Με απώλειες «έκλεισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας που «βύθισαν» τη Wall Street, καθώς παραπέμπουν στην υιοθέτηση πολύ αργού ρυθμού αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη Fed.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,84% στις 511 μονάδες και με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες, πάντως, άνω του 2% κατέγραψαν οι εταιρείες τροφίμων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,50% στις 20.214 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,79% στις 7.431 μονάδες και ο FTSE 100 διολίσθησε σε ποσοστό 0,86% και τις 8.248 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,64% στις 35.090 μονάδες και ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.720 μονάδες μειωμένος κατά 1,50%.
Οι αγορές διεθνώς αιφνιδιάστηκαν από τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής έκθεσης για την απασχόληση που έδειξαν την προσθήκη 256.000 νέων θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο. Η εικόνα υπερθέρμανσης στον κλάδο, με φόντο την ανθεκτική οικονομία και τις αντιστάσεις του πληθωρισμού επηρέασαν άρδην τα προγνωστικά για τη στρατηγική της Fed μέσα στη χρονιά. Έτσι, πλέον οι traders βλέπουν μόνο μία μείωση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα από το καλοκαίρι, ήτοι χαμηλότερα κι από το dot plot που είχε εκδώσει η κεντρική τράπεζα το Δεκέμβριο στέλνοντας σήμα για μόνο δύο περικοπές το 2025.
Η εξέλιξη αυτή έφερε ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Αναλόγως και στα ευρωπαϊκά ομόλογα οι αποδόσεις ανέβηκαν σημαντικά, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κερδίζει δέκα μονάδες βάσης αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο του από τον περασμένο Ιούλιο, πριν υποχωρήσει και πάλι κοντά στο 2,566%.
Σημαντικό πρόβλημα είχε και η βρετανική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στο 4,837%, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Στάρμερ να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή οικονομική δοκιμασία της που θα υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να λάβει πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα.
Στην εικόνα αναστάτωσης των αγορών ήρθε να προστεθεί σαν… κερασάκι στην τούρτα και το ράλι στις πετρελαϊκές τιμές κοντά στο 3%, λόγω των καλών στοιχείων για τα επίπεδα κινεζικής ζήτησης, αλλά κυρίως την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, θυγατρικές τους, τάνκερ και στελέχη τους.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου ανέβηκε 2,98% στα 79,21 δολάρια – αν και πρόσκαιρα είχε ξεπεράσει το όριο των 80 δολαρίων – και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε άλμα ύψους 2,96% στα 76,11 δολάρια το βαρέλι.
Μεγάλη άνοδο της τάξεως του 1,36% κατέγραψε, όπως ήταν φυσικό και ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να επωφελείται από τους τριγμούς στις αγορές για να εκτοξευτεί στα 2.729 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά. Με την επίδοση αυτή συμπλήρωσε, εξάλλου, μια ακόμη κερδοφόρα εβδομάδα.
Όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος, εύλογα το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να προσθέτει 0,47% στο 109,70 συμπληρώνοντας έτσι την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα του με κέρδη!
Αντιστοίχως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,024 στέλνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2022. Πρόκειται δε, για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το ευρώ που φέρνει όλο και πιο κοντά την ισοτιμία στο ένα προς ένα.
Αξιοσημείωτη και η μεγάλη αποδυνάμωση της στερλίνας που υποχώρησε στα 1,2247 δολάρια, ήτοι στο κατώτερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2023 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Διαβάστε ακόμη:
Τι φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την ελληνική κεφαλαιαγορά
Το πετρέλαιο «τραβά πάλι την ανηφόρα» – Τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση της τιμής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα