Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America (BofA) αναμένει ανάκαμψη της δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές φέτος, με μια σταθερή ανάπτυξη μπροστά μας. Η ευρεία βελτίωση της δραστηριότητας των αγορών θα πρέπει να στηρίξει τη δυναμική των μη-επιτοκιακών εσόδων.
«Συνολικά, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιστοποιούν τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού (RWA) για να βελτιώσουν τις αποδόσεις των διατιθέμενων κεφαλαίων. Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να απελευθερώσουν πρόσθετες ικανότητες. Η SocGen και η Barclays αποτελούν ιδέες-κλειδιά σε αυτόν τον τομέα. Οι κορυφαίες επιλογές μας για τις τράπεζες της ΕΕ για το 2025 περιλαμβάνουν τις Barclays, BBVA, Commerzbank, SocGen και Unicredit», εξηγεί ο οίκος.
«Η έκπτωση αποτίμησης των τραπεζών της ΕΕ έναντι των τραπεζών των ΗΠΑ είναι σε υψηλά δεκαετίας. Οι τράπεζες της ΕΕ διαπραγματεύονται με 7 φορές τον δείκτη P/E για το 2025, περίπου το μισό από τις 14 φορές που έχουν οι τράπεζες των ΗΠΑ. Αυτό συγκρίνεται με μια ιστορική μέση έκπτωση της τάξης του 30% και αυτό παρά το γεγονός ότι η διαφορά ROTEs έχει μειωθεί. Αν και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου είναι δικαιολογημένη στην Ευρώπη, σημειώνουμε ότι η έκπτωση αποτίμησης έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα. Τράπεζες όπως η Barclays πραγματοποιούν περίπου το 55% των εσόδων από τις ΗΠΑ, προσφέροντας πρόσβαση σε ένα κλάσμα του κόστους των ομολόγων της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», συνεχίζει η BofA.
«Πιστεύουμε, ότι η αγορά εστιάζει υπερβολικά στα “τερματικά” επιτόκια, αλλά αποκαθίσταται ένας “κανονικός” κύκλος επιτοκίων. Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν αντισταθμίσει τον επιτοκιακό κίνδυνο δημιουργώντας χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος που μιμούνται την πιθανή ανατιμολόγηση των καταθέσεών τους. Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους 18 μήνες οι ευαισθησίες έναντι των επιτοκίων έχουν μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό περίπου 50%. Οι ροές καταθέσεων σταθεροποιήθηκαν και το κόστος χρηματοδότησης έθεσε ως στόχο τη μείωση. Συνολικά, αναμένουμε ότι το NII φέτος θα παραμείνει στα επίπεδα ή πάνω από τα επίπεδα του 2023 για όλες τις τράπεζες, εκτός από τις σκανδιναβικές τράπεζες. Αυτό αποτελεί βασικό τεστ για την επαναφορά των πολλαπλασιαστών P/E των τραπεζών από το χαμηλό 20ετίας στο οποίο διαπραγματεύονται σήμερα», προβλέπει η τράπεζα.
«Συνολικά, η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες. Με τα οικονομικά δεδομένα για τη διασυνοριακή ενοποίηση να εξακολουθούν να αμφισβητούνται, οι τράπεζες της ΕΕ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ενοποίηση της αγοράς εντός του τομέα και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε όλη την αλυσίδα αξίας σε βασικά προϊόντα όπως η διαχείριση κεφαλαίων και η ασφάλιση. Ενώ είναι σαφές ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο κερδοφόρες τράπεζες, τα περιφερειακά/εθνικά συμφέροντα στις BBVA-Sabadell και UniCredit-BPM κινδυνεύουν να αναδείξουν τους περιορισμούς της Ευρώπης. Αυτή είναι μια στιγμή “τώρα ή ποτέ” για τις τράπεζες της ΕΕ να μειώσουν το χάσμα. Βλέπουμε αξία τόσο για τους δυνητικούς αγοραστές, όσο και για τους στόχους από την ενοποίηση των κατακερματισμένων αγορών με απόδοση επένδυσης που κυμαίνεται περίπου στο 15-18%», καταλήγει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Ιδιωτικές κλινικές κατά ασφαλιστικών: Μειώθηκαν 4%, δεν αυξήθηκαν τα κόστη νοσηλείας
Πολιτική θύελλα για τα €100 εκατ. του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων
Kρυπτονομίσματα: Σε εφαρμογή ρυθμίσεις για την προστασία και ενημέρωση των επενδυτών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα