H Wall Street υποδέχθηκε με ζέση την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, εκτοξεύοντας το χρηματιστήριο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ με την προοπτική μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις ατζέντας και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Όμως, μόλις δύο μήνες αργότερα, η πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται αντιληπτή από τους επενδυτές ότι οι πολιτικές προτάσεις του Τραμπ για καθολικούς δασμούς, χαμηλότερους φόρους και μαζικές απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάκαμψη του πληθωρισμού και να πυροδοτήσουν ένα σενάριο της αγοράς που θυμίζει το 2022, όταν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έπεσαν.
Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να πλησιάζει το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο του 5%, έχει προετοιμάσει τους επενδυτές για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου αποτελέσματος. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, οι μετοχές βίωσαν ένα βίαιο ξεπούλημα και η βουτιά των τιμών των ομολόγων σηματοδότησε ένα από τα χειρότερα κραχ στην ιστορία της αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ άγγιξε πρόσφατα το 4,70%, αντιπροσωπεύοντας το υψηλότερο επίπεδό της από τα τέλη Απριλίου και έχει αυξηθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την εκλογική νίκη του Τραμπ στις 6 Νοεμβρίου.
Το μήνυμα της αγοράς ομολόγων είναι σαφές: οι προτεινόμενες πολιτικές του Τραμπ μπορεί να μην είναι απλώς ένας μοχλός ανάπτυξης, αλλά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και να κάνουν πιο δύσκολη την πλοήγηση στις αγορές.
Ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συχνά συμπίπτει με μια σταθερή οικονομία, η πρόσφατη άνοδος φαίνεται να επικεντρώνεται ευθέως στην απειλή της ανάκαμψης του πληθωρισμού και στο ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κυβερνητικές πολιτικές.
Οι αποδόσεις πλησιάζουν ένα όριο που προκαλεί ανησυχία ότι ακόμη και αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον τρέχοντα ζωηρό ρυθμό ή ακόμη και επιταχυνθεί, αυτό θα λάβει χώρα με παράλληλο κόστος της έξαρσης του πληθωρισμού.
Αυτό θα ασκούσε πίεση στη χρηματιστηριακή αγορά, αναβιώνοντας μνήμες άλλων πληθωριστικών επεισοδίων στην αμερικανική ιστορία, όπως τη δεκαετία του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το αίτημα του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ να περάσει το Κογκρέσο «ένα όμορφο, μεγάλο» νομοσχέδιο για τις δαπάνες επίσης δεν συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών.
Εάν το Κογκρέσο ακολουθήσει το αίτημα του Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό δαπανών που θα μπορούσε να σοκάρει τις αγορές, να οδηγήσει σε ολοένα και μεγαλύτερες δημοπρασίες του αμερικανικού δημοσίου και τελικά να ωθήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω.
Σύμφωνα, τέλος, με το Business Insider, ακόμη και αν η κυβέρνηση Τραμπ καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμα δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι προτείνει πολιτικές που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έκαναν το αντίθετο, αυτό μπορεί επίσης να σημάνει άσχημα νέα για την οικονομία και την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Διαβάστε ακόμα
Από τη θάλασσα στο τραπέζι: Τα μικροπλαστικά σερβίρονται στο πιάτο μας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα