Σε θετικό τόνο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την συνεχιζόμενη ροή ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Άλλωστε, οι αγορές θεωρούν ότι γλίτωσαν τα… χειρότερα από το μέτωπο της Fed, καθώς ανησυχούσαν πως τα απογοητευτικά στοιχεία από τον πληθωρισμό θα ωθούσαν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει πιο σκληροπυρηνική γραμμή όσον αφορά τα επόμενα βήματα της.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 505 μονάδες βάζοντας έτσι φρένο σε ένα τριήμερο καθοδικό σερί. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν με ώθηση από την Societe Generale και την Credit Agricole μετά τα κερδοφόρα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πάντως, το πρόσημο για τον Stoxx 600 παρέμεινε αρνητικό με πτώση της τάξεως του 0,94%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο ύψους 0,59% στις 18.001 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,54% φτάνοντας τις 7.957 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο +0,51% και τις 8.213 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB κινήθηκε κόντρα στο καλό κλίμα σημειώνοντας πτώση κατά 0,32% στις 33.629 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη που έχασε 0,16% στις 10.854 μονάδες.

Το καλό κλίμα βοήθησε και η ανοδική πορεία της Wall Street, καθώς η αμερικανική αγορά εξεπλάγην ευχάριστα από τα απρόσμενα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, έδειξε μόλις 175.000 χιλιάδες προσλήψεις, ήτοι πολύ κάτω από τις αναμενόμενες 240.000, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί ελαφρά στο 3,9%, αντί των προβλέψεων πως ο δείκτης θα έμενε αμετάβλητος στο 3,8%.

Επιπλέον ο ρυθμός αύξησης των μισθών κινήθηκε κάτω του αναμενόμενου, με αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια βάση, αντί του προβλεπόμενου 0,3% και 4% αντιστοίχως.

Τα λιγότερα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας και η μείωση της πίεσης στο εργασιακό κόστος, που διευκολύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποτελούν καλά μαντάτα προς την κατεύθυνση του στόχου της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, την οποία βέβαια περιμένουν με αδημονία οι αγορές.

Ειδικά δε, στην Ευρώπη οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να διστάσει να ανοίξει πρώτη το χορό των μειώσεων των επιτοκίων, ήτοι πολύ νωρίτερα από την Fed, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη είναι σαφώς πιο ευνοϊκά για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Στις αγορές των commodities, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις πετρελαϊκές τιμές δίνει.. ανάσες σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις. Μάλιστα, οι τιμές του μαύρου χρυσού συμπληρώνουν τη χειρότερη εβδομάδα τους σε απώλειες εδώ και τρεις μήνες!

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή του Brent υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,33% στα 83,39 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,49% στα 78,56 δολάρια.

Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες του Brent κυμαίνονται στο 6,2% και για το αμερικανικό αργό το 5,6%.

Ελαφρά κάμψη παρουσίασε αντιστοίχως και ο χρυσός, χάνοντας 0,10% στα 2.307 δολάρια. Πάντως, οι συνολικές απώλειες του από το ιστορικό ρεκόρ του Απριλίου, στα 2.431 δολάρια, με φόντο την τότε ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ξεπερνούν αισίως τα 120 δολάρια!

Στις αγορές συναλλάγματος, ο αντίκτυπος της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν άμεσος αποδυναμώνοντας το αμερικανικό νόμισμα. O δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,32% στο 104,97 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρέθηκε στο 1,077 με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,41%.

Διαβάστε ακόμη

Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Αγγίζει το 70%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ