Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1% σε ιδιαίτερα ευμετάβλητες συναλλαγές την Πέμπτη, λόγω των ανησυχιών ότι η αργή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κράτησε τους εμπόρους σε εγρήγορση ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Το Brent υποχώρησε κατά 58 σεντς ή 0,77%, για να κλείσουν στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αργό υποχώρησε επίσης κατά 58 σεντς ή 0,82%, για να διαμορφωθεί στα 70,19 δολάρια.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και οι δύο δείκτες αναφοράς αργού διαπραγματεύονταν με άνοδο άνω του 1 δολαρίου το βαρέλι.

«Το ενεργειακό σύμπλεγμα συνεχίζει να κάνει ζιγκ-ζαγκ, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου στη Μέση Ανατολή επεκτείνεται και συρρικνώνεται σχεδόν καθημερινά», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Ritterbusch and Associates όπως μεταδίδει το cnbc.

Από τότε που το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, το αργό μπρεντ σημείωσε άνοδο 8% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, λόγω των ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. Έπεσε 8% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 18 Οκτωβρίου, μετά από αναφορές ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει τις ενεργειακές υποδομές, μειώνοντας τους φόβους για διαταραχές του εφοδιασμού.

Το Ιράν είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και παρήγαγε περίπου 4,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Το Ιράν βρισκόταν σε τροχιά εξαγωγών περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2024, από εκτιμώμενο 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, σύμφωνα με αναλυτές και εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Ιράν υποστηρίζει διάφορες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, της Χαμάς στη Γάζα και των Χούθι στην Υεμένη.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την αμερικανική πολιτική για τη Μέση Ανατολή και το πετρέλαιο, πλησιάζουν σύντομα και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν συνέχισε να πιέζει για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

«Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται προηγείται έναντι της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις με βάση τα τρέχοντα δεδομένα από τις αγορές στοιχημάτων και ο Τραμπ έχει προτείνει να γίνουν οι ΗΠΑ σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Κέλβιν Γουόνγκ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμπιέσει τις τιμές.

Ενώ οι στοιχηματικές αγορές τοποθετούν τον Τραμπ μπροστά, άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά για να αποφανθεί κανείς.

Ανησυχίες για τη ζήτηση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σταμάτησε και πάλι αυτό το μήνα, παραμένοντας σε συρρικνωτικό έδαφος, καθώς η ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό μειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν ελάχιστα τις τιμές τους, έδειξε έρευνα την Πέμπτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αισιοδοξία μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων έχει βυθιστεί, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έξι ημέρες πριν η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς προσπαθήσει να χαράξει έναν δρόμο μεταξύ της αύξησης των φόρων και της τόνωσης της ανάπτυξης στον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των ατόμων που εισέπρατταν επιδόματα στα μέσα Οκτωβρίου ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, υποδεικνύοντας ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για όσους χάνουν τις δουλειές τους να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη 

Καμπανάκι Θεοδωρόπουλου για την ανάγκη επενδυτικού άλματος της χώρας – Οι δύο προτάσεις

Scope Ratings: Η μείωση του χρέους στηρίζει την ευνοϊκή πιστωτική πορεία της Ελλάδας (γράφημα)

Κατεβάζει ταχύτητα το ράλι του Bitcoin λόγω Trump trade 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα