ΑΓΟΡΕΣ

Σε πιλοτική λειτουργία η πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων των G7 και BIS – Η ελληνική… πινελιά του project (tweet)

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν τον σχεδιασμό της πλατφόρμας που έχει σαν στόχο να κάνει πιο εύκολες, γρήγορες και φτηνές τις διασυνοριακές συναλλαγές - Πάνω από 40 κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι κλήθηκαν να την δοκιμάσουν

Σαράντα από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως συμμετέχουν από σήμερα, Δευτέρα, στην πιλοτική λειτουργία της νέας πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων που δημιουργήθηκε από μερικές από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες διεθνώς υπό την αιγίδα του G7 και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η BIS ονόμασε το σχέδιο «Project Agora», χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «αγορά» με την αρχαϊκή της ερμηνεία παραπέμποντας σε μια συνάθροιση τραπεζικής συνεργασίας, δεδομένου πως η πλατφόρμα έχει σαν στόχο να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν επτά κεντρικές τράπεζες, η Τράπεζα της Γαλλίας εκπροσωπώντας σε πρώτη φάση το ευρωσύστημα, η περιφερειακή Fed της Νέας Υόρκης εκπροσωπώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Κορέας, η Τράπεζα του Μεξικού και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτές με τις σειρά τους έχουν καλέσει μια επιλεγμένη λίστα κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως η JPMorgan, η Citi, η HSBC, η UBS, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Banco Santander και η ιαπωνική MUFG, για να εκπροσωπήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να δοκιμάσουν την πρακτική λειτουργία της πλατφόρμας και έτσι να δοκιμαστεί αν τα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) μπορούν να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν σε ένα ταχύτερο και πλέον προηγμένο σύστημα.

Ένα τέτοιο ενοποιημένο σύστημα θα μπορούσε να κάνει τις διασυνοριακές συναλλαγές πιο γρήγορες, πιο φτηνές, καλύτερα προσβάσιμες αλλά και με πιο διαφανή τρόπο.

Πάντως και στον τομέα αυτό το project μπορεί να πυροδοτήσει ανταγωνισμό με την Κίνα, της οποίας η Κεντρική Τράπεζα είναι από τις κινητήρες δυνάμεις στην αντίστοιχη πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων mBridge που έχει δημιουργηθεί από το 2021. Μαζί με την Κίνα στην mBridge συμμετέχουν το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο πρόσφατα η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed (γραφήματα)

Moody’s: Αναβάθμισε το outlook Εθνικής και Eurobank σε θετικό

Γαλλία: Ο Στεφάν Σεζουρνέ επελέγη για τη θέση του Επιτρόπου – Το παρασκήνιο της αιφνίδιας παραίτησης Μπρετόν (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""