Με απώλειες ξεκίνησε ο μήνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα νεότερα μηνύματα από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, παρά τα αρχικά του κέρδη, έκλεισε τελικά με οριακή πτώση 0,01% στις 458 μονάδες, αν και στους επιμέρους κλάδους η εικόνα ήταν μεικτή. Τα μεγαλύτερα κέρδη παρουσίασαν οι ενεργειακές μετοχές, αντακλώντας τη νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές λόγω των εκτιμήσεων για νέα σύσφιγξη στα επίπεδα προσφοράς, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς το γερμανικό ινστιτούτο Ifo επεσήμανε μια επιδείνωση του κλίματος στον κλάδο.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,67% στις 15.840 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κάμψη ύψους 0,27% στις 7.296 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν ο μόνος που κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,34% στις 7.464 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,63% στις 28.650 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.449 μονάδες μειωμένος επίσης κατά 0,59%.

Οι αγορές αποχαιρέτισαν ένα δύσκολο Αύγουστο (ενδεικτικά ο STOXX 600 μέτρησε συνολικές απώλειες ύψους 2,8%), όπου κυριάρχησε η κατήφεια μεταξύ των επενδυτών κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών. Και τα νεότερα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στο συγχεχυμένο κλίμα.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI για την Ευρωζώνη της S&P Global παρέμεινε για 14ο διαδοχικό μήνα σε υφεσιακά επίπεδα, ήτοι κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 43,5 μονάδες, αν και αυξήθηκε ανεπαίσθητα σε σχέση με τις 42,7 μονάδες τον Ιούλιο.

Αντιστοίχως τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός δεν φρενάρει σε επίπεδα που θα οδηγούσαν την ΕΚΤ να τολμήσει να «πατήσει» το κουμπί της παύσης. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3%. παραμένοντας έτσι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το στόχο του 2%, αν και ο δομικός δείκτης επιτέλους παρουσίασε μικρή κάμψη από το 5,5% στο 5,3%.

Αναλόγως στις ΗΠΑ τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης έδειξαν μικρή αύξηση του δείκτη ανεργίας στο 3,8%, όμως στην αγορά προστέθηκαν 187.000 θέσεις τον Αύγουστο έναντι των 170.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Κοινώς η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης βελτιώνεται, όμως δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα είναι αρκετό για τη Fed ώστε να «ρίξει» τις άμυνες της.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν σημαντική άνοδο συμπληρώνοντας έτσι ένα κερδοφόρο πενθήμερο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν βέβαιο ότι οι χώρες παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα διευρύνουν τις περικοπές στα επίπεδα προσφοράς και για τον Οκτώβριο. Έτσι, η τιμή του Brent σημείωσε νέα άνοδο ύψους 1,44% στα 88,08 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI πέρασε και τα 85 δολάρια, στα 85,08 με άνοδο 1,72%.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκε η τιμή του χρυσού υποχωρώντας ελαφρά στα 1.965 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε αρνητικά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, όμως σταδιακά κάλυψε το χαμένο έδαφος και άλλαξε πρόσημο. Αυτή την ωρα ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,58% στα 104,22 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0781.

Διαβάστε ακόμα

Το κρυφό ταλέντο, ο Τσίπρας… τα μαλλιά και η δουλειά, το σκληρό πόκερ για τον ΒΟΑΚ, ο Χάρης και η Cenergy

Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων

Βασίλης Γκρίσιν: Μετά το «κανόνι», το σφυρί για 2 οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ