Η Federal Reserve είναι απίθανο να ασχοληθεί με το ζήτημα των δασμών Τραμπ και τον αντίκτυπο τους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες στα επίπεδα του πληθωρισμού. Αυτό υποστήριξε η επικεφαλής της περιφερειακής Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, σε δηλώσεις της στο CNBC.

«Εάν οι (πληθωριστικές) προσδοκίες παραμένουν ισορροπημένες, η Federal Reserve θα προσπαθήσει να αγνοήσει το θέμα» επεσήμανε η κυρία Κόλινς, αναφερόμενη στο ζήτημα των δασμών και την επιρροή τους στα επίπεδα των τιμών.

Βεβαίως, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς, συμφώνησε πως ένα ευρύ κύμα δασμών, πιθανότατα θα έχουν επίδραση στα επίπεδα των τιμών. Όμως, υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχουν οι δασμοί, δεδομένου κιόλας πως τα ακριβή μέτρα του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Ήδη νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με την Μεξικανή ομόλογο του, Κλαούντια Σέινμπαουμ συμφώνησαν σε μια προσωρινή αναστολή της εφαρμογής των δασμών, ύψους 25%, κατά της χώρας για ένα μήνα. Ωστόσο, οι δασμοί ύψους 25% κατά του Καναδά δρομολογήθηκαν κανονικά, όπως και οι επιπλέον δασμοί 10% κατά της Κίνας.

Ερωτηματικό, επίσης, παραμένει το αν ο Τραμπ θα στρέψει τα βέλη του και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις που έκανε μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, είχε σχολιάσει πως οι δασμοί δεν είναι κάτι που αφορούν το συμβούλιο, όμως η πορεία του πληθωρισμού σαφώς βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κεντρικής τράπεζας. Είχε τονίσει δε, πως η FOMC δεν θα βιαστεί να αποφασίσει νέες αναπροσαρμογές πολιτικής.

Η κυρία Κόλινς ουσιαστικά συμφώνησε με την άποψη αυτή, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση το συμβούλιο θα πρέπει να δείξει υπομονή και να περιμένει τη ροή των μακροοικονομικών δεδομένων.

«Δεν υπάρχει βιασύνη να προχωρήσουμε σε πρόσθετες αναπροσαρμογές» υποστήριξε.

Θυμίζουμε πως η FOMC κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της στις 28-29 Ιανουαρίου, μετά από τρεις περικοπές μέσα στο δεύτερο μισό του 2024. Έχει δε, στείλει σήμα για άλλες δύο μειώσεις μέσα στο 2025.

Διαβάστε ακόμη 

Μεγάλου: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Tράπεζα Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική

Πώς οι αποφάσεις του Τραμπ αλλάζουν τα παγκόσμια οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα

Χρυσός: Κατέγραψε νέο ρεκόρ – Οι δασμοί Τραμπ αυξάνουν τη ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα