κινδύνου να επιστρέφει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λούκα Παολίνι της Pictet Asset Management, προσθέτοντας πως είναι δύσκολο να δει κανείς πως η κατάσταση θα… σωθεί.

Άλλωστε, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες διεθνείς επενδυτές και οίκοι είχαν προχωρήσει σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την πορεία των αμερικανικών μετοχών και σε αντίστοιχη υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αναλόγως και το ευρώ έχει υποτιμηθεί στο χαμηλότερο σημείο του για τη φετινή χρονιά με την ανοδική πορεία του δολαρίου να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Άλλωστε, η κρίση στα ρωσο-ουκρανικά αποτελεί μια ακόμη αφορμή για την ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος που αποτελεί παραδοσιακά από τα assets που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Πραγματικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης, o δείκτης δολαρίου σημείωσε νέα ελαφρά άνοδο στο 106,35 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0575 και το ευρώ να πέφτει 0,21%.

Στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια ξεχωρίζει προφανώς και ο χρυσός, ο οποίος ανέκτησε τη δυναμική του με νέο άλμα στα 2.628 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, που είναι το υψηλότερο σημείο του εδώ και μια εβδομάδα. Είχε προηγηθεί άνοδος του κοντά στο 2% και τη Δευτέρα.

Σταθεροποιητικά, αντιθέτως, κινήθηκε το πετρέλαιο μετά τα ισχυρά κέρδη άνω του 3% που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,34% στα 73,04 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,30% στα 68,95 δολάρια την ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Χαμηλές οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025

JP Morgan: Πώς σχεδιάζει ο Τραμπ την πολιτική του για τους δασμούς

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα – κλειδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα