Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του για τρίτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, με το αργό τύπου Brent να αυξάνεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών, λόγω των ευρύτερων αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και των αναμενόμενων επιπτώσεων στις εξαγωγές προς τους κορυφαίους αγοραστές Ινδία και Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent αυξήθηκαν κατά 1,24 δολάρια ή 1,55% στα 81 δολάρια το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αργό σημείωνε άνοδο 2,27 δολάρια ή 2,96%, στα 78,84 δολάρια το βαρέλι.

Το μπρεντ και το WTI έχουν ανέβει κατά περίπου 6% από τις 8 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο την Παρασκευή, αφού το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ευρύτερες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι νέες κυρώσεις συμπεριέλαβαν τους παραγωγούς Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και 183 πλοία που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας στα έσοδα που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα πληγούν σοβαρά από τις νέες κυρώσεις, ωθώντας την Κίνα και την Ινδία να προμηθεύονται περισσότερο αργό από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική, γεγονός που θα αυξήσει τις τιμές και το κόστος μεταφοράς, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

«Υπάρχουν γνήσιοι φόβοι στην αγορά για διαταραχή της προσφοράς. Το χειρότερο σενάριο για το ρωσικό πετρέλαιο μοιάζει να είναι το ρεαλιστικό σενάριο», δήλωσε στο cnbc ο αναλυτής της PVM Tamas Varga. «Αλλά δεν είναι σαφές τι θα συμβεί όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη Δευτέρα».

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μια περίοδο εκκαθάρισης μέχρι τις 12 Μαρτίου, οπότε μπορεί να μην υπάρξουν ακόμη μεγάλες διαταραχές, πρόσθεσε ο Varga.

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι τα πλοία που αποτελούν στόχο των νέων κυρώσεων μετέφεραν 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) το 2024, ή το 25% των ρωσικών εξαγωγών. Η τράπεζα αναμένει όλο και περισσότερο ότι η πρόβλεψή της για ένα εύρος τιμών του Brent μεταξύ 70-85 δολαρίων θα στραφεί προς τα πάνω, έγραψαν οι αναλυτές της σε σημείωμά τους.

Οι προσδοκίες για αυστηρότερες προμήθειες έχουν επίσης ωθήσει τα μηνιαία spreads του Brent και του WTI στο ευρύτερο backwardation από το τρίτο τρίμηνο του 2024. Το backwardation είναι μια δομή της αγοράς στην οποία οι άμεσες τιμές είναι υψηλότερες από εκείνες των μελλοντικών μηνών, υποδεικνύοντας σφιχτή προσφορά.

Οι αναλυτές της RBC Capital Markets δήλωσαν ότι ο διπλασιασμός των δεξαμενόπλοιων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τη διακίνηση ρωσικών βαρελιών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα υλικοτεχνικής υποδομής που επηρεάζει τις ροές αργού.

«Κανείς δεν πρόκειται να αγγίξει τα πλοία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων ή να λάβει νέες θέσεις», δήλωσε ο Igho Sanomi, ιδρυτής της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Taleveras Petroleum.

«Η ρωσική προμήθεια θα διαταραχθεί, αλλά δεν βλέπουμε ότι αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, επειδή ο ΟΠΕΚ έχει πλεονάζουσα δυναμικότητα για να καλύψει αυτό το κενό εφοδιασμού».

Το καρτέλ των χωρών του ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και μια ομάδα παραγωγών υπό τη Ρωσία, συγκρατεί 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Πολλά από τα δεξαμενόπλοια που κατονομάζονται στις τελευταίες κυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα μετά τις προηγούμενες δυτικές κυρώσεις και το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά χωρών το 2022 και μετατόπισε το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Ορισμένα από τα πλοία έχουν επίσης μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο επίσης υπόκειται σε κυρώσεις.

«Ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων της OFAC (Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ) με στόχο τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες και έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεξαμενόπλοιων θα έχει συνέπειες ιδίως για την Ινδία», δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group.

Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών παρά τις νέες κυρώσεις, αλλά τελικά θα πρέπει να αποκτήσει δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις ή να προσφέρει αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι ή κάτω από αυτά για να χρησιμοποιήσει τη δυτική ασφάλιση, όπως ορίζει το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης.

Φυσικό αέριο

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η αγορά φυσικού αερίου με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να  έχουν υποχωρήσει από το υψηλό τους σημείο, μετά από αναφορές για μειωμένες ροές τροφοδοσίας αερίου στο Freeport LNG στο Τέξας.

Η άνοδος αυτού του μήνα, που ενισχύθηκε από τις εξαγωγές LNG που ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Bcf) ανά ημέρα, έχει προκληθεί από τον παρατεταμένο ψυχρό καιρό που αυξάνει τη ζήτηση για θέρμανση.

Ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι ήδη κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους και πλησιάζουν τον μέσο όρο πενταετίας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες πριν από τον χειμώνα.

Το συμβόλαιο πρώτου μήνα του Nymex, ένα βασικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, έκλεισε με πτώση 1,4% στα $ 3,934ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).

Αυτή η πτώση έρχεται παρά τον συνεχιζόμενο ψυχρό καιρό και την υψηλή ζήτηση για θέρμανση, υποδηλώνοντας μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο από την άλλη σκαρφάλωσαν πάνω από τα 48 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των αυξανόμενων ανησυχιών για την προσφορά. Ειδικότερα το TTF  διαμορφώνεται στα $48.25 με άνοδο κατά $2,82% ή 6,20%.

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρώπη κινδυνεύει να υπολείπεται των στόχων αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, προκαλώντας ενδεχομένως μια παγκόσμια πάλη για προμήθειες έως ότου η νέα χωρητικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) γίνει διαθέσιμη το 2026.

Ο κρύος καιρός και η διακοπή των παραδόσεων μέσω αγωγών από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα της Ευρώπης, αναγκάζοντας την περιοχή να αναζητήσει έως και 10% περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2025. Επιτείνοντας την πίεση, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς, εκτός εάν η Ευρώπη αυξήσει τις αγορές ενέργειας από τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου ωθούνται υψηλότερα και από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι σορτάκηδες αγαπούν την ρουπία – Και πώς έβγαλαν δισεκατομμύρια σήμερα Δευτέρα

Alpha Finance: Ανεβάζει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

e-ΕΦΚΑ: Μέσω IRIS και η πληρωμή εισφορών μη μισθωτών – Πότε ξεκινάει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα