Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κατήφεια που επικρατεί στη Wall Street με φόντο τα σημάδια αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας επηρέασαν και τους επενδυτές στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Εξάλλου, οι αγορές μπορεί να έχουν προεξοφλήσει την πρώτη μείωση των ευρωεπιτοκίων, την Πέμπτη, ωστόσο δείχνουν αβέβαιες για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 0,54% στις 517 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις, πάντως, δέχτηκαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Στις λίγες κερδισμένες ξεχώρισε η μετοχή της Maersk, καθώς ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός αναθεώρησε προς τα πάνω το guidance για τα κέρδη της χρονιάς, καθώς η ζήτηση στον κλάδο παραμένει ισχυρή και οι τιμές των ναύλων παραμένουν στα ύψη λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,09% στις 18.405 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,75% και τις 7.937 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,75% στις 8.232 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε σημαντική πτώση ύψους 1,14% στις 34.276 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.286 μονάδες μειωμένος κατά 0,97%.

Οι επενδυτές δεν περιμένουν εκπλήξεις από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να λήξει με την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019. Όμως, περιμένουν με αδημονία τα όσα θα υποστηρίξει το συμβούλιο στο ανακοινωθέν του, αλλά και τις καθιερωμένες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ελπίζοντας να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η Τράπεζα.

Κοινώς, αν υπάρχουν ελπίδες για μια συνεχόμενη δεύτερη περικοπή των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο ή αν η επόμενη τροποποίηση θα έρθει από το φθινόπωρο. Προφανώς ελπίζουν το πρώτο, αλλά μάλλον θα πρέπει να «χωνέψουν» το δεύτερο, ειδικά με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αναγκάζεται να προχωρήσει μπροστά μόνη της και να αφήσει πίσω τη Fed.

Σε κάθε περίπτωση η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών βοηθά προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Η τιμή του Brent έπεσε 1,25% στα 77,36 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI έχασε 1,41% στα 73,15 δολάρια, ενώ και ο χρυσός έχασε έδαφος υποχωρώντας 0,92% στα 2.347 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα ανέκτησε ένα μικρό μέρος των χθεσινών του απωλειών με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει κατά +0,02% στο 104,16 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0876 με το ευρώ να κερδίζει 0,25%.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Προκοπίου: Ετοιμαστείτε για έναν νέο κύκλο κρίσης στη Ναυτιλία (pics)

Σε ρύθμιση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών του Σεπτεμβρίου 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ακυρώνει το φιρμάνι πώλησης των Μαρμάρων στον Έλγιν η Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ