Ό,τι κι αν περίμεναν οι επενδυτές από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς ή από τις απαντήσεις των χωρών που έγιναν στόχος, αυτό που συνέβη ήταν μάλλον μεγαλύτερο απ’ αυτό που περίμεναν.

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα με επιθετικές πωλήσεις στην Ασία και η εικόνα παρέπεμπε σε απότομες πτώσεις για τους παγκόσμιους δείκτες με βάση τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για τον αμερικανικό S&P 500 και πανευρωπαϊκό STOXX 50 .

Οι ευρωαγορές άνοιξαν με απώλειες περί το 1,5% για τον πανευρωπαϊκό  δείκτη Stoxx 600.

Ο δείκτης Stoxx 600 για τις μετοχές αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 3,5%, από τα προηγούμενα χαμηλά του, όταν είχε υποχωρήσει κατά 4%.

Οι δείκτες τεχνολογίας, βιομηχανίας και ορυχείων της Ευρώπης έχασαν περίπου 2% ο καθένας. Ο γερμανικός δείκτης Dax σημείωνε απώλειες άνω του  1,7%  στις πρώτες συναλλαγές.

Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα σημείωσαν πτώση, όπως και σχεδόν όλα τα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.

Ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν ότι ο Τραμπ θα αμβλύνει την απειλή του για επιβολή δασμών 25% σε Καναδά και Μεξικό και ενδεχομένως θα αναβάλει τους πρόσθετους δασμούς στην Κίνα – ή ότι, αν οι δασμοί προχωρούσαν όπως είχαν δηλωθεί, θα γίνονταν αποδεκτοί χωρίς άλλα σχόλια. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Οι αμερικανικοί δασμοί, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από αύριο Τρίτη, θα επηρεάσουν αγαθά αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περισσότερο από το 40% του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών.

Ο Καναδάς και το Μεξικό υποσχέθηκαν αμέσως ανταποδοτικούς φόρους, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει τους δασμούς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα αντίμετρα του Πεκίνου θα περιλαμβάνουν υποσχέσεις για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις και δέσμευση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις εξαγωγές πρόδρομων ουσιών της φαιντανύλης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ θα προχωρήσει με τους καλά σχεδιασμένους δασμούς το Σάββατο, αλλά οι απώλειες της Wall Street την Παρασκευή ήταν μόνο 0,5% για τον S&P 500.

Σήμερα, τα futures του S&P 500 δείχνουν πτώση 2%. Οι προοπτικές της Ευρώπης ήταν από νωρίς ακόμη χειρότερες, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του STOXX 50 να διολισθαίνουν κατά 2,4%, κάτι που ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τραμπ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δασμοί στην ΕΕ θα «συμβούν πολύ σύντομα».

Όταν ρωτήθηκε την Κυριακή σχετικά με την προοπτική επιβολής δασμών σε προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τραμπ δήλωσε στο BBC ότι και οι δύο ήταν «εκτός ορίων», αλλά ότι η ΕΕ ήταν χειρότερη. Είπε ότι θα μπορούσε να «εκπονηθεί» μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις, αλλά έμεινε σταθερός στο ότι οι δασμοί στην ΕΕ «σίγουρα θα συμβούν» και ότι θα επιβληθούν «αρκετά σύντομα».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ ως «θηριωδία», επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα σχόλιά του ότι το μπλοκ έχει «πραγματικά εκμεταλλευτεί» τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε τυχόν νέους αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα του.

Στην Ασία, οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας παραμένουν κλειστές έως την Τετάρτη για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, αλλά οι συναλλαγές συνεχίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ, αν και οι μετοχές εκεί υποχώρησαν πολύ λιγότερο από ό,τι σε πολλά άλλα χρηματιστήρια της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και κυρίως της Ταϊβάν.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225  έχασε σχεδόν 2%, ενώ ο ευρύτερος Topix διολίσθησε κατά 1,87%. Ο νοτιοκορεατικός Kospi μειώθηκε κατά 2,52% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διαπραγματεύθηκε 2,79% χαμηλότερα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχανε 1,23% στο άνοιγμα. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 1,6%. Ο ινδικός Nifty 50 έπεσε κατά 0,69%, ενώ ο Sensex έχασε 0,88% στο άνοιγμα.

Ενισχύεται το δολάριο

Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο, ενώ οι αγορές μετοχών και τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν, μετά την υλοποίηση των απειλών Τραμπ. Αντιθέτως, το καναδικό δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Sell-off σημειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σήμερα Δευτέρα, με τους εμπόρους να μειώνουν θέσεις και σε μια σειρά από tokens που είχαν επωφεληθεί από τις υπέρ των cryptos δηλώσεις του Τραμπ. Το ευρώ επέκτεινε την πτώση του μετά τη δήλωσή του ότι οι δασμοί στα προϊόντα της ΕΕ θα «σίγουρα θα συμβούν». Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε κατά 2,8% έναντι του μεξικανικού πέσο.

Η ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων αποτελεί την πιο εκτεταμένη πράξη προστατευτισμού που έχει λάβει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, δεδομένου ότι έχει αντίκτυπο στα πάντα, από τον πληθωρισμό έως τη γεωπολιτική και την οικονομική ανάπτυξη. Ο Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Καναδά και το Μεξικό πριν από την έναρξη ισχύος των δασμών. Οι δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου, εκτός αν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

«Φαίνεται να μοιάζει με παίκτη πόκερ που ποντάρει όλο το υστέρημά του στην πρώτη παρτίδα», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Steven Englander, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας G-10 FX της Standard Chartered Plc. «Η αγορά απλώς δεν ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτό».

Το ευρώ σημείωσε επίσης βουτιά έως και 2,3% μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι οι δασμοί σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «σίγουρα θα συμβούν».

Τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν σε γενικές γραμμές πτώση, με το bitcoin να υποχωρεί κατά 6,3% σε διάστημα 24 ωρών και το ethereum κατά 20%. Το Σαββατοκύριακο χάθηκαν 600 δισ. από την αγορά cryptos.

Aπώλειες για τον χρυσό

Ο χρυσός υποχώρησε μετά την επιβολή δασμών, με την άνοδο του δολαρίου να αντισταθμίζει τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο, καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά σχεδόν 1% κάτω από τα 2.780 δολάρια ανά δολάριο, αν και εξακολουθούσε να βρίσκεται αρκετά κοντά στο υψηλό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί την Παρασκευή. Δείκτης του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών σε ενδοημερήσια βάση. Ο πληθωριστικός αντίκτυπος των δασμών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορεί να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τον χρυσό που δεν προσφέρει κανένα επιτόκιο, ενώ η άνοδος του δολαρίου τον καθιστά ακριβότερο για πολλούς αγοραστές.

Σύμφωνα με τον Christopher Wong, στρατηγικό αναλυτή της Oversea-Chinese Banking Corp, η άνοδος των πιέσεων στις τιμές μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Αλλά αν οι εμπορικές εντάσεις ενταθούν με περισσότερα μέτρα και αντίποινα, τότε μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζήτηση για χρυσό να ανακάμπτει και πάλι».

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε κατά 0,9% στα 2.777,54 δολάρια ανά ουγγιά στις 12:04 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά από άνοδο 1% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 1,1%, μετά από άνοδο 1% την περασμένη εβδομάδα. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν πτώση άνω του 1%.

Αλμα στις τιμές πετρελαίου

Οι πετρελαϊκές τιμές  σημείωσαν άλμα, αυξάνοντας τους φόβους για διακοπή της προσφοράς αργού από τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές των ΗΠΑ, αλλά η προοπτική χαμηλότερης ζήτησης καυσίμων περιόρισε τα κέρδη.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,75% στα 73,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη σημείωσαν επίσης άνοδο. Τα futures της βενζίνης RBOB σημείωναν τελευταία άνοδο 2,81% στα 2,11 δολάρια ανά γαλόνι. Το διεθνές αργό τύπου Brent σημείωσε άνοδο 0,71% στα 76,21 δολάρια ανά βαρέλι.

Υποχωρούν οι τιμές των μετάλλων – Φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο χαλκός, το αλουμίνιο και το σιδηρομετάλλευμα οδήγησαν τα μέταλλα λόγω των φόβων για  εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο χαλκός υποχώρησε έως και 1,5% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ενώ το αλουμίνιο σημείωσε ανάλογη  πτώση. Το βασικό προϊόν της χαλυβουργίας, το σιδηρομετάλλευμα, σημείωσε πτώση έως και 3,5% στη Σιγκαπούρη.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μπορεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποτελέσει αντίβαρο για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση μετάλλων. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περιορισμό των εξαγωγών κρίσιμων ορυκτών. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής των περισσότερων μετάλλων παγκοσμίως, εξακολουθεί να αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη που δεν έχει ανακάμψει πλήρως από το Covid-19, αν και τώρα πιθανότατα θα εντείνει τα μέτρα για την τόνωση της επέκτασης.

«Ενώ η ενεργειακή μετάβαση και η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη θα στηρίξουν τη ζήτηση μετάλλων, οι προτεινόμενοι δασμοί θα περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης», καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα παραμείνει υποτονική, αναφέρει η ANZ Group Holdings Ltd. σε σημείωμα των αναλυτών Daniel Hynes και Soni Kumari. Η πιστωτική ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει υποτονική, αλλά η ανάπτυξη πρόσθετων κινήτρων θα αποτελέσει «μπαλαντέρ για τη ζήτηση μετάλλων», ανέφεραν.

Ο αντίκτυπος των δασμών στις τιμές των εμπορευμάτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι το πώς αν επηρεάσει τις οικονομίες της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών, ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Jefferies Κρίστοφερ ΛαΦέμινα. Η μόνη αγορά που είναι πιθανό να επωφεληθεί είναι ο αμερικανικός χάλυβας, καθώς οι ακριβότερες εισαγωγές θα πρέπει να στηρίξουν τις υψηλότερες εγχώριες τιμές, είπε.

Διαβάστε ακόμη 

ΚΕΜΕΦ: Το νέο υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με Χριστοδουλόπουλο, Κορασίδη και αδελφούς Χατζηιωάννου στο προσκήνιο (pics)

Ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης δανείων μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα