Συγκρατημένη αισιοδοξία εξακολουθεί να επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί μεν να απειλεί τη διεθνή κοινότητα με την επιβολή νέων δασμών, αλλά για την ώρα δεν έχει δρομολογήσει την εφαρμογή τους, πιέζοντας ουσιαστικά για διαπραγματεύσεις και δη, για άμεσες διορθωτικές κινήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα του στη διαδικτυακή ομιλία που έδωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις ξένες χώρες να παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, αλλιώς να είναι έτοιμες να πληρώσουν το τίμημα μέσα από την αύξηση των δασμών.

Από την πλευρά της η Ευρώπη έχει εμφανιστεί σαφώς δεκτική σε διαπραγματεύσεις, αντί της επιλογής των αντιποίνων θέλοντας προφανώς να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Και αυτό προφανώς έχει καταλαγιάσει – τουλάχιστον για την ώρα- τους χειρότερους φόβους των αγορών.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 0,44% φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά στις 530,34 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX διεύρυνε το χθεσινό του υψηλό με ένα ακόμη ρεκόρ στις 21.411 μονάδες και αύξηση κατά 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,70% στις 7.892 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,23% φτάνοντας τις 8.565 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει άνοδο ύψους 0,72% στις 36.112 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.991 μονάδες αυξημένος κατά 0,92%.

Σε επίπεδο μετοχών, ξεχώρισε ο “πόλεμος” μεταξύ των… ιστορικών Γερμανών ανταγωνιστών στον κλάδο των αθλητικών ειδών, της Adidas και της Puma, με σαφώς κερδισμένη την πρώτη. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Adidas συνέχισαν να ωθούν ανοδικά τη μετοχή της, σε αντίθεση με τη μετοχή της Puma που έφτασε έως και στο -23%, καθώς η εταιρεία απογοήτευσε με τις επιδόσεις της και αναγκάστηκε να ανακοινώσει άρον-άρον πρόγραμμα περικοπής του κόστους.

Μάλιστα, η Metzler Bank προχώρησε και σε υποβάθμιση της Puma, συμβάλλοντας στις έντονες πιέσεις προς τη μετοχή της.

Στις αγορές των commodities, η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός έκανε και εκεί το… θαύμα της επηρεάζοντας άμεσα το κλίμα στον κλάδο. “Θα ζητήσω από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να κατεβάσουν το κόστος του πετρελαίου” επεσήμανε, τηρώντας τη… γραμμή που έχει υιοθετήσει υπέρ της άμεσης μείωσης των ενεργειακών τιμών για την ανακούφιση των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,92% στα 78,27 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε βουτιά ύψους 1,07% πέφτοντας στα 74,61 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε και ο χρυσός περιμένοντας να δει τον αντίκτυπο των μέτρων Τραμπ. Έτσι, σημείωσε κάμψη ύψους 0,36% στα 2.760 δολάρια την ουγγιά.

Όσον αφορά το αμερικανικό νόμισμα, o δείκτης δολαρίου υποχώρησε ανεπαίσθητα στο 108,12 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0419 με το ευρώ να προσθέτει 0,12%.

Σημειωτέον πως το δολάριο έχει διολισθήσει κατά πάνω από 1% την τελευταία εβδομάδα, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης που κατέγραψε τη Δευτέρα, διαψεύδοντας όσους αναλυτές είχαν υποστηρίξει πως είναι πιθανόν να φτάσει στην ισοτιμία του ένα προς ένα με το ευρώ ακόμη και μέχρι τα τέλη του μηνός, καθώς ο Τραμπ ανέβαλε για την ώρα να επιβάλλει τους σκληρούς δασμούς που είχε αναγγείλει προεκλογικά.

Διαβάστε ακόμη

ING: Γιατί η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης το 2025 – 2026 (γραφήματα)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από 1η Φεβρουαρίου 2025 το διζωνικό τιμολόγιο – Κατατέθηκε η τροπολογία

Pimco: Προβλέπει παρατεταμένη στάση αναμονής από τη Fed – Παράθυρο και για αύξηση των επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα