Μεγάλη υποδοχή ετοιμάζει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου στο Canal+, που ετοιμάζεται να περάσει τις πύλες του LSE την ερχόμενη Δευτέρα 16/12, καθώς είναι σαφές πως η αγορά χρειάζεται επειγόντως «νέο αίμα», δεδομένου πως ακόμη και εγχώριες βρετανικές εταιρείες έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια να εισαχθούν ή και να μετακινηθούν σε έτερα διεθνή χρηματιστήρια.
Για το LSE, η άφιξη του γαλλικού μιντιακού κολοσσού, η αξία του οποίου υπολογίζεται κοντά στα 8 δισ. στερλίνες, δεν θα είναι μόνο το μεγαλύτερο IPO της φετινής χρονιάς, αλλά ουσιαστικά η κυριότερη εισαγωγή από την Haleon, το 2022.
Είναι δε, μια δημόσια εγγραφή που το Χρηματιστήριο του Λονδίνου χρειάζεται επειγόντως, καθώς η συνεχής αποδυνάμωση του τα τελευταία χρόνια δεν έχει διαφύγει της προσοχής των θεσμικών επενδυτών, ενώ έχει εξελιχτεί ακόμη και σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2024, το LSE προσέλκυσε όλες και όλες δέκα νέες επιχειρήσεις, αξίας 584,6 εκατ. στερλίνων, που μεταφράζεται σε πτώση 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η οποία ήδη ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά για την αγορά δημόσιων εγγραφών του Λονδίνου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Στη διεθνή κατάταξη των IPO για τη φετινή χρονιά, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται στον… πάτο, στην 20η θέση, έχοντας συγκεντρώσει μόλις 1 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Μάλιστα, το Bloomberg στην ανάλυση του σχολίαζε πως το Λονδίνο προσέλκυσε μικρότερες και λιγότερο σημαντικές δημόσιες εγγραφές σε σχέση με την Αθήνα, τη Στοκχόλμη ή και το Ομάν, το οποίο κατέγραψε 2,1 δισ. δολάρια σε φετινά IPO.
Στις απώλειες προστίθεται βέβαια και οι εταιρείες που έφυγαν από το Λονδίνο μετακινούμενες σε έτερα χρηματιστήρια, κυρίως τη Wall Street.
Περίπου 45 εταιρικά ονόματα… αποχαιρέτησαν το LSE τη φετινή χρονιά, είτε για άλλες αγορές είτε λόγω εξαγορών/συγχωνεύσεων, αριθμός που συνιστά τη μεγαλύτερη έξοδο από το 2010.
Τελευταίο παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Ashtead, με κεφαλαιοποίηση ύψους 23 δισ. στερλίνων που ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το LSE για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς γιατί στο Λονδίνο περιμένουν τον γαλλικό μιντιακό όμιλο με… ανοιχτές αγκάλες. Ακόμη και η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, σε σημερινές της δηλώσεις αναφέρθηκε στο IPO του Canal+ κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στις κεφαλαιουχικές αγορές της Βρετανίας».
Θυμίζουμε πως η αυτόνομη εισαγωγή του ομίλου Canal+ εγκρίθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα από τη γενική συνέλευση της μητρικής Vivendi, στην οποία οι μέτοχοι δέχτηκαν την πρόταση του μεγιστάνα και μεγαλομετόχου, Βενσάν Μπολορέ, για τη διάσπαση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού σε τέσσερα κομμάτια.
Το ένα από τα κομμάτια, που περιλαμβάνει τα στούντιο και τα κανάλια της εταιρείας στη Γαλλία και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, τέθηκε υπό την ομπρέλα του Canal+ με στόχο την άμεση εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πραγματικά, το IPO ορίστηκε για τις 16 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη
Eλληνικά ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό το spread των 10ετών – Επέστρεψε στα προ κρίσεως επίπεδα
ΚΥΣΕΑ: Δόθηκε «πράσινο» φως για τα drones Switchblade
Κώστας Πηλαδάκης: Τι αναφέρει η Διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα που δεσμεύει την περιουσία του
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα