Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από το αρνητικό ρεύμα στη Wall Street. Πάντως, στο επίκεντρο των αγορών παραμένουν κυρίως τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 500 υποχώρησε κατά 0,30% στις 518 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη ύψους 0,23% στις 19.377 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,50% στις 7.497 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,58% και τις 8.258 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πέφτει 0,10% στις 34.697 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.865 μονάδες αυξημένος κατά 0,27%.

Από το μέτωπο των μάκρο, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από όπου εκδίδονται οι αναθεωρημένες εκθέσεις τους για την πορεία των οικονομιών.

Για την Ευρωζώνη η χθεσινή έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ περιλάμβανε αρνητικές εκτιμήσεις, με τον διεθνή οργανισμό να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της περιοχής, μόλις στο 0,8% φέτος και στο 1,2% το 2025.

Αντιστοίχως το σημερινό Fiscal Monitor, πέρα από την αυστηρή προειδοποίηση για την ανησυχητική διόγκωση των χρεών παγκοσμίως, αξιολόγησε αρνητικά δύο από τις σημαντικότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ιταλία, όσον αφορά την πορεία των δημοσιονομικών τους.

Συγκεκριμένα εκτίμησε πως αμφότερες δεν πρόκειται να καταφέρουν να μειώσουν τα ελλείμματα τους κάτω από το όριο του 3% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, όπως έχουν υποστηρίξει, ενώ παράλληλα προέβλεψε πως και τα δημόσια χρέη τους θα συνεχίσουν να διογκώνονται.

Σημειωτέον πως οι χαμηλές επιδόσεις των οικονομιών της περιοχής έχουν φουντώσει τα σενάρια για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Όμως, ήδη από τώρα, μέσα από δηλώσεις στελεχών του συμβουλίου, είναι σαφές πως υπάρχει διχογνωμία για το θέμα.

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, μιλώντας στο CNBC υποστήριξαν πως μια μείωση 50 μονάδων θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι, όπως ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν διαφώνησε θεωρώντας πως τα οικονομικά στοιχεία δεν αιτιολογούν μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, η ατζέντα της ημέρας ήταν πλούσια και σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Deutsche Bank, την Heineken, την Swedbank, την Volvo Cars και την L’Oreal να ξεχωρίζουν.

Ειδικά όσον αφορά την κορυφαία γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες όσον αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις. Όμως η μετοχή της δέχτηκε πιέσεις όταν έγινε γνωστό πως ανώτατο περιφερειακό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση εναντίον της στο πλαίσιο μιας πολύχρονης νομικής διαμάχης με ομάδα μετόχων της Postbank, οι οποίοι υποστήριζαν πως κατέβαλε πολύ χαμηλό τίμημα για την εξαγορά της, το 2010.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν νέα κάμψη άνω του 1%, καθώς έχουν καταλαγιάσει οι χειρότεροι φόβοι του κλάδου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,37% στα 75 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε 1,38% στα 70.75 δολάρια.

Αντίστοιχη πτωτική τάση ακολούθησε και ο χρυσός, μία ημέρα μετά την άνοδο του σε νέα υψηλά. Στην αμερικανική αγορά η τιμή του μετάλλου υποχώρησε κατά 0,94% στα 2.733 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, υποστηριζόμενο από τις εκτιμήσεις για χαμηλό ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη Fed αλλά και τα βελτιωμένα προγνωστικά για νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην επικείμενη προεδρική κάλπη των ΗΠΑ.

Έτσι, ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε κατά 0,36% στο 104,45 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0776 με το ευρώ να «πιάνει» χαμηλό τριών μηνών. Μάλιστα, το δολάριο ενισχύθηκε και πάνω από το όριο των 152 γιεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο – Άντλησε €600 εκατ., με 4,625% επιτόκιο (upd)

ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας – Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor (πίνακες + tweet)

Cenergy Holdings: Η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Hellenic Cables μετά την ΑΜΚ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα